TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Az almozás és takarmányozás nagymesterei

Az almozás és takarmányozás nagymesterei

Állattartás gépei - 2021.05.25

A hazai állattartóknál is bizonyítottak már a Lucas G gépei A takarmánykeverő-kiosztó, illetve bálabontó-kiosztó kocsik ma már a korszerű állattartó telepek elmaradhatatlan gépei. A francia Lucas G márka gyors, precíz, hatékony, nagy kapacitású gyártmányairól két hazai felhasználó véleményét kérdeztük.

Franciaország állattartó régiójának szívében, a nyugati Vendée megyében található a Lucas G vállalat központja, amely 1971 óta gyárt mezőgazdasági eszközöket, és kezdetektől fogva a takarmánykiosztás gépeire specializálódott. Kilenc termékcsoportjukban rendkívül széles kínálattal rendelkeznek, és az öt évtizedes folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően gépeik a legkiválóbb minőséget képviselik. A magyarországi forgalmazó Valkon Kft. révén – amely a 2007-es indulása óta forgalmazza a Lucas G gépeket – már idehaza is dolgozik ezek közül jó néhány, az AgrárUnió pedig két dunántúli gazdálkodót keresett meg, hogy személyes tapasztalataikkal erősítsék meg a fentebb említetteket.

Bővítéshez kell a nagyobb kapacitás

A BLASO Mezőgazdasági Kft. Somogy megyében, Lengyeltóti (vagyis a Balaton) környékén gazdálkodik. A fő profil a növénytermesztés, de három éve átvettek egy zrt.-t is, amelynek régi állattartó telepén anyatehenekkel és hízómarhákkal foglalkoznak. Jelenleg 150 egyeddel rendelkeznek, de a létszámot rövid időn belül 400-ra kívánják bővíteni, és ehhez idén egy új istállót is építenek. Azért döntöttek így, mert a növénytermesztés révén rengeteg melléktermékük keletkezik a lucernától a silózott kukoricán át a szárítottkukorica-törtszemig, amit természetesen hasznosítani akarnak, mégpedig az üzletág további fejlesztésével.

Ennek részeként vásároltak márciusban egy vontatott Lucas Spirmix Jet 160 takarmánykeverő-kiosztót. A kombinált gép kapacitása egyelőre nincs teljesen kihasználva, mert úgy méretezték, hogy a kibővített állomány ellátására is alkalmas legyen – tudtuk meg Blaser Markus ügyvezetőtől. Az új beszerzés egyelőre naponta két félkeverést készít és oszt ki. A takarmányozással tehát gyorsan megvan, utána pedig az almozásban segít, a mélyalmos rendszerhez osztja a szalmát, fújja ki a felaprított bálákat. Az ügyvezető a francia márkát egy korábbi munkahelye révén már ismerte, illetve a kollégáitól is csak elégedett véleményeket hallott róla. A gazdaságban jó ideje használnak egy kisebb Lucas gépet, de az csak bálabontásra alkalmas, keverni nem tud, 
ezért volt szükség a Spirmix Jet 160-as megvásárlására. 
A régi istállóban magasabb etetővályúk vannak, ezért ott is a kifújórendszert használják a bekevert takarmány kijuttatására, az új helyen viszont már etetőutas megoldást fognak alkalmazni, és az új gép oldalkiosztó nyílásán kényelmesebben tudják lehelyezni a takarmányt.

A Spirmix Jet takarmánykeverő-kiosztó 12 és 35 köbméter közötti kapacitással érhető el, a 160-as pedig a középső modellnek számít a 16 köbméteres befogadóképességével. Mivel egyszerre két bála is belefér, időt spórolnak meg a használatával, és hetente kétszer a komplett almozást is hatékonyan el tudja végezni. Takarmánykeverésnél előbb egy lucernabálát helyeznek bele, amit a két darab késes csiga negyedóra-félóra alatt felaprít. Ezután kerül a tartályba egy rakodógéppel a silókukorica, majd a darált gabonafélék és az ásványi anyagok. Ha felépül az új istálló, akkor a gépnek több munkája akad majd, hiszen oda is külön keverést kell készítenie. Almolásnál a beletett bálát szintén felaprítják egy kicsit, mert tapasztalataik szerint a rövidebb szalmával spórolni lehet. Ráadásul könnyebben kifújható (akár 15-18 méter hosszan) az istállóba, és ezt a munkát az állítható torony jelentősen megkönnyíti. Mivel ez minden irányba elfordulhat, így nem a traktorral kell ügyeskedni a szűk térben. A kifúvó zaját hamar megszokták az állatok, és már rutinosan állnak félre a direkt anyagsugárból. A takarmánykeverő-kiosztó vezérlőegységének kezelése gyorsan megtanulható, jelmagyarázat segíti az egyszerű eligazodást. A traktorból hátrafelé nézve egy LED-es mutató jelzi, ha bármiféle probléma adódik (például éppen nincs kardánhajtás).

