TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Szódabikarbóna bolha ellen? Tényleg működik?

Szódabikarbóna bolha ellen? Tényleg működik?

Bulvár - 2023.09.14

Georges Feydeau darabja, a „Bolha a fülbe” vígjáték – akinek viszont a kedvenc háziállata lesz bolhás, az nem találja viccesnek a bolhát, és nyomozni kezd: mivel lehet kiirtani, és valóban használ például a szódabikarbóna bolha ellen?

Mindenekelőtt: a bolha egy parányi, csípős, 1–4 mm nagyságú sötétbarna, szárnyatlan rovar; oldalról kicsit összenyomott, kisfejű, szájszervei szúrásra és vérszívásra módosultak. A hátsó pár lába erőteljes ugróláb, a testmérethez képest hatalmas ugrásokat tesz lehetővé. Lárvái lábatlanok, rágó szájszervei vannak.

Védekezés a bolha ellen házilag: tisztaság, és…

Minden állaton, amit „szeret a bolha”, más-más faj élősködhet. A közönséges bolha vöröses vagy sötétbarna, szinte fekete színű, és 0.2-0.4 cm hosszú. Feje, csupasz, elől gömbforma, szeme aránylag nagy, lábai pedig erős sertékkel vannak fedve. Álcája fehér és 0.3-0.4 cm hosszú. Bábja tojás alakú s kezdetben fehér, később sötét színű.

A közönséges bolha, az „emberbolha” csak emberen élősködik, és nagyon szereti a meleg helyeket. Ugró lába igen nagy segítségére van hirtelen helyváltoztatásaiban. A megtermékenyített nőstény bolha 800 petét is rak szerteszét – ha csak lehet, porba vagy bármilyen szemétbe helyezi. Különösen kedvező tenyésztő helyül szolgál a nedves fűrészpor, melyben a néphit szerint a bolha magától támad. A petéből hat nap alatt kikel az álca, tizenegy nap múlva pedig már bebábozódik. Négy, télen hat hét múlva fejlődik ki teljesen. Legjobb szer bolha ellen házilag az állandó tisztaság.

Kutyabolha, macskabolha, emberbolha

A kutyabolha abban különbözik a közönségestől, hogy feje nem csupasz, hanem szőrös, de az életmódja hasonló az előbbihez. Gyorsan észre lehet venni, ha a kutyabolha az emberre jut, mert sokkal vadabb és nyugtalanabb. Nevezetes a fekélybolha. Mintegy 2000 bolhafaj ismert a világon, Magyarországon eddig 82 fajt írtak le a kilencvenes évek végéig. Emlősökön és madarakon élősködnek. Általában állatvérrel táplálkoznak. Az embernek és a sertésnek közös a bolhája. Ez az egész Földön honos bolhafaj feltehetően másodlagosan lett az ember élősködője.

Ólban és istállóban, továbbá elhanyagolt, hónapokig takarítatlan lakásban található szerves anyagban hatalmas bolhainvázió jelentkezhet.

Bolha-jelek

Bolhás lett-e Bogáncs, vagy Cirmi? Ha szokatlanul sokat kezd izegni-mozogni, vakarózni, cibálja a szőrét, bundáját, akkor több mint valószínű. A csípésen túl ugyanis a bolha harapása nyomán az állat bőrére, bőrébe kerülő nyál irritációt okoz. A bolhát nyilvánvalóan nehéz észrevenni a cicán, kutyuson – a fülük közelében, hason, és a farkuk tövében kell tüzetesen vizsgálódni –, de a bolha ürülékét, amit maga után hagy, és úgy néz ki, mintha őrölt bors lenne, hamarabb felfedezheti a gazdi. Ezek a kis nyomok elfeketedett véralvadékok, amik nedvesség hatására ismét vöröses színt ölthetnek.

Szódabikarbóna bolha ellen? Tényleg működik?

