TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Nem kegyelmez a gyomoknak a Lemken és a Steketee robotkapája

Nem kegyelmez a gyomoknak a Lemken és a Steketee robotkapája

Gépesítés - 2022.11.13

A bolognai EIMA apropóján díjjal jutalmazták a Lemken és a Steketee robotkapáját. A mesterséges intelligencia támogatásával dolgozó munkagép akár 2 centiméterre képes megközelíteni a kultúrnövényeket.

A német Lemken a közelmúltban gyökeres fordulatot hajtott végre a növényvédelmi gépek területén. A permetezők helyett immár a mechanikai gyomirtás eszközeire helyezi inkább a hangsúlyt, és ennek a váltásnak a részeként szerezte meg 2018-ban a holland Steketee céget. A koronavírus-járvány ennek a kooperációnak sem kedvezett, ám 2020-ban a felvásárolt vállalatnak mégis sikerült 30 százalékos növekedést elérnie.

Az együttműködést a piac mellett a szakmai közvélemény is értékeli, amire jó bizonyíték, hogy a novemberi bolognai EIMA mezőgazdasági szakkiállítás zsűrije díjjal jutalmazta a Steketee IC-Weeder AI robotkapát. A mesterséges intelligencia segítségével dolgozó munkagép elképesztő precizitással képes meghatározni a kultúrnövények helyét, mégpedig a színprofiljuk, textúrájuk, formájuk, méretük és levélhelyzetük alapján. Így nagy magabiztossággal tesz különbséget kultúrnövény és gyom között, ezáltal pedig nemcsak a sorközökből, de a sorokból is képes eltávolítani a gyomokat.

A Steketee weboldalán a cukorrépához készült robotkapát mutatják be részletesen, bár a gépet egyre több növényi kultúrához teszik alkalmassá. Az IC-Weeder AI 6 sorban elhelyezett kapákkal dolgozik, 45 centiméteres sortávolsággal. A Deep Learning (mély gépi tanulás) elve alapján dolgozó intelligens kamera segít a kultúrnövények és gyomok megkülönböztetésében, így a gép még nagy gyomfertőzöttség esetén is megbízhatóan dolgozik.

A sorban és sorközökben dolgozó művelőelemek paralelogramma-felfüggesztése lehetővé teszi a precíz kontúrkövetést. A tökéletes mélységtartásról támkerekek gondoskodnak. A sorszélességnek minimum 25 centinek kell lennie, a növénytávolságnak pedig legalább 20 centinek. A hihetetlen pontosság következtében a kapák akár 2 centiméterre is megközelíthetik a kultúrnövényeket, anélkül, hogy kárt okoznának bennük.

Címkék: lemken, steketee, mechanikai gyomirtás, robotkapa, mesterséges intelligencia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés, a napraforgó-termesztés növényvédelmi ...

Fontos szántóföldi növényünk a napraforgó, jelentősége egyaránt alapul a vetésterülete méretén, valamint azon, ...