TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
A Horsch Maestro 
szemenkénti vetőgép

A Horsch Maestro 
szemenkénti vetőgép

Vető- és talajművelő gépek - 2020.03.24

A család legújabb tagja mesteri munkát végez a szántóföldön A tavaszi vetések ideje hamarosan elérkezik. Sokan már a vetőmag kiválasztásán is túl akadnak olyanok is, akik még keresik 
a vetőgépet. Nekik szeretnénk segíteni.

Több lehetőség is felmerül egy új gép beruházása esetén. Szétnézünk az interneten, és esetleg a használtgép-piacon vásárolunk egy nekünk megfelelő gépet. A vetőgép vásárlása a használtgép-piacon egyszerűbb, mint ha traktort vagy autót vennénk, mert legtöbbször nincs letagadott kilométer vagy hektár. Szemrevételezés után látjuk az állapotát, és rejtett hibákkal nem nagyon találkozni.

Egy másik lehetőség az új gép vásárlása. Természetesen 
ez sokszor jóval drágább megoldás, mint a használt, de legtöbbször egy új géppel a legmodernebb, legújabb technikát tudjuk megvásárolni. A piac tele van különféle szemenkénti vetőgépekkel, a szivárvány „minden színében” lehet kapni. Így sokszor a bennfentesek is nehezen igazodnak el e nagy kavalkádban.

Kétféle vetőrendszer

A Horsch az idei évben egy új Maestro vetőgéppel rukkolt elő – tulajdonképpen két rendszerrel jelent meg a piacon. A vákuumos és a nyomott levegős rendszerrel. Miért mindkettő? Mert mindkettőnek van előnye és hátránya a másikkal szemben, és nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az egyik jobb vagy kevésbé jó, mint a másik!

Maestro8 CV

Maestro 8 CV – központi, 800 literes magtartállyal is lehetszerelni

A vákuumos rendszer tőtávprecizitása körülbelül 12 km/h sebességig tökéletes, e sebesség felett is lehet vetni vele, de ekkor már sok tényezőnek kell optimálisnak lennie a pontos tőtávolság eléréséhez. A nyomott levegőssel ennél nagyobb sebességekkel is precízen lehet vetni, akár 15 km/h felett is.

maestro 12 SW 01

Maestro SW teleszkópos tengelye biztosítja, hogy a 7000 l (akár 60:40%-ban osztott) műtrágya és a központi 2000 l vetőmag súlya nem kerül vetett sorra

Alapjába véve mindkét rendszernél megtaláljuk a „paraszt ujját” vagyis a magfogó kereket. Ez azért van, hogy a magvak a vetőbarázdában ne guruljanak el. Azt tudjuk, hogy nedves talajban a kerekekhez általában hozzáragad a föld, ez történik a magfogó kerékkel is. A vákuumos rendszer esetében ha nyers talajkörülmények között szeretnénk folytatni a vetést, akkor ezt megtehetjük, legfeljebb kisebb sebességgel haladunk tovább. A nyomott levegősnél erre nincs mód, tehát összepakolunk és hazamegyünk. Az is lehet, hogy a nagyobb sebesség révén már jóval többet elvetettünk, így nem kell a nedves talajban tovább dolgozni, de mi van akkor, ha az egész tavasz nyirkos, nedves?

Maesro SW

Maestro SW – folyékonyműtrágya-tartállyal

Praktikus felszereltség

A Horsch a vetőgépeket úgy alkotta meg, hogy minden esetben nagy műtrágya-, mikrogranulátum- és akár központi magtartállyal vannak ellátva a gépek. Sokszor a logisztika többet jelent, mint az, hogy 3-5 km/h gyorsabban haladunk-e vagy sem!

Maestro DV

Maestro DV és CV gabonavetősínnel is szerelhető

Az igényesebb és még precízebb termelők számára, akik helyspecifikusan is műtrágyáznak, a vetőgép akár osztott műtrágyatartállyal is rendelkezhet. Ez azt jelenti, hogy a vetéssel egy menetben tudunk műtrágyakeverék-arányt változtatni! Hogy ez jó-e vagy sem, mindenki el tudja dönteni, az biztos, hogy néhány ezer forintot meg lehet vele spórolni hektáronként. A központi vetőmagtartály előnye a gyorsabb tankolás mellett, hogy 
a BigBagben forgalmazott vetőmag is hektáronként néhány ezer forinttal olcsóbb.

Fingerrolle

Az ujjas tömörítő kötött nedves talajon is biztosítja a tökéletes magárokzárást és magbeágyazást

A legújabb Maestrók beállítása annyira egyszerűvé vált, hogy nincs is mit írni róluk. A vetőmag méretének megfelelő vetőtárcsát behelyezzük, a mélységet beállítjuk, ezután a monitoron beírjuk a kívánt magmennyiséget és vetünk. A vákuum szabályzásával érjük el, hogy ne legyen dupla vagy hiányos a vetés.
Az új Maestrók a még jobb kihasználtság érdekében gabonavető sínnel is felszerelhetők.)

Válasszuk a Horsch Maestro vetőgépet, mert megéri!

Szász Zoltán
+36 30 743 0302

Címkék: vetőgép, Horsch, Maestro, szemenkénti vetőgép
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Jövő évi vetési tervek – életbe lépő új vetésváltási és ...

Az Európai Bizottság nemrég egyértelművé tette: 2024-re nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy ...