TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Nagy teszt: az elektromos vagy a benzines fűnyíró a jobb?

Nagy teszt: az elektromos vagy a benzines fűnyíró a jobb?

Gépesítés - 2023.06.24

Amíg ki nem sülnek a forróságban a füveink, addig ezen a nyáron is nyírni kell őket. Mi mással, mint fűnyíróval – de vajon az elektromos üzemű vagy a benzines a jobb választás?

Erre a kérdésre próbált egzakt és kimerítő választ adni a consumerreports.org oldal, amely szerint a vágásteljesítményt és vásárlási árat tekintve a benzines tűnik a jobb választásnak. De ne hamarkodjuk el ennyire az ítélethirdetést, hiszen a karbantartási, üzemeltetési költség, kezelhetőség terén az elektromos változat viszi a prímet, arról nem is beszélve, hogy a zéró emisszió és a halkabb működés révén ez a környezettudatosabb választás.

A benzines fűnyírók „macerásak”, ami azt jelenti, hogy üzemanyagot kell hozzájuk venni, alkalmanként gyújtógyertyát is, illetve rendszeres olaj- és szűrőcserére szorulnak. Ezzel szemben az elektromosak szinte karbantartásmentesek, csupán a késeket kell élesen tartani, és a szezon végeztével egyszerűen betolhatjuk őket a fészerbe, nem kell bajlódni a téliesítésükkel.

A munkateljesítmény ugyanakkor a benzines előnyét mutatja, hiszen amíg tart az üzemanyag, addig tolhatjuk a gyepen. Ha az elektromos fűnyíró vezetékes, akkor azzal meggyűlik a bajunk, mert állandóan húzni, vonni, kerülgetni kell a kábelt. De már léteznek akkumulátoros gépek is, amelyek nagyjából 2 órás folyamatos üzemre képesek, márpedig ez mintegy 1000 négyzetméternyi területhez elegendő töltést jelent.

A consumerreports.org oldal 1 és 5 közötti „osztályzatokkal” értékelte a tesztelt fűnyírókat. A benzinesek átlaga 4,7 lett, míg az elektromosoké 4,4. Az iskolában mindkét eredmény szépen mutatna, de azt azért hozzá kell tenni, hogy a benzineseknél kisebb volt a szórás, a leggyengébbre értékelt változat is 3,5 pontot kapott, míg az elektromosoknál 2-es és 5-ös között sorjáztak az értékelések.

(Fotó: Alexa/Pixabay)

Címkék: fűnyíró, elektromos, benzines, teszt, előnyök, hátrányok, értékelés, teljesítmény, környezetbarát
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szerelemvirág (Agapanthus) - Ültess ilyen virágot, és ...

A szerelemvirág, vagy más néven agapanthus, lenyűgöző növény, mely a kerteket pompával és eleganciával tölti meg ...