TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Veszélyes vadállattal játszadozik a bájos szőke holland lány

Veszélyes vadállattal játszadozik a bájos szőke holland lány

Gépesítés - 2023.06.16

Idén is lesz traktorhúzó verseny Hajdúböszörményben, és nem is kell rá sokat várni, csupán szűk két hónapot. Ez nem kisasszonysport – vagy mégis?

A traktorhúzó versenyek Magyarországon is rendkívül népszerűek. A leghíresebb hazai futamsorozatot Hajdúböszörményben tartják, amelyre (a koronavírus-járvány jelentette szünetet már elfeledve) természetesen idén is sor kerül, mégpedig augusztus 11–13. között.

A tractor pulling gyökerei az ipari forradalom előtti időkbe nyúlnak vissza, vagyis a 18. századot megelőző korokba, de akkor még nem elképesztő erejű gépeket, hanem jó karban tartott lovakat versenyeztettek.

Ma már a traktorhúzásnak természetesen rögzített szabályrendszere van, de a lényeg az, hogy az alaposan feltuningolt masinák közül ki tudja minél messzebbre húzni a mögé kapcsolt súlygépet. Ha képes a 100 méteres pálya végére érni, akkor kész a full pull. A helyzetet nehezíti, hogy minél messzebbre jut a versenytraktor, úgy fokozódik a rá ható terhelés a szán elején található fémlemeznek köszönhetően.

Veszélyes vadállattal játszadozik a bájos szőke holland lány

Meglepő lehet, de ezeken a csupán néhány másodpercig tartó, vadnak tűnő futamokon női versenyzők is indulni szoktak. Közéjük tartozik a bájos szőke Manon Kools is, aki civilben ugyan a Rabobank kockázatelemzőjeként dolgozik, de ez nem akadályozza meg abban, hogy alkalmanként a vasszörnyetege ülésébe ugorjon. Hab a tortán, hogy a húga, Naomi is résztvevője ennek a cseppet sem veszélytelen technikai sportnak.

A 29 éves holland Manon számára a szezon általában májustól szeptemberig tart, és jelenleg egy átalakított Case IH erőgéppel versenyzik. A legutóbbi Instagram-bejelentkezése alapján nemrég egy 9. helyet szerzett, de a gépe nem úszta meg meghibásodás nélkül, ami ebben a sportágban egyáltalán nem szokatlan. A következő viadal már jobban sikerült: 5. hely, problémák nélkül. Íme egy videó Manon húzásáról, ha valaki nem ismeri a pullingot:Címkék: traktorhúzás, verseny, hajdúböszörmény, technikai sport, versenyző, holland
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Föld napja

Április 22 – a Föld napja, immár ötvennégy esztendeje. A világnap, a „globális ünnep” ötletével ...