TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
A Väderstad bemutatja a helyspecifikus táblatérkép alapú talajművelést és az E-Services rendszert a TopDown és Opus kultivátorokhoz

A Väderstad bemutatja a helyspecifikus táblatérkép alapú talajművelést és az E-Services rendszert a TopDown és Opus kultivátorokhoz

Gépesítés - 2023.09.18

A 2024-es növénytermesztési szezonra a Väderstad TopDown és Opus kultivátorok új generációja jelenik meg. A megújult dizájn mellett az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlőrendszer bevezetésével, valamint az ISOBUS Task Control segítségével lehetőség nyílik a táblatérkép alapján történő, helyspecifikus, változó intenzitású és mélységű talajművelésre.

A 2024-es modellévtől a TopDown 400-700 és az Opus 400-700 nehéz szántóföldikultivátorok felszerelhetőek Gateway-el, érzékelőkkel és továbbfejlesztett elektronikával.  Ez megnyitja a lehetőséget a gép teljes irányítására az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlőrendszer segítségével, valamint a gép működtetésére a traktor ISOBUS terminálján keresztül történik.

- Láttuk, hogy a gazdálkodók részéről igény van a talajművelés további optimalizálására. Azáltal, hogy a gép beállításait a táblaviszonyokhoz tudjuk igazítani, optimalizálható az agronómia és a munkaminőség. Ennek kulcsa az E-Services bevezetése a TopDown és az Opus gépeknél – mondja Wolfram Hastolz, a Väderstad talajművelési termékmenedzsment igazgatója.

Az E-Services bevezetése a TopDown és Opus esetén lehetővé teszi a gépek működtetését, a gépbeállítások automatikus vezérlését menet közben egy táblatérkép segítségével. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodó, mielőtt kimegy a táblára, beprogramozhatja, hogy az egyes művelőelemek - tárcsák, kapák, egyengetők és tömörítőhengerek - hogyan viselkedjenek a tábla meghatározott pontjain például a talajtípus vagy a táblaviszonyok függvényében. A traktorban ez a táblatérkép a traktor ISOBUS terminálján kerül bevitelre, amely azután csatlakozik a Väderstad E-Control rendszerhez, ezáltal a gép irányításához.   

- A következő lépés a változtatható mennyiségű vetőmag- és műtrágya-kijuttatás után, hogy ugyanezt a gondolkodásmódot alkalmazzuk a talajművelésre is. Itt megtakarításokat lehet elérni az „annyit amennyi szükséges, de a lehető legkevesebbet” szabály alkalmazásával. Az előnyök egy része az üzemanyag-megtakarításnak és a talajegészség javuló állapotának, más része pedig a munkasebesség növelésének és a kopás csökkentésének formájában jelentkezik. Ráadásul ez autonóm gazdálkodási jövőt tesz lehetővé, mondja Wolfram Hastolz.

Az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlőrendszer segítségével a kezelő közvetlenül a traktor fülkéjéből is irányíthatja a gépet. A vezető egy gombnyomással beállíthatja a tárcsák, kapák, egyengetők vagy tömörítőhengerek egyedi munkamélységét vagy intenzitását, menet közben. A szántóföldi munkavégzés megkönnyítésére négy előre beállított gomb használható a különböző gépkonfigurációk tárolására.

- A vezérlőrendszert úgy tervezték, hogy támogassa a vezetőt a talajművelés optimalizálásában, miközben megkönnyíti a felhasználó munkáját. Az előre beállított gombokkal a gazdálkodó eltárolhatja saját leggyakrabban használt gépkonfigurációit. Például az 1-es előbeállítás a normál szántóföldi munkákhoz, a 2-es előbeállítás a művelőutakhoz, a 3-as előbeállítás a nehezen művelhető területekhez használható stb. Amikor az egyik művelőzóna módosul, a többi ahhoz automatikusan igazodik, hogy megtartsa az egyedi kiválasztott mélységet, mondja Wolfram Hastolz.

A rendszer azzal is számol, hogy a szántóföldi munka hektikus lehet, és időnként előfordulhatnak váratlan helyzetek. Szükség esetén a TopDown és az Opus kézi beállításra és hagyományos vezérlésre kapcsolható, például traktorcsere esetén.

A Väderstad TopDown 400-700 és Opus 400-700 opcióként 2023 októberétől rendelhető E-Services rendszerrel. A gépek premierje az Agritechnica nemzetközi szakkiállításon 2023 novemberében lesz, a sorozatgyártás pedig 2024 elején indul.
 

A Väderstad bemutatja a helyspecifikus táblatérkép alapú talajművelést és az E-Services rendszert a TopDown és Opus kultivátorokhoz

Címkék: talajművelés, väderstad, táblatérkép
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vertikális farmok® – Így érhetsz el 239-szer nagyobb hozamot

A hazai precíziós gazdálkodás pozícióinak erősödését, technológiai fejlődését és elterjedését mutatja, hogy az ...