TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Megvalósul a jövő növényvédelme

Megvalósul a jövő növényvédelme

Permetezéstechnika - 2021.07.06

LEEB permetezők: kevesebb hatóanyaggal nagyobb hatékonyság A hosszan tartó hűvös idő megviccelte a növényeket, most meg itt a kánikula, a múlt hónap esőzései előtt pedig aszály volt.

Természetesen majd az aratás után derül ki, de 
a repce lehet, hogy csak átlagos terméseket fog hozni, ellenben az ára szépen kúszik felfelé. Hamarosan a liluló kukoricatáblák is megkapják a sorközműveléseket, és magukhoz térnek, és reméljük, hogy az uniós tárgyalások lezárása után az ökölbe szorított kezünkből nem a középső ujjunkat mutatjuk majd.

A GreenDeal az egész életünket „felforgathatja”. Még nem tudjuk, hogy mekkora intenzitással, de biztos, hogy változások jönnek. A precizitás a legfőbb kérdés! 
A LEEB gépeivel a permetezési veszteség drasztikusan csökkenthető, emiatt már több éve felmerül a kérdés, hogy miért nem teszünk kevesebbet a tartályba a hatóanyagból. Amennyivel kevesebb a veszteségünk egy hagyományos szórókeret-vezérlésű géphez viszonyítva, annyival kevesebb hatóanyag kijuttatására lenne szükség. Én pedig úgy gondolom, hogy nagyon hamar csökkenteni is fogják a megengedett hatóanyag-mennyiségeket.

leebgraf

Elsodródás csökkentése – minél közelebb a célfelülethez!

Mit jelent ez számunkra? A régi technikával a célfelü­letig sokkal nagyobb a tá­volság (70-80-90 cm), emiatt jóval nagyobb az elsodródás, a veszteség is! Kevesebb nö­vényvédő szer ugyanakkora arányban elsodródva jóval kisebb hatásfokot eredményez. Emiatt lehetséges, hogy hektáronként akár néhány tonna terméssel kevesebbet fogunk betakarítani. Milyen eszközünk van ennek ellensúlyozására?

leeb1

A Leeb 4 AX a szórókeret biztonságosan, 
50 cm-re halad az állomány felett

Amennyiben továbbra is 
a régi, meglévő technika vagy az új, de régi megoldás mellett maradunk/döntünk, akkor jön az éjszakai növényvédelem! Általában késő este vannak olyan körülmények, amikor az elsodródás a legkisebbre csökkenthető (szélcsend, alacso­nyabb hőmérséklet, termikus mozgás), amíg a harmat meg nem jelenik a növényeken, ekkor azonban meg kell állni.Amennyiben valaki új technika beszerzése előtt áll, érdemes egy percre megállni és elgondolkodni. A LEEB már több mint 10 éve aktív szórókeret-vezérlésű permetezőket gyárt. Ennek a rendszernek az az előnye, hogy nagyon pontosan tartja a szórókeretet a beállított pozícióban és magasságban. A hagyományos lengéscsillapító és rugós szórókeret-stabilizálót lecserélték két, giroszkóp által vezérelt, aktív munkahengerre. Mint az ember két karja, úgy tartja egyensúlyban a szórókeretet. Az ultrahangos szenzorok csak a magasság állításában kapnak szerepet.

Ez a fajta szórókeret-vezérlés biztosítja, hogy a LEEB AX permetező például stabilan 50 cm-es távolságban tarja 
a szórókeretet, így azzal szemben, ahol 
70 cm a távolság, az elsodródás lehetősége 49,9%-kal csökken.

leeb2

Leeb LT 30 cm-re az állománytól – ez nem álom

Ha még közelebb szeretnénk menni az állományhoz, mert még többet szeretnénk spórolni, vagyis még nagyobb hatásfokkal dolgozni, akkor szükségünk van a 25 cm fúvókaosztásra. Ezzel akár 30 cm-re is meg tudjuk közelíteni az állományt! Ez a rendszer költségesebb, így érdemes átszámolni, hogy hány hektáron fog dolgozni a gép, illetve milyen növényeket termesztünk, hogy ki tudjuk számolni, mikor térül meg a beruházás.

leeb3

Leeb LT – az eredeti, 25 cm-es fúvókaosztás, eredményesebb növényvédelem

A precizitást segíti a LEEB CCS automa­ta folyamatos mosási rendszer is. Ez felgyorsítja és tökéletesíti a tartálymosást. A tiszta vizes tartályból egy második szivattyú a vizet pörgő fúvókákon keresztül nyomja be a tartályba, ugyanekkor a permetezőszivattyú bekapcsol és kinyomja 
a keretre a lét. Ezzel a rendszerrel a tisztítás felgyorsul és biztonságosabb lesz, a tiszta vizes szivattyú pedig soha nem találkozik vegyszerrel.

A LEEB növényvédő gépekkel csökkentett elsodródás és így veszteség mellett nagyobb hatásfokkal tudjuk a szert oda juttatni, ahova szeretnénk!

Szász Zoltán
+36 30 743 0302
Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: permetezőgép, permetezés, Horsch, Leeb, permetező
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növényvédelmi gépek és permetező drónok kötelező ...

A növényvédelmi gépeket – ide értve a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat ...