TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Nem kegyelmez a gyomoknak a Lemken és a Steketee robotkapája

Nem kegyelmez a gyomoknak a Lemken és a Steketee robotkapája

Gépesítés - 2022.11.13

A bolognai EIMA apropóján díjjal jutalmazták a Lemken és a Steketee robotkapáját. A mesterséges intelligencia támogatásával dolgozó munkagép akár 2 centiméterre képes megközelíteni a kultúrnövényeket.

A német Lemken a közelmúltban gyökeres fordulatot hajtott végre a növényvédelmi gépek területén. A permetezők helyett immár a mechanikai gyomirtás eszközeire helyezi inkább a hangsúlyt, és ennek a váltásnak a részeként szerezte meg 2018-ban a holland Steketee céget. A koronavírus-járvány ennek a kooperációnak sem kedvezett, ám 2020-ban a felvásárolt vállalatnak mégis sikerült 30 százalékos növekedést elérnie.

Az együttműködést a piac mellett a szakmai közvélemény is értékeli, amire jó bizonyíték, hogy a novemberi bolognai EIMA mezőgazdasági szakkiállítás zsűrije díjjal jutalmazta a Steketee IC-Weeder AI robotkapát. A mesterséges intelligencia segítségével dolgozó munkagép elképesztő precizitással képes meghatározni a kultúrnövények helyét, mégpedig a színprofiljuk, textúrájuk, formájuk, méretük és levélhelyzetük alapján. Így nagy magabiztossággal tesz különbséget kultúrnövény és gyom között, ezáltal pedig nemcsak a sorközökből, de a sorokból is képes eltávolítani a gyomokat.

A Steketee weboldalán a cukorrépához készült robotkapát mutatják be részletesen, bár a gépet egyre több növényi kultúrához teszik alkalmassá. Az IC-Weeder AI 6 sorban elhelyezett kapákkal dolgozik, 45 centiméteres sortávolsággal. A Deep Learning (mély gépi tanulás) elve alapján dolgozó intelligens kamera segít a kultúrnövények és gyomok megkülönböztetésében, így a gép még nagy gyomfertőzöttség esetén is megbízhatóan dolgozik.

A sorban és sorközökben dolgozó művelőelemek paralelogramma-felfüggesztése lehetővé teszi a precíz kontúrkövetést. A tökéletes mélységtartásról támkerekek gondoskodnak. A sorszélességnek minimum 25 centinek kell lennie, a növénytávolságnak pedig legalább 20 centinek. A hihetetlen pontosság következtében a kapák akár 2 centiméterre is megközelíthetik a kultúrnövényeket, anélkül, hogy kárt okoznának bennük.

Címkék: lemken, steketee, mechanikai gyomirtás, robotkapa, mesterséges intelligencia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az olcsó import áruk kiszorítják a boltok polcairól a magyar ...

Komoly importnyomás helyeződik a hazai élelmiszeripari feldolgozókra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai ...