TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Profi gép kicsiknek

Profi gép kicsiknek

Permetezéstechnika - 2021.04.19

Mélyedésekkel, „katykókkal” tarkított, dombos területeken is jó hasznát veszi új permetezőjének egy tolnai gazdálkodó. A Horsch Leeb 4 AX vontatott gép BoomControl Pro aktív keretvezérlése minden körülmények közt garantálja a célfelülettől az 50 centiméteres távolságot, ezáltal tökéletes fedést, hatékony gyomirtást tesz lehetővé.

Horsch Leeb 4 AX vontatott permetező

A Horsch és a Leeb kereken egy évtizede készít permetezőgépeket közösen. A kisebb földeken gazdálkodók igényeit is igyekeznek figyelembe venni, erre a célra fejlesztették ki a közelmúltban piacra dobott 4 AX vontatott modellt is. Ez a korábbi GS és LT szériákhoz képest kisebb tartálymérettel és keretszélességgel, valamint 50 cm-es fúvókaosztással rendelkezik, a keretvezérlésben azonban nem kötött kompromisszumot a gyártó, itt is a nagy sebességű permetezést és kitűnő keretvezetést lehetővé tévő giroszkópos megoldással találkozhatunk.

A 4 AX változatra esett a választása a Tolna megyei Kurdon élő Király Gergelynek is, aki 280 hektáron gazdálkodik édesanyjával. Elsősorban kukoricát, búzát, napraforgót termesztenek, de van némi fűszerpaprikájuk is. A földjeik zöme egyébként remek minőségű, 30–45 közötti aranykorona-értékű barna erdőtalaj, illetve néhol fekete öntéstalaj. Nagyjából 50 hektárnyi területük közel egyórás távolságra található, így oda sokat kell vonulni a gépekkel, de a táblák nagyobbik része 10-15 percen belül elérhető.

hbck

Színes géppaletta az AXIÁL-tól

A kurdi gazdálkodó az új beszerzésnek számító vontatott permetező mellett más AXIÁL-termékekkel is rendelkezik. A Horsch húzását végző Fendt 312 Vario S4 traktora mellett van egy 160 LE-s Fendt 716-os erőgépe, valamint egy CLAAS Mega 370-es kombájnja, a rakodásban egy Manitou MLT 731 LSU segíti, de a hatsoros Monosem vetőgépet és a Monosem kultivátort is a bajai cégtől vásárolta. Király Gergely egyelőre nem számít átalánydíjas partnernek, de tisztában van annak előnyeivel, ezért idén ajánlatot fog kérni erre is.

Meggyőző tudás

A Horsch Leeb 4 AX vontatott permetezőgépet tavaly májusban vásárolták, és rögtön kemény munkára is fogták. A kalászosokban rovarölő és gombaölő szereket juttattak ki vele, valamint lombtrágyáztak, és ezzel végezték a kukorica posztemergens gyomirtását is, a napraforgóban pedig az egyszikűek irtását, a gombaölőzést és a lombtrágyázást. Augusztusban, a tarlók totális gyomirtózása után pihenni küldték, s mivel a tárolást fedett, zárt helyen tudják megoldani, a gépnek a féléves leállás sem ártott meg. A tervek szerint március közepén veszik elő újra, hogy a búza gombaölőzését, korai lombtrágyázását végezzék el vele.
„Mivel éppen permetezőváltás előtt álltunk, főleg a kínálat felmérése miatt látogattam ki 2019-ben a hannoveri Agritechnica kiállításra. Akkor még több márka is a kalapban volt, de a Szász Zoltán szaktanácsadóval folytatott beszélgetésem során eldőlt, hogy a Horsch mellett döntök, mert nagyon meggyőzőnek bizonyult” – elevenítette fel a beszerzés körülményeit Király Gergely. Az általa vásárolt 4 AX modell 3800 literes műanyag permetlétartállyal, valamint 400 literes tiszta vizes tartállyal felszerelt, a dugattyús membránszivattyú 400 liter/perc teljesítményű (létezik 270 liter/perces változat is), meghajtása kardántengelyen keresztül történik. Ezáltal 
a permetező azokhoz a traktorokhoz is könnyen illeszthető, amelyek nem rendelkeznek nagy hidraulikateljesítménnyel. Kezdetben a gép csak 18 vagy 30 méteres szórókerettel volt elérhető, de 2020-ban megjelent a 24 méteres verzió, és a kurdi gazdálkodó is ezt választotta. A dombos terepen ideális ez a közepes méret, ráadásul a 4 AX rendkívüli stabilitása nehezebb terepviszonyok közt is lehetővé teszi a magas, 13-14 km/h-s munkasebességet. A nyomtáv 1,5 és 2,25 méter között könnyen, mindössze négy csavarral állítható, de Király Gergelyéknél a művelőutakhoz van igazítva, ezért nem szoktak hozzányúlni. 
A mindössze 3,5 tonnás önsúly kevesebb talajtaposást eredményez, ráadásul a gép így kisebb traktorral húzható, Kurdon például egy 120 LE-s Fendt 312 Vario S4 van elé befogva.

hb1

A dombos terepen ideális a közepes méret, a 4 AX nehezebb terepviszonyok közt is rendkívül stabil, ami lehetővé teszi a magas, 13-14 km/h-s munkasebességet.

