TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Gépbérlet vagy gépvásárlás?

Gépbérlet vagy gépvásárlás?

Gépesítés - 2020.08.30

Érdemes utánaszámolni, melyik konstrukció kedvezőbb a gazdaságnak Idénymunkára, kapacitásnövelés céljából sok esetben jobban megéri a gazdáknak, 
ha a gépvásárlás helyett inkább a gépbérletet választják. Sok gond lekerül ezzel a vállukról, egyedüli feladatuk szinte a tankolás marad.

Magyarországon 2010 környékén kapott nagyobb lendületet a mezőgazdasági gépek bérlése, előtte jellemzően a pályázatvezérelt újgép-vásárlás volt jellemző a hazai gazdákra. Az elmúlt évtizedben egyre többen jöttek rá arra, hogy a tartós (akár egész évre kiterjedő) bérlet költséghatékonyabb megoldás lehet 
a saját tulajdonlású eszközöknél. A képzett munkaerő és a szakmai utánpótlás egyre égetőbb hiánya azóta sokakban megerősítette ezt a tényt. A gépbérlet iránt mutatkozó igényt hamar felismerte a 2008-ban alapított DM-KER Nyrt. is, amely lényegében a kezdetektől beemelte tevékenységi körébe ezt a szolgáltatást. A sokszereplős, gyakran farkastörvényű piacon nem könnyű talpon maradni, ám a szigetszentmiklósi székhelyű vállalkozás ma már ezen üzletága kibővítésén gondolkodik.

Rövid és hosszú távra

A mezőgazdasági gépbérlet elsősorban azoknak éri meg, akik önerőből vagy pályázati forrásból nem tudják új eszközzel bővíteni a gépparkjukat, vagy egyelőre nem is akarják, mert a vásárlás előtt szükségük van tartós kipróbálásra annak felméréséhez, hogy valóban ki tudnák-e használni az új gépüket. A bérlők másik csoportját pedig azok alkotják, akiknek csupán a szezoncsúcsok idejére, kapacitásbővítés céljából van szükségük kisegítő eszközre. A bálázás idején például nem árt két rakodógéppel rendelkezni, hogy ne egyetlen masina „szaladgáljon” a telep és a felrakóhely között, hanem gyorsabban és hatékonyabban folyjon a munka. A bérbe adó cégeknek a hosszú távú, akár egész éves bérlet tűnhet az ideális megoldásnak, hiszen az kiszámítható, előre tervezhető jövedelmet jelent számukra. Ugyanakkor ebből a gazdacsoportból tűnhet el a legtöbb partner is egyik pillanatról a másikra, ha valamelyik esztendőben megjelenik egy nagyobb intenzitású pályázat, amely lehetőséget teremt új gépek vásárlására. Emiatt a rövid távú bérletet is megbecsülik a szolgáltatók, akut helyzetben ugyanis a gazdák nem mérlegelhetnek, sokszor a munka folytatására kizárólag a gépbérlet jelenti számukra a megoldást, így ők szintén fontos partnerei a bérbeadóknak.

A DM-KER Nyrt. ügyfélkörében az éves tartós bérletes konstrukció a legelterjedtebb, a hozzájuk fordulók 80-85 százaléka ilyen megoldásban gondolkodik. 
„A bérléssel azért is megéri kalkulálni, mert ebben az esetben a kötelező szervizek, az eseti javítások, az alkatrészbeszerzések és a biztosítások költsége egyaránt benne van a bérleti díjban, míg normál esetben, saját tulajdonú gépnél a fenntartás a gazdát terheli. Így viszont kizárólag a napi karbantartásra és a tankolásra kell ügyelnie” – emelte ki Bezeréti Zoltán, 
a szigetszentmiklósi cég bérgépüzletágának kiemeltügyfél-kapcsolattartója, aki szerint a gépbérletnek mára kialakult egy kultúrája Magyarországon, a gazdák kifejezetten ügyelnek a kölcsönvett eszközökre.

