TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 600 Ft
Benzin ára: 580 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 379,95
USD: 347,02
CHF: 393,67
GBP: 437,56
Hirdetés
Fekete húsú csirke: varázserővel és gyógyító hatással rendelkezik?

Fekete húsú csirke: varázserővel és gyógyító hatással rendelkezik?

Állattenyésztés - 2023.04.22

Szerencsétlenségek érik? Esetleg gyengének érzi magát? Nem bővelkedik anyagiakban?  Megvan erre a megoldás, legalábbis az indonézek szerint: fogyasszon szárnyast, de nem ám akármilyet, hanem amelynek a tolla, a csőre, a húsa fekete. 

Ez pedig nem más, mint az Ayam Cemani, amely egy különleges, indonéziai tyúkfajta. Nem a mérete miatt az, nem nő igazán nagyra, a kakasok 2–2,5 kilogramm körüli súlyt nyomnak ivarérett korukra, míg a tyúkok esetében másfél-két kilogramm a jellemzőbb.

Mégis különleges, hiszen a húsa, a csőre, a bőre, a tollazata, de még a csontjai és a belső szervei is feketék. Az indonézek szerint a szárnyas húsának varázs- és gyógyító ereje van, ezenkívül szerencsét és gazdagságot is biztosít a fogyasztójának.  Európában 1998 óta ismerik, ekkor importálták az első példányokat az indonéz Jáva szigetéről.

Mielőtt úgy döntenénk, hogy ezt és csakis ezt szeretnénk enni, érdemes megtudakolni azt, hogy mennyibe kerül. Ennek oka az, hogy akárcsak a színe, az érte fizetendő összeg sem átlagos. Vérvonaltól és életkortól függően egy példány ára elérheti az 564 ezer forintot is.

Mindennek az oka az, hogy az Ayam Cemani tojója igen kevés, körülbelül 80 tojást rak évente. Ezt pedig tovább rontja az, hogy a tojások mintegy feléből kel ki csak a fekete csoda. A színüket egy genetikai elváltozásnak „köszönhetik”, név szerint a fibromelanozisnak. A fekete színt a magas melanintartalom biztosítja, emiatt pusztul el sok embrió kéthetes korban. 

Azok, amelyek ezt a veszélyes időpontot átvészelik, sem biztos, hogy napvilágot látnak. Egy jelentős hányaduk nem tud megbirkózni azzal a feladattal, hogy áttörje a tojáshéjat. Mindezeket összefoglalva elmondható, valóban van köze a szerencsének az Ayam Cemanihez, hiszen kész szerencse, hogy ezek után még nem pusztultak ki.(Fotó: Andy M./Pixabay)

Címkék: fekete, hús, csőr, toll, ritkaság, indonéz, csirke, drága
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Traktor útmutató: a legkedveltebb traktormárkák ...

A magyar agrárium elképzelhetetlen a traktorok és más mezőgazdasági erőgépek nélkül. Mivel az ország művelés alá ...