Kis mérethez is jár az extra

Bár a 4 AX elsősorban a „kicsiknek” lett kitalálva, ehhez is jó néhány extra kiegészítő kérhető. A vonórúd alapból felső vagy alsó függesztésű lehet, de Király Gergelyéknél hasznosnak bizonyul az opcionális kormányzott vonórúd, mert a földjeiken sok 
a villanyoszlop, amelyeket ezáltal kisebb ívben kerülhetnek ki. 
A traktoron nem használnak művelőkerekeket, de a taposás így is kisebb, mivel a vontatott permetező automatikusan, precízen követi az erőgépet, tartva a nyomvonalat. A funkciók gyorsabb és egyszerűbb kezelése érdekében joystickot is kértek a géphez, amely a programozható billentyűk segítségével gyerekjátékká teszi a permetező vezérlését. „Az érintőképernyős monitorról is minden jól irányítható, de engem magabiztosabbá tesz egy botkormány, vegyszerezés közben folyamatosan abba kapaszkodok” – erősítette meg a gyári ajánlást Király Gergely. Opcióként ő digitális folyadékszintjelzőt is kért, ezáltal a fülkéből követheti a rendelkezésre álló mennyiséget, ráadásul a rendszer 100 százalékig pontos is. Szintén hasznos, hogy a tartályt kiszállás nélkül meg lehet tisztítani, így ha az egyik nap végez például a kukorica gyomirtásával, és tudja, hogy másnap gombaölőzni fog, akkor rögtön ki is moshatja a vegyszerezőt. A rengeteg extra miatt nem a Horsch permetezőgépe bizonyult a legolcsóbbnak, ám a rengeteg plusz műszaki tartalom és a kiemelkedő anyagminőség, a jól átgondolt konstrukció miatt 
a kurdi gazdának megérte mellette dönteni.

hb3

A Horsch Leeb 4 AX minden tekintetben előrelépést jelent, sokkal szebb a szóráskép, tökéletes a fedés, kevesebb a taposás, és a munka is kényelmesebb.

A Horsch Leeb 4 AX modellek kiemelkedő munkaminőségét a BoomControl Pro aktív keretvezérlés garantálja. „A terepviszonyok miatt fontos volt számomra, hogy a két keretszárny külön mozogjon – mondta Király Gergely. – Sok olyan földünk van ugyanis, ahol katykó, vagyis mélyedés, domboldali horpadás nehezíti a haladást. A régi gép 24 méteres keretének vége néha meg is érintette a talajt, és emiatt pár helyen ki kellett hagyni a vegyszerezést. Gondot jelentett az is, hogy miközben a keret egyik szárnya fél méterre haladt a célfelülettől, a másik akár 3-4 méteres magasságban, így a permetszert elvitte a szél, a munka nem volt hatékony. Az aktív keretvezérlés azonban teljes mértékben megoldotta ezeket a problémákat.” A BoomControl Pro rendszer megbízhatóan, oldalanként külön is tudja az 50 cm-es tartást. Így nemcsak a kijuttatott permet éri el mindig a célzott helyet, de a keresztirányú elosztás is tökéletes lesz. Mivel az aktív szórókeret-vezérlés teljesen automatikus (még a fordulókban is), a kezelési hibák lehetősége nagymértékben csökken.

Minden AX permetező ISOBUS-kompatibilis, vagyis az ismert Horsch terminálokkal használható, elegendő csupán a permetezőt egy kábellel összekötni a traktorral. Nincs szükség külön monitorra az üzemeltetéshez, mert a traktor (vagy a GPS-rendszer gyártójának) saját kijelzőjén keresztül vezérelhető a gép. 
Az ISOBUS-kompatibilitás a sebességfüggetlen kijuttatás, illetve a szakaszolás alapja, és a kezelőnek csak azt kell megadnia, hány liter/hektár mennyiséggel kíván szórni az adott területen. 
„A Horsch Leeb 4 AX minden tekintetben előrelépést jelent, sokkal szebb a szóráskép és tökéletes a fedés – emelte ki Király Gergely. – Hamarabb végzek egy-egy táblával, ráadásul kevesebb taposással, és a munka is kényelmesebb, nem fáradok el annyira a végére. Előnyt jelent az is, hogy a kereten a fúvókák védetten helyezkednek el, vagyis esély sincs arra, hogy egy fába, oszlopba, villanypásztorba ütközve letörjenek, ami a korábbi permetezőmnél előfordult.”

További információ: 
Sáfrány Márió, Horsch-termékmenedzser, Axiál Kft. 
+36 30 247 7050

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


Szerző: AgrárUnió

Címkék: permetezőgép, permetezés, Axiál Kft., Horsch Leeb
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Meghosszabbították Ukrajna kereskedelmi támogatását, ...

Továbbra is jöhet ukrán gabona Magyarországra, az Európai Parlament kereskedelmi bizottsága április 9-én kedden ...