TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Tavaszi AXIÁL-demonstráció – Csak a legfejlettebb technológiák vihetik előre a mezőgazdaságot

Tavaszi AXIÁL-demonstráció – Csak a legfejlettebb technológiák vihetik előre a mezőgazdaságot

Gépesítés - 2022.05.20

Hazánk meghatározó mezőgazdasági gépkereskedője, az AXIÁL előadásokkal és flottadíszszemlével adott képet az agrárium dinamikus változásairól. A Driving Camp oktatópályán menetpróbákra is lehetőség volt, amit alaposan kihasználtam.

axck min

A CLAAS AXION 960 gumihevederes traktorral a talajtömörödés megelőzhető, ergonomikus kialakítása pedig megkönnyíti a munkát a gépkezelő számára

Előrehozva a prezentációk rezüméjét: nehezített pályán, de egyre több high-tech gép tölti meg a magyar agráriumot, amelyen mindannyiunk ennivalója, élete múlik. Egyre kevesebb ember műveli meg a földeket, a korábbinál nagyobb teljesítményű, hatékonyságú, precizitású technikával és technológiával, amihez kiváló szolgáltatási háttérre és kiművelt humán erőforrásra van szükség. Gyorsan halad a modernizálás, a digitalizáció, lépést kell tartani a fejlődéssel, amiben nemcsak példát mutat, hanem segít is a bajai cég.

axperm min

Előrehaladás nehezített pályán

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezető igazgatója a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének adatait idézve elmondta, hogy az agrárgéppiacot is sújtó chiphiány és az ellátási nehézségek ellenére tavaly jelentős, húszszázalékos bővüléssel, a 2020-as 184 milliárd forintról 230-ra nőtt a magyarországi gépberuházások nominális értéke. Ebben persze szerepet játszik az áremelkedés, de kétség sem fér a volumen és a színvonal emelkedéséhez – a magyar gazdák egyre nyitottabban, tudatosan keresik a technológiai fejlesztéseket és a korszerű technikai eszközöket, amelyek akár centiméterre pontosan dolgoznak. A teljes jármű- és mezőgéppiacot összehasonlítva kiemelkedő az agrárium eredménye, hiszen akkor növelte beruházásait, mikor közel öt százalékkal csökkent az új személyautók magyarországi piaca. Ehhez a témához kapcsolódik, hogy új szakterületekre léptek be a bajaiak a Gregoire szőlőkombájnnal és a filigrán kinézetű, de nagyon komoly teljesítményű Jekko minipókdarukkal.  

Az agrárgéppiacot is sújtó chiphiány és az ellátási nehézségek ellenére tavaly jelentős, húszszázalékos bővüléssel, a 2020-as 184 milliárd forintról 230-ra nőtt a magyarországi gépberuházások nominális értéke.

axclaaslexion min

CLASS LEXION 6600 kombájn, CLAAS VARIO 680 gabona vágóasztallal szerelve. Korszerű, precíziós betakarításra tervezve

Ennek megfelelően jó évet zárt az AXIÁL, mondta Harsányi Zsolt, a cég tulajdonosa, a baljós előjelek ellenére túlteljesítették a 2021-es tervet. Nagy kihívás az ágazat munkaerőhiánya is: a korszerű gépek kezeléséhez szakemberekre van szükség, de még nem elegen ismerték fel, hogy hosszú távú karrierlehetőséget, biztos megélhetést és egyre megbecsültebb társadalmi pozíciót kínál a mezőgazdaság.

