TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Tempós vetés - Tempo vetés

Tempós vetés - Tempo vetés

Gépesítés - 2024.07.09

A tavaszi munkák egyik legfontosabb művelete a kukorica és a napraforgó, valamint az összes olyan kultúra vetése, melyet szemenkénti vetőgéppel végzünk. A tavaszi vetésekre kimondottan igaz, hogy az itt elkövetett hibákat később még magas költségekkel sem lehet már kijavítani. Így kiemelten fontos, hogy megfelelő időben megfelelő eszközzel történjen a vetés.

A változó talajállapot, az igen szélsőséges időjárási körülmények, valamint a megnövekedett inputanyag költségek rendkívüli feladatok elé állítják a vetőgépeket. Egy mai modern precíziós vetőgépnek ugyanúgy meg kell felelnie a hagyományos és a csökkentett talajművelési technológiáknak, illetve az egyre nagyobb arányban alkalmazott forgatás nélküli mulcsos talajművelés követelményeinek. Az utóbbi években gyakran tapasztalhatjuk, hogy rendkívül szűk időintervallum áll rendelkezésre amikor a vetés szempontjából optimális az időjárás és a talajállapot. A klasszikus tavaszi időjárás lerövidült, szélsőségesebbre és változékonyabbra fordult. Egyre jellemzőbb a március - áprilisban visszatérő fagyokat követő hirtelen felmelegedés, csapadékszegény és emellett szeles időjárás.

Tempós vetés - Tempo vetés

Ezek a kihívások késztették a Väderstad mérnökeit, hogy megalkossanak egy olyan vetőgépet mely megfelel ezeknek a követelményeknek. Több mint tíz éve a Väderstad Tempo nyomott levegős rendszere új dimenzióba helyezte az egyenletes tőtávolságtartás, a mélységtartás, és a hagyományos gépek által kínáltnál jóval nagyobb vetési sebesség melletti pontosság hármasát. Az egyedi Gilstring adagolóegység és a PowerShoot rendszer folyamatos kontroll alatt tartja a vetőmagot az adagolás pillanatától egészen a talajba helyezésig. A vetőmag hozzávetőleg 50 km/h sebességgel érkezik közvetlen a magfogó kerék elé, mely a magárok aljába nyom és pozícionál minden egyes magot, kialakítva a tökéletes mag – talaj kapcsolatot. A technológiának köszönhetően kiküszöbölhető a sebesség növelésekor fellépő vibráció és a vákuumos gépek kialakításából eredő gravitációs ejtés okozta pontatlanság. A vetőmag nem ütközik neki akár többször is az ejtőcső falának, így garantálható az egyenletes tőtávolság. A masszív felépítésű vetőkocsi csoroszlyanyomása torziós rugóval vagy hidraulikus rendszerrel 325 kg-ig növelhető, mely alkalmassá teszi a legmostohább körülmények közötti használatra, vagy akár direktvetésre is. Nagy sebességnél sem fordul elő a vetőkocsi felúszása a talajból, mivel a vetőkocsiknak nyugodt járást biztosít. A talajnyomás kis lépésközökkel állítható mind a mechanikus, mind a hidraulikus kiviteleknél, így minden talajtípusra beállítható a szükséges nyomásérték. A hidraulikus rendszerrel szerelt változatnál, akár csökkenthető is a vetőkocsi terhelése amennyiben a talajviszonyok ezt kívánják. A vetéshez szükséges alapbeállítások könnyen és gyorsan szerszámok használata nélkül állítható minden típusnál. Vetőtárcsa csere csak néhány percet vesz igénybe kocsinként, az elektromos meghajtásnak köszönhetően a vetőmag típusváltás is gyorsan, egyszerűen elvégezhető.  

Tempós vetés - Tempo vetés

Ezek az alap tulajdonságok tették lehetővé, hogy 2017-ben egy Vaderstad Tempo L16 típusú vontatott 16 soros vetőgéppel új világrekord született, melyet azóta sem sikerült megdönteni. 24 óra alatt 502 hektár kukorica vetése történt, műtrágya és mikrogranulátum kijuttatással együtt. És nem csak elfogyott a mag a zsákokból. A Gödöllői Egyetem szakemberei fáradtságos munkával közel 7000 növény fejlődését vizsgálták. Az ellenőrzés során 0,5 centiméteres vetési mélységpontosságot állapítottak meg, kettősvetés 0,35%, valódi kihagyás 16db (ki nem kelt mag arányaiban) volt. Ez a valódi bizonyíték arra, hogy a Tempo vetőgép nem csak gyors, hanem rendkívül precíz is. A robbanásszerű egyenletes kelés az, ami azonos növekedési feltételeket biztosít a növényeknek, ezáltal a lehető legnagyobb hasznot hozza a gazdaságok számára.

A Tempo gépcsalád, az évek fejlesztéseinek köszönhetően, rendkívül széles modellválasztékot biztosít a gazdaságok számára. A legkisebb függesztett 6 soros teleszkópos vázzal rendelkező géptől a vontatott 12 méteres gerendellyel rendelkező akár 32 soros vetőgépig. Minden gazdasági- és táblamérethez kiválasztható a megfelelő munkagép.

A legtöbb modellre jellemző a változtatható sortávolság, így 450 millimétertől 762 milliméteres sortávig tudunk dolgozni ugyanazzal a géppel, bizonyos típus pedig 375 milliméterrel is rendelhető. Az aprómagvú növényektől (repce, cukorrépa) a nagyméretű magokig (étkezési napraforgó, bab) is vethető a Tempo vetőgéppel.  A soronkénti elektromos meghajtásnak köszönhetően változtatható tőszám, műtrágya- és mikrogranulátum mennyiség lehetővé teszi az inputanyag kontrollált, differenciált kijuttatását. A villanymotorok képesek soronként más fordulatszámon működni, így különböző növényfaj egyidejű vetését eltérő tőszámmal vagy tápanyag igénnyel tudja végezni. A szakaszvezérlés vagy mennyiségvezérlés miden kijuttatott anyagot külön – külön tud szabályozni.

A Tempo gépcsalád folyamatosan bővül, fejlődik mely során figyelembe veszi a gazdaságok igényeit, tapasztalatait. Ennek kapcsán újabb és újabb modellek, opciók jelennek meg a kínálatban. A 2025-ös évre, az új WSX rendszerrel szerelt típusoknál opcióként aktív hidraulikus központi, vagy soronkénti kocsiterhelés, giroszkópos kanyarkompenzáció, automatikus maglesodró állítás érhető el.

Ez a fejlődés és elhivatottság, hogy a jót még jobbá tegyük soha nem áll meg és folytatódik a jövőben is. Arra, hogy jó úton járunk, bizonyíték a Magyarországon eladott 1000 darab Tempo vetőgép, mely minden tavasszal útnak indul, hogy azt tegye amire tervezték. Gyorsan, pontosan, annyit, amennyi szükséges és oda, ahova kell.    
 

Szalai Árpád
területi képviselő

Címkék: tempo, vetőgép, väderstad
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Térképre kerültek a hazai ősgabona termékelőállítók - ...

Csaknem hatvan helyszín került fel arra a térképre, amely a vásárlók számára mutatja, hogy hol találhatóak meg ...