TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Talaj- és környezetkímélő megoldás a mechanikus gyomirtás

Talaj- és környezetkímélő megoldás a mechanikus gyomirtás

Gépesítés - 2024.01.14

Nem muszáj mindig a végletekben gondolkodni: a tiszta állományhoz a legtöbb esetben elég egy jó HORSCH gép

Hirdetés

Manapság egyre több termelőnél jön szóba a mechanikus gyomirtás, aminek két oka van: a növényvédő szerek portfóliója általában csökken, így a gyomirtóké is, amelyekre sok helyen a különféle gyomok kezdenek rezisztensé válni, valamint ezzel a rendszerrel spórolni is tudunk.

Nagyon sok termelő számára az idei év is érdekesen alakult. A tavalyi nagy aszály után az idén több csapadékot kaptunk, de mégsem volt mindenki felhőtlenül boldog. Az inputárak a tavalyi év végén még a felhők felett jártak, és aki akkor bevásárolt, annak a termesztési költségei magasra ugrottak, ugyanakkor a terményárak nagyjából megfeleződtek. Azok, akik ebben a kavalkádban ügyesebben tudtak lavírozni, az idén is nyereségesek lettek. A nyári aratás időszakában ugyan több csalódott termelővel lehetett találkozni, akármilyen mennyiséget arattak, mert mindenki többet látott az állományban, ám az ősz szerencsére nagyon sok helyen korrigált, és a raktárak szépen meg is teltek.

Élet vegyszerek és gyomok nélkül

A talajművelés és vetéstechnológia terén azt látni, hogy nagyon sokan elkezdtek gondolkodni a Min- és a NoTill-ről. Egyre céltudatosabban próbálják ki a technológiát, mert rájöttek, hogy a klímaváltozás miatt a növények számára egyre több csapadékot kell eltárolni, nem pedig intenzív talajműveléssel kipárologtatni. A mechanikus gyomirtás ennek a technológiának egyik igen fontos eleme.

Hagyományosan a gyér soros kultúrákban a sorközművelés egy bevált és megszokott folyamat. Gyomokat gyérítünk, levegőt viszünk a talajba, elindul a mineralizáció, és elvágjuk a kapillaritást, így csökken a kipárolgás. A gyomfésűt sokkal kevesebben veszik elő, általában a gabonaföldeken tavasszal a cserepesedés megszüntetésére, illetve némi gyomirtásra, valamint műtrágya bekeverésére.

Sorközművelés HORSCH Transformerrel

A vetéstechnika az igényeknek megfelelően alakul, így azok a vetőgépek, amelyeket régebben szinte csak NoTill műveléshez használtak, egyre gyakrabban kerülnek elő a mulcsos technológiában is. Ilyen például a HORSCH Avatar (1.kép), ha szélesebb sortávolságban vetjük a gabonát.

Talaj- és környezetkímélő megoldás a mechanikus gyomirtás

1. kép: Avatar 12 SC mulcsvetés közben

Miért érdekes ez? Azért, mert ha már van egy sorközművelő kultivátorunk, például egy HORSCH Transformer, akkor ezt használhatjuk a gyér soros kultúrában: kukoricában és búzában is. A gabonákat így nemcsak gyomfésülni lehet, hanem a sorközművelést is elvégezzük, amivel az egyre több esetben rezisztenssé váló gyomoktól az állományt a költségek minimalizálásával, illetve optimalizálásával tisztán lehet tartani. Mit jelent ez? A Transformer sorközművelőt nemcsak a kukoricában, napraforgóban használjuk, hanem a kapák cseréjével nagyon gyorsan átalakítható gabona-sorközművelővé is (2. kép). Így sokkal jobb a gép kihasználtsága. Ezenfelül a sorközműveléssel ebben az esetben is tudunk a talajba készítményeket juttatni.

Talaj- és környezetkímélő megoldás a mechanikus gyomirtás

2. kép: Búza sorközművelése Transformer 12 VF-fel

A HORSCH Transformerrel  nemcsak gyomfésülni lehet, hanem a sorközművelést is elvégezzük, amivel az egyre több esetben rezisztenssé váló gyomoktól az állományt a költségek minimalizálásával, illetve optimalizálásával tisztán lehet tartani.