Döntő fontosságú a gépeket működésben tartó háttér. Pintér Zsolttól megtudtuk, hogy az AXIÁL forgalmából már nagyobb mértékben részesedik a vevőszolgálat, mint a hagyományos gépeladás. Az agrárgép-finanszírozásban is jó eredményeket hozott 2021, miközben bővítették az AXIÁL Financial Services Kft. csapatát.

axsc8620t min

SCHÄFFER 8620T. A Schäffer derékcsuklós, teleszkópgémes homlokrakodói nagy teljesítményt, kényelmet és megbízhatóságot garantálnak, miközben a kezelésük szinte gyerekjáték

Felkészülés a bizonytalan helyzetre

Az agrárgéppiac szereplőinek helyzetét nehezíti a szállítási láncok akadozása, elsősorban a tengerentúli alapanyagok, az elektronikai alkatrészek hiánya. A tengeri szállítás drágulása, a kapacitás csökkenése, a szállítókonténerek és a csomagolóanyagok hiánya komolyan befolyásolja a gyártói oldal szállítási készségét. Ezenfelül jelentős drágulással is számolni kell, a mai napig sem álltak meg az áremelkedések. Előfordul, hogy már megrendelt gépért kell többet fizetni a vásárlási szerződésben rögzítettnél. A következő időszakban az ukrajnai háború okoz komoly bizonytalanságot. Ezen aggasztó helyzetben nem összehúzza magát az AXIÁL, hanem minden eshetőségre felkészül. Tavaly a Pénzügyminisztérium támogatásával kibővítette bajai Alkatrész Logisztikai Központját, jelenleg Felsőzsolcán épít új, korszerű telephelyet, amely jobb munkafeltételeket biztosít a miskolci kollektívának, és 2022 végétől gyorsabban, hatékonyabban szolgálhatja ki partnereit. Továbbá Baján mobil szervizszerelőinek hatállásos műhely építését kezdte meg, amely szintén év végére készül el.

A vállalatnak a szomszédos országokban is van érdekeltsége, leányvállalatai, a szlovák HRIADEL' és a román MUNAX cégek révén.

axhundai min

A HYUNDAI HW140 G gumikerekes kotrógép lánctalpas társaival szemben közúton vagy akár lakóövezetben, aszfalton is könnyen mozog, és teljesen az igényekre szabottan rendelhető

Lépések a precíziós agrárium felé

„A jövő alapfelszereltség” szlogennel vezeti fel az AXIÁL a mezőgazdaságban végbemenő szemlélet- és technológiaváltást. Ma már sok helyen használnak rutinszerűen táblagépről szoftveresen irányítható, önmagukat kormányzó, majdnem teljesen automatizált gépeket. A kezelésükre képes agrárgépészekre nemcsak sokszor tízmilliós, gyakran százmillió forintnál értékesebb traktorokat, kombájnokat bíznak, hanem egy-egy tábla éves termését is. Ennek megfelelően kínálnak a mezőgazdasági vállalkozások hosszú távú karrierlehetőséget és versenyképes fizetést. Az AXIÁL például oktatási programokat működtet, tanintézeteket támogat, gyakornokokat vesz fel, hogy minél többen válasszák e pályát.

A rendkívül értékes, majdnem teljesen automatizált gépek kezelésére képes agrárgépészeknek a mezőgazdasági vállalkozások hosszú távú karrierlehetőséget és versenyképes fizetést kínálnak.

A legkorszerűbb mezőgazdaság tele van technológiai újításokkal. Egyikük a mAXI-NET 2.0 elnevezésű hálózat, melyet az AXIÁL Kft. indított el 2021 őszén, az Infobex Kft. közreműködésével és az Európai Űrügynökség anyagi hozzájárulásával. Lényege, hogy a vállalat már négy – GPS, GLONASS, GALILEO és BeiDou – helymeghatározó rendszerrel, több műholddal, jobb jelminőséggel tud minden eddiginél korszerűbb, pontosabb és megbízhatóbb RTK korrekciós jeleket szolgáltatni agrárgépeknek. Gondoljunk csak bele ennek jelentőségébe: a katonai fegyverzetek és irányítási rendszerek is GPS-helymeghatározással működnek, és háborús időben egy-egy ország elzárhatja a hozzáférést műholdjaihoz, illetve leronthatja adatainak pontosságát a civil felhasználók számára. A többféle szisztémára egyszerre csatlakozó pozícionálás nemcsak precízebb minden eddiginél – akár egy centiméteren belül –, hanem biztosabbá teszi az óriási költséggel beszerzett precíziós mezőgazdasági eszközök elvártan pontos munkáját.

