TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Vetni is csak így érdemes

Vetni is csak így érdemes

Vető- és talajművelő gépek - 2021.09.24

Pontosan, szépen, ahogy 
a csillag megy az égen A nyári aratás mindenütt befejeződött. Sokan most készítik elő a területet az őszi vetésekhez, sőt talán a legkorábbi kultúrák magjai már a földben is vannak. Ehhez a munkához szeretnénk a Horsch vetőgépeit a figyelmükbe ajánlani.

A termelők az idei évben jó átlagos termésekről számolnak be. Természetesen vannak kiemelkedő parcellák is, ezekkel többet foglalkoztak, jobban odafigyeltek rájuk. Az eredményeket ismerve kijelenthető, hogy azok a kultúrák muzsikáltak jobban, amelyeket az ősszel korábban sikerült elvetni, a késői vetésűeket viszont megfogta a júniusi nagy meleg. A terméskülönbség akár a 3-4 tonna/ha-t is elérte. Ennek alapján érdemes elgondolkozni azon, hogy ősszel picit korábban kezdjük el a vetést, és szántóföldi permetező használatával védekezzünk a rovarkártevők ellen.

Az aratás végeztével lehet nézegetni a kukoricát is, akik pedig a következő szezont új géppel kezdenék, azoknak nagyon hamar el is kell dönteniük, hogy melyik út az előre. Azt idén kukoricában is látni lehetett, hogy mennyit számít a mag beágyazása és a pontos mélységtartás, ezáltal az egyöntetű, robbanásszerű kelés. Azt is tudjuk, hogy a kelésnek mennyire fontos hatása van a termésre. Ezért is érdemes végiggondolni, hogy ne akarjuk-e két nappal korábban befejezni a vetést, hogy majd két héttel korábban fejezzük be az aratást is.

h1 

Maestro 16 SX – Logisztika átgondolva

A Horsch teljesen megújította a Maestro vetőgépet, és a kezelésének egyszerűsítése mellé még rátett egy lapáttal a mag még precízebb, jobb beágyazása érdekében.

A logisztika mindig is fontos szempont volt a termesztők számára. A tankolás ér­tékes időt vesz el a vetéstől. Amennyiben nagy központi tartályokkal rendelkezünk – például a Maestro 8 CV/CX 3000 l mű­­trágya- és 800 l vetőmagtartállyal vagy a Maestro 12 SV/SX 5400 l műtrágya- és 2200 l vetőmagtartállyal –, a tankolási időt nagyban tudjuk csökkenteni, és helyette a precíz vetésre koncentrálhatunk.

A vetőkocsik AutoForce-szal való felszerelésével el tudjuk érni, hogy a mélységet változó talaj esetében is precízebben tartsuk, ráadásul a vetőbarázda falát sem tömörítjük feleslegesen.

h2 

Maestro 12 CX - a kukoricát is 50 cm-re vetjük

Az adagolórendszer annyire leegyszerűsödött, hogy az állításnál csak a vetőtárcsa méretét kell eltalálni és a megfelelő méretűt behelyezni, innentől kezdve mindent a traktorfülkéből állítunk. A vetőtárcsacserén kívül csak a mélységállítást és a V tömörítők állítását kell kint végezni.

A sekély vetésű növények számára létezik egy vetőbarázda-formáló ék, amelynek segítségével tényleg nagyon sekélyen is pontosan lehet vetni. A magfogó kerék pedig tökéletesen fixálja a vetőmagot a barázda aljában.

A vetett sorok lezárására különböző V tömörítő kerékrendszer áll rendelkezésre, fix állású és szögben állítható közül lehet választani. Ezenfelül a magárok még jobb, biztonságosabb lezárására, illetve a magvak tökéletes beágyazására tüskés vagy körmös lezárókerekekkel is dolgozhatunk.

h3 

Maestro 9 CV – 2,25m nyomtávon halad a traktor a vetésben is és a permetezővel is

A Maestro DV 6, illetve 8 soros vetőgép esetében a műtrágyatartály osztott is lehet, és ennél a gépnél igény szerint tudunk monoműtrágyából keveréket előállítani. A műtrágyaköltségek így csökkenthetők, a termésmennyiség mégis megmarad vagy akár növekedhet is.

A Maestro DV és CV/CX vetőgépeknél a szemenkénti vetőegységet le tudjuk cserélni gabonavető sínre is. Ebben az esetben a nagy tartály vetőmagtartályként szolgál. Ez a vetőgép-kombináció azon termelők számára lehet érdekes, akik az őszi vetések előtt elkészítik a vetőmag­ágyat, és a vetőgéppel csak vetnek. Így 
a 6 méteres vetőgépet gond nélkül tudjuk 120–150 LE-vel vontatni, ugyanis ebben az esetben nincs mellső művelőeszköz 
a vetőgépen, mint a Pronto DC esetében.

h4 

Maestro 6/8 DV – osztott műtrágyatartály – a precíziós rendszer már elkezdődött

Természetesen a vetést lehet precíziósan is vezérelni, és a vetőmagot, illetve a műtrágyát precíziósan kijuttatni, de a legfontosabb magának a munkának a precíz végrehajtása. Oda kell figyelni az indulásra, és amennyiben minden rendben, akkor lehet a precíziós vetésre fókuszálni.

A Maestro egy olyan precíz szemenkénti vetőgép, amely megkönnyíti a termelő dolgát a vetésnél, és biztonsággal lerakja a maximális termés alapjait.

 

Szász Zoltán
30-743-0302

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Címkék: vetőgép, vetés, vetőmag, Horsch, Maestro
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatással

Magas intenzitás, kevés önerő és előleg: akár félmilliárd forintra is pályázhatnak júliustól a gazdaságok