A Transformer egy igen robusztus vázra épített sorközművelő. Munkaszélessége 4,5–12 m közötti (3. kép).

Talaj- és környezetkímélő megoldás a mechanikus gyomirtás

3. kép: A Transformer 6 VF robusztus gép

A sorok lekövetését egy vagy dupla kamera végzi, vagy amikor nagy az állomány, akkor mechanikus letapogató szárak. A mozgatóhidraulika a központi vázba van beépítve, így a robusztus munkagép nagyon közel van a traktorhoz, ezáltal könnyen emelhető, és még precízebb, kisebb védőtávolság állítható a kapák és a növénysor között (4. kép).

Talaj- és környezetkímélő megoldás a mechanikus gyomirtás

4. kép: Precíz munkát végez a Transformer

A kézzel kapálásnál nagyon egyszerűen át tudjuk húzni a kapát a sorban a növények között, így az egész felületet átműveljük és a gyomok kivágjuk. A sorközművelő kapái nem tudnak benyúlni a sorba, azonban mégis van megoldás a helyzetre, ugyanis fel lehet szerelni a Transformert ujjas forgókapákkal, amelyek átdolgozzák a növények sorát is, azonban a kultúrnövényt nem bántják (5. kép).

Talaj- és környezetkímélő megoldás a mechanikus gyomirtás

5. kép: Sorba benyúló ujjas kapa a Transformeren

A sorközben levő gyomok eltüntetésére használhatjuk még a bakhátképző elemeket is. Második menetben nagyobb mennyiségű földet dobunk a sorra, így az betakarja a gyomnövényeket is, ezenfelül a növények biztonságosabban megállnak, főleg lazább talajokon egy erősebb vihar kevésbé dönti ki a kukoricát vagy a napraforgót (6. kép).

Talaj- és környezetkímélő megoldás a mechanikus gyomirtás

6. kép: Transformer töltögetőkapával, 45-50 cm sortávban

A gyomfésülés technológiája

A mechanikus gyomirtás egy másik eleme a gyomfésű. A gyomfésűt általában kalászosokban használják, azonban ha a fésű pontosan beállítható, akkor már a kapás kultúrákban is bevethető (7. kép).

Talaj- és környezetkímélő megoldás a mechanikus gyomirtás

7. kép: Gabonagyom fésülése Cura ST-vel

A biotermelők a gabonákat már ősszel is gyomfésülik. Aki eldönti, hogy a mechanikus gyomirtást is igénybe veszi, annak már a vetésnél oda kell figyelnie, és egy picit mélyebbre vetni, mint az optimális. Az optimális vetésmélység búzánál 2,5-3 cm, így a gyomfésülésre tervezett parcellákon minimum 3 cm mélyre vessünk, ezenfelül ökölszabály, hogy minden menet gyomfésülés körülbelül 10% növényveszteséget okoz (a talaj és a növényállapot függvényében), ennek tudatában nagyobb vetési normával is kell dolgozni.

A HORSCH Cura egy olyan gyomfésű, amelyiknek a fogaira eső nyomást 0,3–5 kg között lehet fokozatmentesen szabályozni. Ez teszi lehetővé, hogy nemcsak a kalászosok fésülésére alkalmas, hanem például a kapások vakboronálására is. Mit jelent a vakboronálás? A kapás kultúrák mechanikus gyomirtása általában a sorközművelő kultivátorra korlátozódik. Azonban a Transformerrel is lehet a kapásokban gyomirtást végezni.

Ez a technológia a következőképpen épül fel. A magágyat 7–10 nappal a vetés előtt készítjük el, akkor még a vetés előtt tudunk a gyomfésűvel gyomirtást végezni. Ha viszont a magágykészítés csak 1-2 nappal előzi meg a vetést, akkor vetés után 3-5 nappal, kelés előtt is el lehet végezni ezt a műveletet. Azért, hogy a csírába szökött kultúrnövényt ne sértsük meg, a gyomfésűt sekélyen, 1-2 cm-en kell járatni (8. kép).

