TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Virtuális térbe költöztek a gépek

Virtuális térbe költöztek a gépek

Gépesítés - 2020.07.01

A munkarend ugyan megváltozott, de az ellátás folyamatos Mikor láthatunk újra gyakorlati szántóföldi bemutatókat? Hogyan alakult át a forgalmazók élete a járványhelyzet alatt? Milyen gépújdonságok várnak a magyar gazdákra? 
Kecskeméti Sándornál, a Valkon Kft. ügyvezető igazgatójánál érdeklődtünk.


 – A globális koronavírus-járvány első magyarországi regisztrált esetét március 4-én jelentették be, várhatóan június 20-án pedig megszűnhet a bevezetett veszélyhelyzeti jogrend. Hogyan teltek a köztük lévő hetek, hónapok az önök számára?

 – Azt kell mondanom, hogy az aszály sokkal jobban érintett bennünket, mint a koronavírus-járvány. Az alapvetően bizonytalan helyzetet tovább súlyosbította egy olyan csapadékhiány, amelyet nyugodtan nevezhetünk példa nélkülinek az elmúlt években. A gazdák elbátortalanodtak, és ez sokkal nagyobb visszafogottságot eredményezett a gépbeszerzésben, mint amit talán önmagában a járvány indokolt volna. Úgy gondolom, ha áprilisban lehullott volna 70-80 mm eső, a mezőgazdaságban dolgozók minden bajukat elfeledték volna, függetlenül a globális egészségügyi válsághelyzettől. Még a 350 forintos eurót is viszonylag gyorsan megszoktuk.

Home office és szabadtéri munka

 – Mennyi átszervezést igényelt a napi munkavégzés a járvány miatt? Ne felejtsük el, hogy a szakemberek őszre egy újabb hullám érkezését jósolják.

 – A dolgozók, partnerek biztonsága ér­­dekében természetesen megtettük a ja­­vasolt lépéseket, óvintézkedéseket, így szerencsére nem kellett semmiféle, ebből adódó problémával szembesülnünk. Meglepően könnyű volt a beszerző és más kollégákat home office-ra átállítani, megadtuk számukra a szükséges jogosultságokat, hozzáféréseket, és ezáltal kívülről is dolgozhattak. Figyeltük a híreket, korán elkezdtük a felkészülést a rendkívüli helyzetre, gyorsan beszereztük a fertőtlenítőszereket és védőeszközöket, így amikor bezárták az iskolákat, mi már készen álltunk a „megváltozott munkarendre”. Az alkatrészes és szervizes kollégáinknak persze nehezebb volt távolról dolgozni, de ebben az időjárás a segítségünkre sietett. Március végén, április elején kedvezővé vált az idő, már lehetett a szabadban dolgozni, ahol persze megvolt a kellő távolságtartás az emberek között. Az üzletkötők online vagy telefonon keresztül ugyanúgy végezni tudták a munkájukat, május eleje óta pedig 
a gépes kollégák újra személyesen látogatják a partnereket. Nagyon kevesen mondták azt, hogy ne menjünk, mert tartanak a találkozástól. A gépeink, alkatrészeink elsősorban Németországból és Finnországból érkeznek, és ezen a téren sem tapasztaltunk fennakadást. Az elmúlt hónapokban egyetlen dolog miatt alakult ki némi csúszás: leégett egy öntöde Svédországban, amely a Valtra számára gyártotta az öntvényeket.

A bemutatók végleg elmaradnak

 – Júniusban már szerettünk volna jobb hírekkel szolgálni a szántóföldi bemutatókat szívesen látogató gazdáknak, de augusztus 15-ig sajnos semmilyen tömegrendezvényt nem engedélyeznek idehaza. 
A Valkon Kft. számára mennyire hiányoznak ezek a demók?

 – Áprilisra új koncepciójú Krone-Show-t terveztünk, amely inkább show lett volna, mint gyakorlati szántóföldi bemutató. Ennek a csúszását, elmaradását sajnáljuk, de ugyanígy törölték a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat, valamint a mezőfalvai NAK Szántóföldi Napokat és AgrárgépShow-t is, így a szeptemberi Bábolnai Gazdanapok lehet az idei első szakrendezvény. 
A felszabadult energiáinkat a saját Facebook-oldalunkra vezettük rá, ahova számos hasznos videót tettünk ki a Valtra traktorokról, Krone bálázókról és kaszákról, Kramer rakodógépekről, Wielton pótkocsikról, valamint partner gazdákat is meglátogattunk. Augusztus második felétől elvileg már ismét tarthatnánk nyílt szántóföldi bemutatókat, de akkor már nem lenne különösebben értelme, hiszen a gazdák nagyon elfoglaltak. A jövő évre csúsztatunk át mindent.

 – Várhatók-e gépújdonságok az év második felében?

 – 2020 nálunk elsősorban a Krone márká­ról szól, kiemelten figyelünk az idén 20 éves BiG X önjáró szecskázókra, illetve 
a he­­vederes kialakítású VariPack körbálázóra. Utóbbi a januári AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállítás fénypontja volt, és az elmaradt Krone-Show-n is bemutattuk volna a nagyközönségnek. Ehelyett csupán tesztelni tudjuk, a gépek igazi debütálására 2021-ben kerül sor, addig a meglévő vonalakkal megyünk tovább. Jövőre egyébként újdonságokkal is szolgálni tudunk majd a zöldsorgépek terén, de erről most nem beszélnék többet, ne­­hogy elvesszen a dolgok meglepetésjellege.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: mezőgazdaságigép, Valkon Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

TERRADISC elosztórendszer AMICO F-hez: egy menetben kelti ...

A tarlóápolással és magágykészítéssel egy menetben végzett nagy teljesítményű vetés érdekében a Pöttinger nemcsak ...