TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Nyolcvan százalékkal nagyobb értékben vásároltak mezőgazdasági gépeket a gazdák

Nyolcvan százalékkal nagyobb értékben vásároltak mezőgazdasági gépeket a gazdák

Gépesítés - 2022.09.25

Egyre nyitottabbak a magyar gazdák a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök használatára – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet Mezőgazdasági gépek forgalma 2022 I. félév című legfrissebb kiadványában.

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 165,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2022. I. félévében, ami 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 42,5 milliárd forintot fordítottak, ami 22 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest.

A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók 62 százalékos részesedéssel, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 38 százalékát tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 16 százalékos arányt képviseltek. A további fejlesztéseket a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei, valamint az előttünk álló környezeti, illetve klimatikus kihívások kényszerítik ki, amelyben óriási szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés felgyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése.

A beruházások megvalósítását az elérhető támogatások is segítik, ugyanakkor a gép- és alkatrészellátás területén egyaránt folyamatos bizonytalanság tapasztalható, amely nehezíti a beruházások tervezését és a fejlesztéseket. Az éven belüli többszöri gyártói áremelések és a szállítási határidők kiszámíthatatlansága okozza a legnagyobb problémát. A gazdasági folyamatok kedvezőtlen alakulása egyaránt érinti a gépgyártást és szállítást, valamint az alkatrész-utánpótlást is. Ezt a kiszámíthatatlanságot az ukrajnai helyzet tovább nehezíti, a beruházásoknál nagyon előre kell gondolkodni.

A mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra történő átállást segítő pályázatnak, jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei, pl. a traktorok, kombájnok, permetezők, valamint a terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközök iránt. A magyar agrárium szereplői egyre inkább keresik a legmodernebb technológiákat, új fejlesztésű technikai eszközöket. A tavalyi évben nyertes pályázatokkal sok termelő juthatott mezőgazdasági gépekhez, eszközökhöz.

 

 
Forrás: Agrárközgazdasági Intézet

Címkék: erőgép, mezőgazdaságigép, munkagép, vásárlás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kalászfuzáriózis, kalászvédelem

Az idei terménypiaci várakozásokat látva, könnyen lehet, hogy ismételten nehéz év vár a búzatermesztőkre. Erre ...