A bolhásság következményei:

  • A csípések helyén bőrreakciók alakulhatnak ki: enyhébb esetben fehér udvarral körülvett piros pontocskák, súlyosabb esetben pattanásszerű kiütések, kérgesedés, kivörösödő bőr
  • Még súlyosabb esetben elkezd hullani a szőrzet, kopasz foltok jelentkezhetnek
  • A bőrön nedvedző, gennyes ekcémás kiütések

Egyetlen bolha akár 100 petét is lerakhat az állat szőrzetébe, és ezek a bábjaikból kifejlődve a gazdaállat vérét kezdik szívni, és minden lehetőséget megragadnak a szaporodásra. Ezek az aprócska peték fehér színűek, oválisak. 

A vérszívó élősködőkhöz hasonlóan a bolha is képes egyéb betegségeket okozni vagy terjeszteni.

Szódabikarbóna bolha ellen?

A házi kedvencek védelmére szolgáló speciális nyakörvek, spray mellett – avagy helyett – a bolhák távoltartására, a megelőzésre a természetes megoldás is megfontolandó. Maradjunk most a legígéretesebbnek tartott szódabikarbónánál. A nátrium-hidrogén-karbonát (nátrium-bikarbóna, vagyis szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonátionból (HCO3−), és nátriumionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható. Kristályos formában található, de háztartási használatra finom porrá őrlik. A szódabikarbónát sütésre, tisztításra, szagok elnyelésére és egyebekre használják.

A legfontosabb, hogy a szódabikarbóna bolha ellen is működik: képes megölni a bolhákat és tojásaikat.

Ehhez a szódabikarbónát össze kell keverni sóval – javasolják többen a neten. – Bármilyen típusú só elfogadható, beleértve a konyhasót is, de a szódabikarbónának továbbra is aktívnak kell lennie ahhoz, hogy a keverék hasson. A szódabikarbóna úgy működik, hogy kiszárítja a bolhákat, és végül elpusztítja azokat. A bolhák más állatokhoz és rovarokhoz hasonlóan nyalogatva tisztálkodnak, és közben fogyasztják a keveréket.

Más források szerint a kutatások azt mutatják, hogy valójában nem mérgező a bolhalárvákra. Vagyis a szódabikarbónát biztonságosan lehet használni a háziállat szőrzetén (a szagok semlegesítésére): vízzel összekeverve krémszerű pasztát kapunk, vagy hozzáadhatjuk fürdés közben a szokásos samponjához is.

Bolhamegelőzés: szódabikarbóna

A bolhainvázió ellen a legjobb védekezés egyébként a megelőzés. Már az első jelektől – többet vakarózik a blöki, a cica – a környezetről is gondoskodni kell: szódabikarbónát porszívózás előtt érdemes alkalmazni, beszórva az esetlegesen érintett felületeket, például kanapét és egyéb kárpitozott bútorokat. Segítségével hatékonyabbá válik a porszívózás. Ugyanakkor nem tanácsos közvetlenül a kedvenc szőrébe szórni szódabikarbónát, mert további irritációt okozhat.
A megelőzésben a következőképpen is alkalmazható a szódabikarbóna: keverjük össze vízzel, és tegyük egy edénybe, amit megvilágítunk, de úgy, hogy a kutya vagy a macska ne érhesse el. A bolhákat vonzza a fény, így beleugranak majd az edénybe, és megfulladnak. Szódabikarbónát és sót lehet szórni az állat fekhelyére is, utána pedig alaposan ki kell porszívózni, hogy eltűnjenek a paraziták.

Ha a bolhafertőzés súlyosabb, a házi kedvenc és a család védelme érdekében nem tanácsos pusztán a házi praktikákra hagyatkozni, ezeket inkább megelőzésként kell alkalmazni.

Címkék: szódabikarbóna, kutya, macska
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Becőritkító kártevők repcében – Védekezés a fénybogarak, ...

A repce a kártevők közismerten kedvelt célpontja, ezért termesztését a rovarkártétellel szembeni védekezések sora ...