Gépkezelővel vagy anélkül

A bérgépszolgáltatást eleinte beszámított vagy más úton hozzá került használt gépekkel kezdte a DM-KER Nyrt., 2018 óta viszont már csak saját forgalmazású márkák szerepelnek a kínálatában. Mezőgazdasági téren jelenleg teleszkópos és csúszókormányzásos rakodógépekkel állnak a gazdák rendelkezésére, de bérbe adnak az építőipar számára is, itt a gumihevederes árokásó gépektől a nagy emelési magasságú rakodógépeken és lánctalpas kotrókon át a derékcsuklós rakodógépekig terjed a paletta, természetesen a már említett teleszkópgémes és csúszókormányzásos rakodógépek mellett. Partnereik többségét azok a gazdák alkotják, akik egyszerre foglalkoznak állattenyésztéssel és növénytermesztéssel, a gépeik ugyanis univerzálisak, ráadásul többféle adapterrel (bálafogó, bálatüske, trágyavilla, trágyakanál stb.) vehetők bérbe. 
A konkurens cégek némelyike – rövid távú bérlet esetén – már szakképzett gépkezelőt is a gazdák rendelkezésére bocsát, s 
a DM-KER Nyrt. jövőre szintén ezzel kívánja kibővíteni szolgáltatását. „2020 elejétől az Agrifac önjáró permetezők kizárólagos hazai forgalmazói lettünk, így hamarosan ezekkel a gépekkel bővülhet a mezőgazdaságibérgép-kínálatunk. Az előzetes tavaszi felméréseink alapján kezelővel és kezelő nélkül is mutatkozik rájuk igény, ezért most az a legvalószínűbb, hogy jövőre két önjáró permetező is bekerül a kölcsönözhető flottánkba” – mondta Bezeréti Zoltán. A szigetszentmiklósi cég gépeit egyébként 2-3 évig, illetve 2000-3000 üzemóráig használják bérletre (ezáltal magas az üzembiztonságuk), utána pedig használt gépként értékesítik őket, de természetesen az ideiglenes bérlő is megvásárolhatja magának.

A bérlés menete rendkívül egyszerű, általában online vagy telefonos kapcsolatfelvétellel kezdődik, de a gazdák a területi képviselőkön keresztül is jelezhetik ez irányú igényeiket. Egyre jellemzőbb az is, hogy a szolgáltatás híre a meglévő partnerek ajánlása révén jut el újabb termelőkhöz. A legtöbben igyekeznek előre gondolkodni, így már április táján lekötik maguknak a gépeket a szükséges munkaeszközökkel, így a nyári csúcsidőszakban biztosan hozzájuk jutnak. Természetesen azonnali, eseti bérlésre is van lehetőség, ha éppen akad szabad gép. Ilyenkor legfeljebb kétnapos ügyintézési idővel kell számolni, ami az árajánlatadáshoz, az adatbekéréshez, valamint az előleg befizetéséhez szükséges. A DM-KER Nyrt. folyamatosan bővíti lefedettségi körét, jelenleg a Dunához közel (Bátaszéken, Vámosszabadiban, Szigetszentmiklóson) érhető el a bérgépszolgáltatása, de remélhetőleg idén ősszel már Tiszafüreden is, illetve a gépeket igény szerint bármilyen telephelyre elszállítják.

gepberlet

Kiváló gép, aprópénzért

Anyagi, kényelmi és üzembiztonsági szempontból is a gépbérlést találta a legideálisabb megoldásnak a dunaújvárosi székhelyű Szalmacell Kft., amely ezen a téren már évek óta együttműködik a DM-KER Nyrt.-vel. A céget 1991-ben készszalma-kereskedelemre alapították, majd – egyre több saját gép beszerzését követően – nagyjából 15 éve szalmarendek felvásárlásával, bebálázásával, kazlazásával és a partnerekhez való elszállításával foglalkozik. „Éves szinten körülbelül 10 ezer tonnát forgalmazunk, szögletes nagybálákban, elsősorban ipari felhasználásra. Ebből 7-8 ezer tonna a saját előállítású, 
a többit pedig kereskedelmi úton szerezzük be. A búzaszalmát a Dunacell Kft.-nek értékesítjük cellulóz-alapanyagnak, ez köti le a kapacitásaink 75 százalékát, a maradék pedig árpa és repce, ami a pécsi hőerőműbe kerül” – mutatta be a vállalkozást Palotás László ügyvezető.