Talaj- és környezetkímélő megoldás a mechanikus gyomirtás

8, kép: Vakboronálás Cura 12 ST-vel

Ezt a Curával el tudjuk végezni, mivel minden foga külön van felfüggesztve, és pontosan beállítható. A vakboronálással azt érjük el, hogy az éppen csírában levő kis gyomokat kiszedjük, és a kultúrnövény fiatalkori fejlődési idejét gyommentesen tudjuk áthidalni. Amikor a kukorica például háromleveles állapotban van, megint jöhetünk a gyomfésűvel, és majd később használjuk a sorközművelőt. Szerencsés esetben gyomirtó használata nélkül is fel tudjuk nevelni a kapás növényeinket (9. kép)

Talaj- és környezetkímélő megoldás a mechanikus gyomirtás

9. kép: A Cura 12 ST precíz beállításának köszönhető, hogy a csíranövény sértetlen marad

Abban az esetben, ha csapadékosabb a tavasz, és nem tudunk hatékonyan védekezni a mechanikus gyomirtással, akkor használjuk a permetezőt.

Tarlóhántás és -ápolás: Cruiser és Finer

A mechanikus gyomirtás azonban nemcsak a kultúrnövény állományában végzett gyomirtását jelenti, hanem az aratás utáni tarlóhántást és tarlóápolást a csapadékmegőrzés mellett. Ezért fontos nagyon odafigyelni, hogy mit, mikor és hogyan végezzük, valamint hogy a talajfelszín minél egyenletesebb legyen. Az EU a glifozát totális gyomirtó engedélyét még tíz évre meghosszabbította, azonban a különböző gyomfajoknál már kezdenek rezisztenciák kialakulni... A vassal szemben viszont nem!

A Cruiser, Finer sekély, ultrasekély kultivátorok a felszínt teljes munkaszélességben átvágják, kivágva a gyomokat is és megszüntetve a kapillaritást, így megőrizzük a talajban a nedvességet.

A Cruiser, Finer sekély, ultrasekély kultivátorok a felszínt teljes munkaszélességben átvágják, kivágva a gyomokat is és megszüntetve a kapillaritást, így megőrizzük a talajban a nedvességet (10. kép).

Talaj- és környezetkímélő megoldás a mechanikus gyomirtás

10. kép: Tarlóhántás, felszín egyengetése Cruiser 12 XL-lel

A Cruisernek a hatgerendelyes kapaosztással kiváló egyengető hatása is van, így utána a következő munkameneteket is extra sekélyen tudjuk végezni. A sekély talajműveléssel a szalmatakarót a felszínen hagyjuk, de a kihullott magvakat folyton stimuláljuk és csírázásra késztetjük (11. kép).

Talaj- és környezetkímélő megoldás a mechanikus gyomirtás

11. kép: Tarlóápolás, felszínegyengetés Cruiser 7 XL-lel

A takarónövények fontosak, mivel ha jól használjuk, vizet fognak meg, lazítják a földet, plusz életet hoznak a földbe. A terminálás attól függ, hogy milyen növényt és mikor végezzük. Lehetséges csak egy egyszerű hengerrel télen a fagyon, lehetséges késhengerrel, ekkor már darabolunk is, és lehetséges mulcskultivátor kapával, amennyiben akkora az állomány, hogy a kapa nem húzza össze azt. Ezenfelül van még a gyomirtó, amit nagy valószínűséggel sokan nem fognak kihagyni a technológiából (12. kép).

Talaj- és környezetkímélő megoldás a mechanikus gyomirtás

12. kép: Cultro 5 TC + Joker 5 CT – takarónövény-terminálás és -bedolgozás

A gazdálkodónak nagyon sok képességgel kell rendelkeznie, a szakmája mellett sokszor még közgazdásznak is kell lennie, de ami a legszebb, hogy természetalakító szerepe is van. Ezért nagyon fontos lenne, hogy minden évben minden parcella mellé ültessen egy fát!

Szász Zoltán

+ 36 30 743 0302         

Címkék: horsch, kultivátor, tarlóhántás, tarlóápolás, gyomfésű, avatar, transformer, cruiser, finer, mechanikai gyomirtás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A kukorica gombabetegségei képekkel

A kukorica az egyik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növénykultúránk, amely komoly gazdasági ...