spirmix 2

A függőleges csigás Spirmix takarmánykeverő-kiosztó kocsik intenzív, mindennapi használatra lettek tervezve, amit a megerősített tartályfenéklemez is alátámaszt. A Jet változatnál a keverőtartály elejére szerelt rotor bontja szét az anyagot, és a kifúvókeréken és kifúvócsövön keresztül juttatja ki. A ventilátor kétfokozatú, a takarmánykiosztáshoz kisebb, az almozáshoz nagyobb fordulatszám használható, így nem a traktorerővel, kardánfordulattal kell játszani. Blaser Markusék programozható mérleget is rendeltek hozzá, ez a receptúrák precíz összeállításában segít. A Spirmix Jet 160-as modell magassága 2800 mm, szélessége 2500 mm, hossza pedig 7080 mm. Üres tömege 7,3 tonna, és a vontatásához legalább egy 90 LE-s traktor javasolt. Lengyeltótiban a régi istálló etetőútjának bejáratai nem egyforma magasak voltak, így az egyiket kicsit bontani kellett, de a probléma ezzel meg is oldódott.

A Spirmix Jet takarmánykeverő-kiosztó középső modellje 16 köbméteres befogadóképességű. Mivel egyszerre két bála is belefér, időt spórolnak meg a használatával, és hetente kétszer a komplett almozást is hatékonyan el tudja végezni.

Minimális karbantartással maximális teljesítmény

Egy másik Lucas-gépvásárló, a Delacar-Feed Kft. Tolna megyében tevékenykedik, 1450 darab hízómarhát, üszőt és bikát tart két telepen. Belecskán 600 jószágot, Regölyön 850-et, és utóbbi helyre került nemrég egy Lucas Castor 185 bálabontó-kiosztó kocsi. A vállalkozás évente 3000 állatot értékesít. A telepre beérkező egyedek 10 napon keresztül gazdasági abrakot és szénát kapnak, majd utána következik az átszoktatás az adott TMR-re – tudtuk meg Kiss Dezső termelésirányítótól. A takarmánykomponensek közt – egyebek mellett – fűszéna, szalma, nedves CGF, répaszelet, cirokszilázs, extrahált szója- és napraforgódara, valamint különböző gabonafélék találhatók. Ha a szecskahossz nem megfelelő, akkor az állatok kiválogatják a TMR-ből a szalmát, a megfelelő minőség tehát kulcsfontosságú ezen a téren.

castor 2

A körülbelül két hónapja beszerzett Lucas Castor 185 bálabontó-kiosztó 18 köbméteres kapacitással bír, akár 5 bála befogadására is alkalmas, és a bontást (illetve részbeni aprítást) 3 darab, pillangókésekkel felszerelt bontóhenger végzi. A kidobóventilátor fordulatszáma két fokozatban állítható, a takarmánykiosztáshoz itt is az alacsonyabb, míg az almozáshoz (vagyis az akár 18 méteres kifúvási távolság eléréséhez) 
a magasabb fordulatszám használható. Az anyag célba juttatásáról a 270 fokban elforgatható és a traktorfülkéből minden irányba elektrohidraulikusan állítható kifúvótorony gondoskodik. Regölyön azért döntöttek a Lucas márka mellett, mert olyan gépet akartak, amelynek minimális a karbantartásigénye, egyszerűen lehet kezelni, és minél nagyobb a befogadóképessége. A Valkontól vásárolt Castor 185-ös modell az első ekkora méretű Lucas bálabontó Magyarországon. A beszerzés előtt Kiss Dezsőék referencia-telephelyekkel is felvették a kapcsolatot, és azoktól is olyan véleményeket kaptak, hogy masszív, strapabíró és megbízható gépről van szó. Természetesen naponta többször is használják, és a szalmabálát elvileg rátolatva is fel tudnák vele venni, ők azonban mégis inkább a rakodógépes megoldást választják helyette. Nemcsak időt spórolnak vele, de így akár 7 darab 150 cm-es bálát is be tud fogadni a kocsi.

A Lucas Castor 185 bálabontó-kiosztó 18 köbméteres kapacitású, akár 5 bála befogadására is alkalmas, és a bontást (illetve részbeni aprítást) 3 darab, pillangókésekkel felszerelt bontóhenger végzi.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió

Címkék: takarmányozás, takarmánykeverő-kiosztó, almozás, bálabontó-kiosztó, Lucas G, Spirmix Jet, Lucas Castor 185
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...