TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
Így készül a Hardi TurboFiller (+videó)

Így készül a Hardi TurboFiller (+videó)

Permetezéstechnika - 2020.05.30

A Hardi TurboFiller vegyszerbekeverő rendszer nagy mennyiségű – por állagú és folyékony – növényvédő szer kezelésére lett kifejlesztve. Kiemelkedő kapacitása a tartály alján lévő, forgó keverőtárcsa által kevert víz örvénylő hatásával kombinált erős vákuumnak köszönhető.

A nagy nyomású folyadék segítségével keltett erős örvénylés keverőhatásának köszönhető, hogy bármilyen por állagú, vagy folyékony halmazállapotú vegyszer bekeverése még azelőtt megtörténik, hogy a permetlé a főtartályba kerülne. A leghatékonyabb keverést akkor végzi, ha legalább félig van töltve vízzel. Egy rugó-előfeszítéses tartókonzol könnyíti meg a TurboFiller – biztonsági reteszeléssel rögzített – szállítási helyzetből feltöltési helyzetbe történő átállítását. A feltöltési helyzetben a betöltőnyílás körülbelül 95 cm-re van a talajszinttől.

A Hardi videóban is leleplezte a TurboFiller gyártásának, működésének „titkait”. A filmben látható, hogy a 2007 óta használt, álló deflektoros rendszer hogyan „pörgeti meg” a vegyszerbekeverő aljában a vizet (régebben felsőáztatásos rendszert használtak). Szabályozható az intenzitása (a szívóhatás akár nullára is csökkenthető), a folyadék halmazállapotú vegyszer pedig – amely nem igényel nagy kevertetést – azonnal el is vitethető a főtartályba. Mosórózsa alapból megtalálható a rendszerben, ez a kanna mosására szolgál.

A TurboFiller főelemei a fémkeret, a szerelvényekkel ellátott tömlők, a 25 vagy 35 literes bekeverő tartály, valamint a Venturi-fúvóka, amely a szívóhatást kelti a tartály alján, a kontrolláló szelepek, illetve az öblítőfúvóka és öblítőpisztoly. A fém alkatrészeket lézerrel vágják, amitől végtelenül precízek lesznek, ugyanakkor a hő sem deformálja őket. A dániai üzemben évi 1500 tonna acélt darabolnak szét. A hegesztést robotok végzik, a korrózióvédő porfestést viszont már emberek viszik fel az elemekre. Nagyjából 5 órás előkészítés után az alkatrészek összeszerelésre kerülnek. A porfestés minőségét már ebben a fázisban ütéssel és karcolással ellenőrzik.

A tömlőket számítógépes rendszerrel irányított gép vágja a megfelelő hosszúságra. Ezeknek rendszeresen 10 bar nyomást kell kibírniuk a permetező működése során. A szerelvényekkel való egybeépítés előtt a tömlőket forró fürdőbe áztatják, hogy az összeszerelés simábban végbemehessen. A TurboFiller legszembetűnőbb részét jelentő tartály polietilénből készül, 260 Celsius-fokra melegített kemencében, egy órán át tartó állandó forgatás közben, hogy valóban tökéletes formájú legyen. A rozsdamentes acél rögzítőkapcsokból a Hardi 10 másodpercenként készít egyet, évente összesen 400 ezer darabot. A TurboFiller több részét is ezekkel rögzítik, az összeszerelés kézi erővel történik. Utolsó mozzanatként az egység működését letesztelik, hogy a vásárló valóban hibátlan darabot kapjon.

https://www.youtube.com/watch?v=jx08cwoVuIw

 Címkék: növényvédelem, permetezőgép, Hardi, vegyszerbekeverő, TurboFiller
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az olcsó import áruk kiszorítják a boltok polcairól a magyar ...

Komoly importnyomás helyeződik a hazai élelmiszeripari feldolgozókra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai ...