TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Ha a legerősebb gép erősített változata kell: ERMO

Ha a legerősebb gép erősített változata kell: ERMO

Vető- és talajművelő gépek - 2021.12.07

Fél évtizede forgalmazza a nagykőrösi Pap-Agro Kft. kizárólagos importőrként az ERMO munkagépeket. Az 1976-ban alapított olasz gyártó termékeire magas minőség, robusztusság, erős vázszerkezet, hosszú élettartam és jó ár-érték arány jellemző – nem véletlen, hogy az ERMO az ekék területén például vezető szerepet tölt be Olaszországban.

Hirdetés

Bírja a kihívásokat a talajlazító

ermolazito

A túrkevei Agrokeve Kft. az elmúlt években két lazítót és egy váltvaforgató ekét vásárolt a hazai forgalmazótól, a földjeik egy részét ugyanis szántják, másik részén pedig forgatás nélküli művelést végeznek. A jelenlegi formájában három évtizede létező kft. korábban termelőszövetkezeti kerület volt, időközben azonban 100 százalékban családi vállalkozássá alakult át. 
A hajdani 2000 hektáros terület 1300 hektárra apadt, ám a saját földek művelése mellett további 500 hektáron bérmunkát is vállalnak. Állattenyésztési ágazattal nem rendelkeznek, fő profiljuk a növénytermesztés, a területeik közül mintegy 550 hektárnyi öntözhető. Régóta foglalkoznak csemegekukoricával, illetve a Syngenta részére hibridkukorica-vetőmag előállításával, míg a zöldborsóval egy ideje felhagytak. Vannak viszont aprómagok (repce, mustár, olajretek), illetve klasszikus szántóföldi növények, búza, árpa, kukorica és napraforgó.

bodnarkrisztianBodnár Krisztián
– 
agronómus, agrármérnök
közgazdász, 38 éves
– nős, egy kisfiú édesapja
– hobbi: horgászat
– telefon: 06 (30) 364-8992

 

„A  földjeink 48-58-as kötöttségűek, nálunk tehát mindig a legerősebb munkagépek erősített változatára van szükség. Az Alföld szívében dolgozunk, ahol nem egyenletes a csapadékeloszlás, ez pedig jelentős kihívás elé állít bennünket a gépesítés területén” – mondta el az AgrárUniónak Bodnár Krisztián, aki agronómusként dolgozik ügyvezető igazgató édesapja, Bodnár Miklós keze alá. 
A vállalkozás pár éve kezdte a fokozatos áttérést a forgatás nélküli talajművelésre, de a kukorica után még szántanak. A területeik átlagosan 25-27 aranykorona-értékűek, de nagy a szórás közöttük (10-től 42 aranykoronáig terjednek). A földek egy része Túrkeve és Mezőtúr között található, az öntözöttek pedig Kuncsorba felé vannak. A két legtávolabbi tábla között csupán 12-13 kilométert kell vonulni, a területek tehát koncentráltan helyezkednek el. A munkában 15 fő fizikai állományú alkalmazott segíti a családot.

Az Agrokeve Kft. 2017-ben és 2020-ban is vásárolt egy-egy ERMO Levante 7/H talajlazítót. Korábban másik márkát használtak, de az nem vált be a nagy kihívást jelentő földjeiken, sokat tört, és mások ajánlására próbálták ki az olasz terméket. Évek óta minimális műszaki problémák mellett működtetik őket („kötelezően” csak néhány szakítócsavart vesztettek el), és rögtön az elsővel szerzett kedvező tapasztalatok után eldöntötték, hogy vásárolnak még egyet. A Levante 7/H lazító 7 késsel rendelkezik, munkaszélessége 300 cm, tömege 2500 kg. Pontosan megfelelő az erőgépparkjukhoz, hiszen 
a lazítókat kényelmesen elhúzzák a 320 LE-s John Deere 8320R traktorok. A napi területteljesítményük 17-18 hektár körül alakul, ezért kellett belőlük két darab. Túrkevén 45-50 cm mélyen dolgoznak vele, a felszaggatott frakciókat a lazító végén lévő, mechanikus szögállítással és hidraulikus mélységállítással rendelkező dupla tüskés lezáróhenger töri meg, majd a földet feltárcsázzák, így készítenek magágyat. 
A típusnévben megjelenő „H” betű a nehezített kivitelre utal, ezek a lazítók 5 mázsával nagyobb tömegűek a normál kivitelűeknél. „Szükség is van rá, mert amikor augusztusban elkezdünk velük dolgozni, akkor ritkán szokott elég nedves lenni a talaj. Így viszont könnyebb a földbe hatolás, ráadásul a lazító talajkímélőbb az ekénél, harmadakkora áron beszerezhető, és az üzemeltetési költsége is alacsonyabb” – magyarázta Bodnár Krisztián.

