TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Sertéstenyésztés: mit hoz a jövő?

Sertéstenyésztés: mit hoz a jövő?

Állattenyésztés - 2020.11.24

Kína és a globális népességnövekedés a kereslet legfőbb alakítói Idén a sertéstartóknak is „kijutott a jóból”, hiszen az ASP terjedése a jószágállományt globálisan tizedelte meg, míg a koronavírus-járvány a húsfogyasztást vetette vissza. 
Mégsem teljesen sötét a kép.

A piaci anomáliákról és a sertéstenyésztés jövőképéről tartott előadást Szegszárdy Imre, a Vitafort Zrt. értékesítési igazgatója a debreceni Farmer-Expo nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításon és vásáron. A dabasi székhelyű cég 40 éve van jelen a takarmánypiacon, jelentős exporttevékenységet is folytat, és mivel saját sertés- és szarvasmarhatelepekkel is rendelkezik, duplán érintett mindenfajta piaci mozgásban.

Szegszárdy Imre a sertéstenyésztési szak­­­­­­­­­­mai fórumon elhangzott előadásában elsőként a növekvő globális népesség okozta kihívásokról beszélt. Messzire tekintett előre, egészen a század legvégéig: 2100-ban már közel 12 milliárd ember fog élni a Földön, az ő megfelelő táplálásuk pedig nem lesz egyszerű feladat a húselőállítók számára. Még úgy sem, hogy a kínai népesség várhatóan nem növekszik majd a ma tapasztalható ütemben, ugyanakkor India (1,4 milliárd lakossal), valamint Nigéria jelentősen előre fog lépni a sorban.


A sertéspestis egyelőre 
erősíti az exportot

Ami az állati termékek fogyasztását illeti, a sertés esetében jelentős növekedés várható, de általában véve is komoly ütemben nő majd a globális húsfogyasztás 
a 21. században. Jelenleg Kína 310 milliós sertésállománnyal rendelkezik, miközben az EU „csupán” 150 millióssal, ami azt jelenti, hogy bármi történik Kínában, azt az egész világpiac megérzi. Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése például olyan anomáliának számított, amely a kínai piac „összecsuklását” eredményezte, a globális előállítás érezhetően csökkenni kezdett, 
a koronavírus-járvány pedig a fogyasztást is visszafogta, sőt a vendéglátószektort meg is roppantotta.

Mindez természetesen a takarmány- előállításra is kihatott, 2018/19-ben 12 millió tonnával csökkent világszinten a gyártás volumene. Magyarországon a piac koncentrálódása szinte minden állatfajnál felgyorsult, a sertésnél például azért is, mert az ASP kedvezőbb helyzetbe hozta a jobban megvédhető, nagyobb állományokat, hiszen a kistermelők, háztáji gazdálkodók nem feltétlenül tudják betartani a megszigorított szabályokat.

Idehaza hivatalosan egyelőre a vaddisznóállományban bukkant fel az afrikai sertéspestis, ami az export szempontjából kedvező helyzetet teremt, ugyanakkor időzített bombaként „ketyeg” az ágazat fölött. „A jelenlegi pozíciónk viszonylag jó, de az ország könnyen eleshet. Ha a házi sertéseknél is diagnosztizálják a be­­­­­tegséget, a kivágandó állományok mi­atti kártérítés, valamint az újratelepítés óriási költséget jelentene az állam és minden tenyésztő számára” – emelte ki Szegszárdy Imre.

Ázsiában az ASP miatt 26 százalékkal csökkent az összállomány és emiatt persze a takarmány-előállítás is. Jó hír, hogy Kínában megállították a betegség terjedését, hiszen a tavalyi 168 kitörési pont helyett idén már csak 16-ot regisztráltak. A kínaiak célja az, hogy 2021-ben – komoly állami támogatással – az állományt visszatornásszák az ASP-járvány előtti mennyiség 80 százalékára. A jelenlegi 34 millió tonna körüli importjuk ezáltal jövőre 14 százalékkal csökkenni fog, amit az egyik legnagyobb importpartnerük, Európa komolyan meg fog érezni.

A hazai helyzet

Hazánkban a 2018-as év (a hasított meleg súlyú felvásárlási árat tekintve) kiegyensúlyozottan alakult, tavaly pedig megugrott az ár, mert az ASP kitörésével megnőtt a piaci igény a termékeink iránt. Csavart jelentett viszont a történetben, hogy a koronavírus-járvány miatt a fizetőképes kereslet visszaesett, de a 2020. első félévi 410-420 Ft/kg-os felvásárlási átlagár még mindig kedvezőnek volt mondható. A jövő rosszat és jót egyaránt hozhat, s mivel az EU nettó termelése nem változik, az exportban érdekelt Európa szempontjából egyáltalán nem mindegy, mit tartogat még az év, és hogyan mozognak a felvevőpiacok.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: export, sertés, sertéspestis, sertéstenyésztés, Kína, járvány, koronavírus
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kalászfuzáriózis, kalászvédelem

Az idei terménypiaci várakozásokat látva, könnyen lehet, hogy ismételten nehéz év vár a búzatermesztőkre. Erre ...