TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Így cseréltek ülést egy Lamborghini traktorban, kétemberes munka volt

Így cseréltek ülést egy Lamborghini traktorban, kétemberes munka volt

Gépesítés - 2023.05.31

Viszonylag kevés szó esik egy traktor kapcsán arról, hogy mikor érdemes ülést cserélni benne. Pedig a kezelői komfortot alapvetően meghatározó dologról van szó, és a munka kíván némi szakértelmet.

A kezelő szempontjából a traktorfülke talán legfontosabb része az ülés, hiszen annak kényelme, funkcionalitása nagyban meghatározza a munkavégzés milyenségét. A Profi német szaklap most megmutatta mennyire egyszerű (vagy nem is annyira egyszerű) egy ülés kicserélése a traktorban.

A videójuk alanya egy 6000 munkaórát teljesített Lamborghini R6.160 erőgép, amelynek az ülése már szemmel láthatóan megérett a cserére. A Granit márka Proboss termékét választották helyette, ez prémium minőségnek számít a maga kategóriájában. Az ára Magyarországon 400 ezer forint körül mozog (áfa nélkül).

Első lépésként természetesen eltávolították a régi, meggyötört légrugós ülést, amely négy csavarral volt rögzítve. Mivel azok nem voltak berozsdásodva, nem okoztak különösebb problémát, és elegendő hely is volt a fülkében, így kényelmesen lehetett dolgozni. A hátul lévő csavarokhoz úgy fértek hozzá, hogy a háttámlát teljesen előre hajtották.Aztán a kezelőszerveket tartalmazó kartámaszt is levették, de nem húzgálták ki a vezetékeket, csupán félretették a konzolt az útból. Az eltávolítása ennek is könnyen ment, mert csak két recésfejű csavar tartotta. A szőnyeg alatt is futnak vezetékek, azokról sem szabad elfeledkezni, 12 voltos kábelek az ülés funkcióinak működtetéséhez – ezeket persze le kell választani a csere során.

Az ülés ezek után immár biztonságosan kivehetővé vált. A kormányt is a legalacsonyabb pozícióba süllyesztették, hogy ne legyen útban, és ugyanígy tettek a légrugóval, ám így is két ember kellett hozzá, hogy az ajtón kiférjen az ülés.

Az új Granit Proboss vízszintesen és függőlegesen is állítható, öt fokozatban elfordítható ülés, amelynél a légrugózás keménysége is állítható, és persze a háttámla pozíciója. A beszerelése előtt kiemelt fontosságú a helyének a megtisztítása, csak ezután szabad beállítani a pozíciójába, de a lecsavarozást későbbre kell hagyni, előbb a kartámaszt és a vezetékeket kell visszacsatlakoztatni.

További részletek a videóban:Címkék: ülés, csere, lamborghini, traktor, oktatás, video, komfort, légrugó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Pályázati aktualitások a mezőgazdaságban

2023. október 31-én jelent meg a KAP Stratégiai Terv Vidékfejlesztési pályázati menetrend. Ez egy útmutató arra ...