TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Frakomb kompaktor: magyar, népszerű, talajkímélő

Frakomb kompaktor: magyar, népszerű, talajkímélő

Vető- és talajművelő gépek - 2020.12.14

Bizonytalan időket élünk, de egy biztos: lesz tavasz 2021-ben is. Ha pedig a mostanában megszokott, enyhe, csapadékszegény tél előzi meg, akkor az nem fogja „megenni” a szántást, így a Frakomb kompaktoroknak kell elvégezniük a munkát.

A Framest Kft. kereken két évtizede működik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Harsányban, és a csökkentett menetszámú, víztakarékos talajművelés magyar gépgyártójának nevezi magát. Ezt az elvet képviselik a 80–300 LE-s traktorokhoz kínált Frakomb kompaktorok is, amelyek hamarosan elérik az 1000. eladott darabszámot, így az egyik legismertebb magágy-előkészítő gépnek számítanak a hazai piacon.

A Framest Frakomb kompaktorainak mellső, merev szárú (nyírócsapos biztosítású) kapái a beállított mélységben, a gép teljes keresztmetszetében elmetszik a talajt. Kemény magágyalapot biztosítanak. Kis emelési szögű szárnyai nem forgatják a talajt, viszont némi vízszintes irányú talajmozgást generálnak, így nagyon jó felszínegyengető hatással számolhatunk. Szintén ezeknek a művelő eszközöknek köszönhetően a tökéleteshez közelítő gyomirtó hatást érünk el.

frakomb 1

A második szekcióban egy rugóterhelésű, fogazott simító találkozik a kapák által megemelt, még mozgásban levő anyaggal. A mögötte levő csőpálcás henger egy viszonylag sík felületre fut fel, és a felszínen fekvő rögök nagy részét visszanyomja a talajba. Ezek a beágyazódott rögök nem gördülnek el, amikor a kombinátor művelőmezőjével találkoznak. Ez már nem jár mélyen, csak a felső 3–5 cm-ben porhanyítja a talajt. Nem kell mélyebben járatni, hiszen a mellső kapák már vetési mélységben elmetszették a talajt. Ne vigyenek sok földet magukkal, ne pazaroljuk a lóerőt! Választhatja a felhasználó a keretbe foglalt lúdtalp kapás művelő mezőt is, ha nagyon rosszul sikerült a szántás, vagy csak altalajlazítást követően ment a művelendő terület a télbe.

A legfontosabb elem zárja a műveletek sorát, a megfelelő tömegű lezáró henger. Mivel eléggé megbolygattuk a felső talajréteget, és szeretnénk megőrizni a benne levő nedvességet, elengedhetetlen a megfelelő minőségű visszatömörítés. Különböző típusú és tömegű lezáró hengerekkel szerelhető a Frakomb kompaktor. A gyártó által készített talajmetszeti fotón jól látható a szét nem fagyott, szántáskor keletkezett barázda-bakhát. Amennyiben azt az ökölszabályt nézzük, hogy a mag méretének 10-szerese a vetési mélység, könnyen belátható, hogy hagyományosnak tekinthető, könnyű síkvázú kombinátorral nem tudunk egyenletes mélységű, kemény alappal rendelkező magágyat készíteni – ilyenkor érdemes kipróbálni a Frakombot.

Frakomb 3

A magágykészítés során a legkevesebb vízveszteséget a kompaktor jellegű eszközök után szenvedi el a talaj. A Framest cég Frakomb kompaktorai 3–8 méteres munkaszélességben érhetők el, és előnyeik közé tartozik a minimális menetszám, valamint a kiváló gyomirtó hatás.
 
Forrás:  AXIÁL Kft.

Címkék: talajművelés, Axiál Kft., Framest, nedvességmegőrzés, FraKomb, kompaktor, csökkentett menetszám
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Meghosszabbították Ukrajna kereskedelmi támogatását, ...

Továbbra is jöhet ukrán gabona Magyarországra, az Európai Parlament kereskedelmi bizottsága április 9-én kedden ...