Harsányi Zsolt kifejtette, ha enyhül a 2022 első hónapjait meghatározó bizonytalanság, akkor közép- és hosszú távon a magyar agrárium a legkorszerűbb eszközökkel, gépekkel a korábbi évtizedekhez képest lendületes fejlődésre lesz képes, és a régió egyik meghatározó szereplője lehet a precíziós mezőgazdaság területén.

A mAXI-NET 2.0 hálózat négy helymeghatározó rendszerrel, több műholddal, jobb jelminőséggel tud minden eddiginél korszerűbb, pontosabb és megbízhatóbb RTK korrekciós jeleket szolgáltatni agrárgépeknek.

axrend min

AXIÁL támogatási szerződés

Ez alkalommal írta alá Harsányi Zsolt és Kiss Attila rendőr vezérőrnagy, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrkapitány az AXIÁL támogatási szerződését, amely a rendőrség baleset-megelőzési munkáját segíti: felhívják az autósok figyelmét a lassú, de nagy mezőgazdasági gépek biztonságos megközelítésére, illetve arra buzdítják az üzemeltetőket, hogy gépeiket megfelelő műszaki állapotban tartsák és gépkezelőiket oktatásban részesítsék. Meg is jelent a programon egy Fendt „rendőrtraktor”, amelynek szirénáját élvezettel szólaltattam meg a próbakörön.

Géppróbák

Bármily sokat érnek prezentációk, szakmai beszélgetések, elméleti ízük lenne valóságos, megtapogatható, sőt a vezetőülésben kipróbálható gépek nélkül. Ezért pazar díszszemlét hozott össze az AXIÁL a Driving Campben. Impozáns traktorfelvonulással kezdődött, Landini, CLAAS és Fendt típusok sorakoztak, odébb egy Horsch önjáró permetező és Manitou rakodógép várta az érdeklődőket. Nagy sikere volt, hogy bárki, akár laikusok is a volán mögé ülhettek, megismerni egy-egy ilyen hatalmas erőgép uralásának élményét. Elég volt a fülkéből kiszállók arcára nézni: sokaknak szerzett meglepett örömöt, hogy milyen kényelmes, kezes viselkedésű, jól áttekinthető, automatikusan robogni képes egy ekkora monstrum. Magára a gépre nagyon kevés figyelmet kell fordítani, kezelője a munkára összpontosíthat.

axclaasaxion min

A CLAAS AXION 850 traktort nagy teljesítmény, alacsony fogyasztás és az igényeknek megfelelően választható felszereltségi szint jellemzi

Természetesen mindenki mellett ott ült a fülkében az AXIÁL bemutatópilótája, hogy rávilágítson a típus sajátságaira, és felügyelje a talán életében először próbálkozó műkedvelőt. Csak a CLAAS 960 AXION gumihevederes nagytraktort tartották fenn a profi gépkezelőnek, aki maga is csak most ismerkedett vele. Kérésemre, mint a bajaiak erőgépeit több mint tíz éve tesztelgető mérnök-újságíró, egyedül én, az AgrárUnió képviselője vezethettem ezt a különlegességet. Érezni rajta a német márka nagy tapasztalatkincsét a gumihevederes járószerkezetetekkel, nagyon simán és méreteit meghazudtoló fürgeséggel mozog, szélessége ellenére ügyesen lehet vele szlalomozni bóják között – amikor GPS-irányítással megy, egyetlen kultúrnövény-palántát sem kell félteni tőle.

Bizonytalan a jövő, de biztos, hogy egyre modernebb, magasabb műszaki színvonalú mezőgazdaság állítja elő élelmünket.   

axlandini min

 
Szerző: és fotók Karlovitz Kristóf

Címkék: mezőgazdasági gép, Axiál Kft., mAXI-NET 2.0
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

ANImashExpo a MATE szakmai partnerségében

Új kiállítással bővül a HUNGEXPO kínálata: 2024. december 5-7. között rendezik az ANImashEXPO-t, melynek célja, ...