A Szalmacell Kft. is tapasztalja, hogy egyre szűkül a betaka-rítás, bálázás optimális időszaka, ezért a mintegy 6 hetes csúcsszezonban egy Bobcat TL 38.70HF Agri Star 3 teleszkópos rakodót bérelnek az adódó munkák gyorsabb elvégzésére. 
A négyhengeres, 3,4 literes, 130 LE-s, turbófeltöltős, commonrail befecskendezésű, Stage IV emissziós szintű motorral ellátott gép maximális teherbírása 3,8 tonna, emelési magassága 7 méter. „Számunkra a hidraulikus szivattyú gyorsasága a legfontosabb, hiszen jelentősen lerövidíti a munkafolyamatokat. Ez egy-egy teherautó megrakásánál nem szembetűnő, de 15-16 ezer bálánál már igen. Darabonként 3-4 másodperces időmegtakarítás összességében két műszak megspórolását jelenti” – számolta ki Palotás László. Nem utolsó szempont a kezelői kényelem sem: a Bobcat gémcsillapítása, rugózott ülése, a klímás, tágas kabin, valamint a tarlót és aszfaltot is jól bíró, prémiumminőségű abroncs mindehhez jelentősen hozzájárul.

A dunaújvárosi cég minden évben vadonatúj géphez jut 
a bérlet révén, amelyhez bálatüskét és (a takarításhoz) gabonakanalat szoktak kérni. Az adaptercsere egyemberes munka, de összességében is felhasználóbarát a rakodógép, amelyen általában szakképzett idénymunkások dolgoznak, akik hamar elsajátítják a gép kezelését. „Jó gépet kapunk jó áron, szerintem a piacon most ár-érték arányban a DM-KER nyújtja 
a legjobb szolgáltatást, ráadásul kisebb-nagyobb zökkenőkkel a csúcsszezonban is remek együttműködő partnernek bizonyulnak” – mondta Palotás László. Ők már rutinos bérlők, hiszen tél végén, kora tavasszal lekötik maguknak a gépeket. Bő két hónapra, nagyjából június 10-től augusztus 20-ig, bár 
a munkákra hat hét is elég szokott lenni.

„Napi 8-10 órát használjuk a rakodót, sokszor hétvégén is, így egy kampányidőszakban könnyen belekerül 500 üzemóra. Újonnan egy ilyen gép 100 ezer euró, ám ha megveszem, akkor csak az első évben új, utána már az amortizációval is kalkulálni kell. A bérelt azonban mindig új, és a szerviz, javítás, biztosítás költsége sem engem terhel, így csak ezen körülbelül egymillió forintot spórolok. Hozzáteszem, hogy egy ötéves lízingnél is évi 6-8 millió forint lenne a törlesztőrészlet, vagyis a bérléssel ennek töredékéért jutok hozzá egy kiváló műszaki állapotú géphez” – emelte ki a Szalmacell Kft. ügyvezetője. 
A takarékoskodás pedig rájuk fér, ugyanis a nyári időszakban 
a forgóeszközkészletük lemerül, például azáltal, hogy napi ezer liter gázolajat használnak el – sőt nehezebb körülmények közt akár ennek a dupláját is.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: mezőgazdasági gépek, DM-KER Nyrt., gépvásárlás, gépbérletet, bérgépszolgáltatás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az erdők fenntartása közcél, hasznuk minden állampolgáré

Az állam kiemelt kötelessége az erdők védelme és fenntartása, ebben a munkában pedig stratégiai feladat hárul az ...