Szépen dolgozik az ERMO eke

ermoeke

A két lazító között egy ekét is vásároltak, bár két másik márkájú ilyen munkagéppel már rendelkezett a gazdaságuk. Az egyik régebbi, ennek a manuális állítása nem kényelmes, a másik pedig hiába modernebb, a tulajdonosok véleménye szerint könnyen eltört volna nem optimális talajviszonyok esetén. Kézenfekvőnek tűnt tehát, hogy kipróbálják a lazítók terén már bevált ERMO váltvaforgató ekéjét, amely a tapasztalataik szerint jól dolgozik, jól forgat, ráadásul az ára is kedvezőbb (nagyjából kétharmada) a prémiumkategóriájú termékekhez képest.

A Vari Evolution 205 munkagép 5 ekefejjel szerelt (az Evolution 200 családba a 4–7 fejes ekék tartoznak), réselt kormánylemezes, Hardox ekeszárral ellátott, munkaszélessége 25–65 cm, munkamélysége 20–35 cm, ekefejosztása 110 cm, gerendelymagassága 85 cm, tömege 2600 kg. A 200×120×10 mm keresztmetszetű gerendellyel bíró eke hidraulikus (Vari változatú) fogásszélesség-állítással érhető el. A nagy szilárdságú és kopásálló szerkezeti acélok használata 20-30 százalékkal kisebb önsúlyt eredményez a hagyományos ekékhez képest. A gerendely furatok nélkül készül, speciális, 700 N/mm2 szakítószilárdságú acélból, és alul-felül egyaránt 10 mm-es lemezzel van borítva. Túrkevén ugyanolyan 320 LE-s John Deere traktor húzza, mint 
a lazítókat.

„Kukorica után használjuk az ekét, és teljesen elégedettek vagyunk vele, szép munkája van. Eddig három szezont dolgozott, öntözött területet is szántottunk, alaposan próbára tettük. Van 300 hektár takarmánykukoricánk, 100 hektár csemegekukoricánk és 140–150 hektár hibrid kukoricánk, ennek a területnek legalább a felét az ERMO eke műveli” – összegezte Bodnár Krisztián. A munkagéphez egyébként számtalan kiegészítő felszerelés választható, réselt kormánylemezek, előhántó, beforgatólemez, mélységhatároló és szállítókerekek, késes orrbetét, vágótárcsa és barázdaszélesítő. 
Az Agrokeve Kft. dolgozói elsősorban 
a hidraulikus fogásszélesség-állításnak örülnek, ez jelentős könnyítést jelent a munka során. Talajállapot függvénye, mennyire tudják kinyitni az ekét, a könnyebben szánthatón természetesen jobban, amitől nagyobb lesz a területteljesítménye. A régi, manuálisan állíthatónál erre nem sűrűn vesztegették az időt a kezelők, itt viszont könnyen, gyorsan és egyszerűen elvégezhető a fogásszélesség-állítás, és érezhető előnnyel is jár, ha rászánják a néhány percet.

Túrkevén a lazítót nem sokkal a szeptember végi látogatásunk előtt használták, árpa alá készítették vele a talajt. Az ekét is használták volna még, de egyelőre várták az optimális körülményeket, elsősorban némi esőt. „Három nagytraktoruk van, így a három ERMO munkagép akár egyszerre is dolgozhatna. Nagyon jól beváltak, sőt a környéken nem is ismerek olyan gazdaságot, ahol ne lenne legalább egy olasz gép. Ha a jövőben munkagépbeszerzésen gondolkodunk, ez a márka mindenképpen szóba fog jönni. A forgalmazó Pap-Agróval is elégedettek vagyunk, szakszerűen végezték el a beüzemelést, és mindig rendelkezésre állnak” – mondta Bodnár Krisztián. Aki azt is kiemelte, hogy náluk télen minden gép fedett helyen van tárolva, mert csak így állhatnak rendelkezésre hosszú távon.

„A munkagépek nagyon jól beváltak, sőt a környéken nem is ismerek olyan gazdaságot, ahol ne lenne legalább egy olasz gép.”
Szerző: AgrárUnió

Címkék: ekék, Pap-Agro Kft., talajlazító, ERMO
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A mezőgépek veteránjai – Egy cseh földműves, a Zetor 3011

A hatvanas években nagyon elterjedt nálunk a csehszlovákiai Zetor traktorgyár többféle típusa. Egyszerű, ...