A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva Verben Nyereményjáték Queen

Kröger agroliner: mindenki megérdemli a német minőséget

Gépesítés - 2020.12.16

Trágyaszóró adapterrel ellátott letolókocsit mutatott be a Peter Kröger GmbH kelet-európai képviselete. A hat évtizede működő német családi vállalkozás sokáig csak a németországi piacra gyártott, ám a közelmúltban megkezdték – agroliner márkanéven forgalmazott – mezőgazdasági eszközeik kelet-európai értékesítését is.

Kröger agroliner: mindenki megérdemli a német minőséget


A rechterfeldi (Brémához közeli) székhelyű Peter Kröger GmbH 1958-ban kezdte meg a pótkocsigyártást, az indulásnál kifejezetten a mezőgazdaságra fókuszálva. A jelenleg mintegy 300 főt foglalkoztató, a család második generációja által vezetett cég évente 1200-1300 pótkocsit készít, számtalan változatban, 18–34 tonna össztömegig. Hosszú ideig csak a német piacon működtek, 2018-tól azonban már Magyarországon is elérhetőek magas színvonalat képviselő, ugyanakkor kedvező árú termékeik. Az értékesítésben importőrök segítik őket, idehaza a tolnai székhelyű Agro-Tipp Kft. biztosítja 
a szervizt, és az alkatrészek terén is jelentős raktárkészlettel rendelkezik.

A Kröger a mezőgazdasági célú pótko­csijait agroliner néven helyezi piacra, s a kí­­­­­nálatában a két- és háromtengelyes, for­­gózsámolyos változatoktól a teknős billencseseken, letolókocsikon és bálaszállítókon át a dollykig minden megtalálható, amire a gazdáknak szükségük lehet. A cég októberben a solti Borbély István földjén tartott bemutatót, és ezen a széles palettával rendelkező letolókocsi-családot állították a középpontba. A Kröger ezen a téren két- és háromtengelyes, 610, 710, 810 cm-es, illetve 10 méteres felépítménnyel bíró pótkocsikat forgalmaz, s közülük a legnagyobbat (34 tonna össztömegűt) vitték el a Bács-Kiskun megyei rendezvényre.

agrolinetabl

A Solton bemutatott TAW 30 letolófalas pótkocsi bő 50 köbméter kapacitású. 
„Ez elsősorban szállítóeszköz, trágyaszórási opcióval, vagyis a nagyjából 1800 kg tömegű adapter külön szerelhető fel rá” – hangsúlyozta Fazekas Sándor, a Kröger agroliner kelet-európai gyári képviselője. A tolófal, a tolópadló és a fix padló egyaránt rozsdamentes acélból készül. Az első és hátsó tengely hidraulikus munkahengerek segítségével kényszerkormányzott, nem kell tehát a hidraulikát tolatáskor elzárni, illetve nagyobb sebességnél, közúti haladásnál sem, ami kényelmes és biztonságos megoldásnak számít. A hátfalon speciális gumitömítés található, amelyen nem folyik át a repce és más aprómagvak sem (ezt használják minden Kröger pótkocsin), és 5 év garanciát vállalnak rá, míg a pótkocsi egészére 2 év garancia jár.

 

agrolinehirdeteskicsi

Nagyítás a képre kattintva!

A kopóalkatrészek Hardox kopásálló acélból készülnek, a felépítmény sztenderdként ADR tengelyeken fut, de opcionálisan BPW futómű is kérhető hozzá (kompletten, a felfüggesztéssel együtt). Az oldalfal egy lemezből készül, amely 3 mm vastagságú, ez bőven elég ahhoz, hogy extra terhelés esetén se „hasasod­wjon” ki, mivel használat közben nincs nagy nyo­­más rajta. A merevítésről a ponyvatar­tó szerkezet gondoskodik (a ponyva ké­­zi tekerésű, de van egy hidraulikusan működtethető háló is, amely megakadályozza például a siló kifolyását), míg a ponyva nélkül kért pótkocsiknál két merevítőrudat kell betenni terményszállításnál.

A szóróhengerek 1000-es kardánfordulaton működnek, és a hátsó ajtó kétféle funkcióval is rendelkezik. Egyrészt a biztonságos közúti haladást segíti elő, másrészt pedig – csukott állapotban – alul, a tányérokon és a lengőkarokon mésziszapot, baromfitrágyát és más könnyű, poros anyagokat lehet kiszórni általa. Ha a pótkocsi adapterrel szerelt, akkor kell egy-egy hidraulikakör a tolófalnak, a zsilipnek és a hátsó ajtónak, de az emelhető első tengelynek is, amelynek (a légrugóval ellentétben) megrakottan is fel tudjuk húzni a hidraulikus rugózását, így elindulásnál nagyobb súlyt lehet a traktor hátuljára helyezni. A hasmagasság 12 cm-rel emelhető vagy süllyeszthető, a vontatáshoz legalább 250 LE-s traktor szükséges.

Fazekas Sándor / Kelet-európai gyári képviselet / Tel.: +36 20 427 42 11 / fazekas@agroliner.de
Szerző: AgrárUnió


Címkék: letolókocsi, trágyaszóró, trágyaszóró adapter, Kröger, agroliner

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...