TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 84.764,69 Ft (tonna)
Napraforgómag: 240.982,71 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 79.267,09 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 81.329,25 Ft (tonna)
Repcemag: 211.991,73 Ft (tonna)
Full-fat szója: 204.015,41 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 595 Ft
Benzin ára: 585 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 407,65
USD: 358,25
CHF: 438,66
GBP: 474,32
Hirdetés
Kulcsszó: a megelőzés  – Egészségmegőrzés takarmánykiegészítőkkel

Kulcsszó: a megelőzés – Egészségmegőrzés takarmánykiegészítőkkel

Állattenyésztés - 2017.12.10

A határainknál ólálkodó újabb madárinfluenza-járvány még aktuálisabbá tette a Biomin legutóbbi tanácskozását, amelyet ezúttal rendhagyó módon pulykatémában rendeztek meg Budaörsön. A konferenciának emiatt két további szakmai partnere is volt, mégpedig a vezető pulykatenyészállat-előállító, az Egyesült Államokban és az európai kontinensen is jelen lévő Aviagen Turkeys, valamint a napospulykákat gyártó lengyel Wylegarnia Indyków.

Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH régióigazgatója és Jakab Gábor, a Biomin Magyarország ügyvezető igazgatója köszöntötte a vendégeket a szakmai találkozón, amelyen a pulykaágazat legújabb kihívásairól és az antibiotikum-használat csökkentésének lehetőségeiről volt szó.

A jó indításról

A pulykanevelés szempontjából meghatározóan fontosak az első napok és hetek. A jó napospulyka érdekében három tényezőnek: a keltetőnek, a tenyésztőnek és a telepnek kell jól együtt működnie – kezdte előadását Carlo Norci, az Aviagen Turkeys menedzsment specialistája, aki a napospulyka minőségét a tenyésztő szemszögéből járta körül. A szakember szerint amint megkapjuk a jó minőségű napospulykát, a lehető legjobb úton el kell „indítanunk” az állományt. Ehhez megfelelő hőmérsékletű és minőségű alom, elégséges etetőhelyméret (1,5 cm/madár), tiszta, higiénikus itatók kellenek. Norci beszélt arról is, hogy lényeges a takarmány megfelelő fizikai megjelenése (például morzsolt indítótáp), valamint az első 24–72 órában fontos, hogy a pulyka annyi takarmányt fogyaszthasson, amennyi csak lehetséges. A pulykanevelés során kiemelt figyelmet kell szentelni a bél egészségének. Az első két hét kritikus a bél tejsavtermelő baktériumokkal (Lactobacillus és Enterococcus) és más mikroorganizmusokkal (microbiota) való kolonizációja szempontjából, mert ez segíti a bél megfelelő fejlődését, stimulálja a bélbolyhok fejlődését. A gyenge bélboholyfejlődésnek több oka lehet. Stressz esetén (meleg, hideg, betegség stb.) például limitált 
a bél mikrobiotákkal való kolonizációja, a bélbolyhok fejlődése súlyosan sérül, ami további emésztési zavarokhoz vezet. De hasonló hatása lehet az élet első két hetében használt antibiotikumnak is 
a szakember szerint, aki azt javasolja, antibiotikumot kizárólag akkor alkalmazzunk, ha indokolt, stresszhelyzet esetén pedig inkább probiotikumra hagyatkozzunk. Tanácsos továbbá szerves savakat használni, hogy kedvezőbb környezetet teremtsünk a hasznos baktériumoknak. Carlo Norci prezentációja végén egy mostanában elfelejtett vagy háttérbe szorult tényezőre, a humán faktor szerepére hív-ta fel a figyelmet. Úgy véli, az embereknek több időt, helyesebben „minőségibb” 
időt kellene tölteniük a madarak között, mert ez a tényező igencsak meghatározó a tenyésztési/termelési eredmények szempontjából.

Hatékonyság és fenntarthatóság

A pulykatenyésztés változó piaci igényeit Richard Hutchinson, az Aviagen Turkeys kereskedelmi és marketingigazgatója vázolta. Ma a pulykatenyésztésben elvárás a jólét és robusztusság: az állatok általános életképessége és állóképessége, valamint a magas szintű jólét az állatok egész életén keresztül az adott termelési környezetben. Ez utóbbinál olyan kulcsfaktorokat kell szem előtt tartani, mint a bélegészség, a csontozat fejlődése és az immunrendszer állapota. A világpiacon évente 8,5 millió szülőpárt kihelyező cég stratégiája, hogy a forgalom 10 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítja. Az élvonalbeli technológiának, a magas szintű innovációnak, a folyamatos szelekciónak köszönhető például a cég B.U.T. 6 néven futó, a hatékony hústermelést és versenyképes nemesítést garantáló megoldása. Ezzel a genetikai anyaggal és módszerrel nevelt állománnyal olyan éves eredmény- és hatékonyságjavulást lehet elérni, hogy 5,4 millióval kevesebb pulyka termel meg azonos mennyiségű húst. Ennek a fenntarthatósági vetülete sem mellékes, hiszen 212 ezer tonnával kevesebb takarmány és 21 500 hektár-ral kevesebb szántóföld kell évente. A szakmai napon bemutatkozott egy napospulykákat gyártó lengyel vállalat is. A cég történetét, a használt technológiák bemutatását Paweł Górski, a Wylegarnia Indykow nemzetközi ügyfélkapcsolatokért felelős vezetője tette meg. A nehéz fajtából a B.U.T. 6-ot, a közepes fajtából a B.U.T. Premiumot értékesítik, és partnereiknek olyan szolgáltatásokat is nyújtanak, mint a szállítás előtti szexálás, csőrkezelés, vakcinázás és állatorvosi segítség.


A pulykatakarmányozás 
új irányai

Carlo Norci mellett egy másik olasz szakember, Franco Calini baromfi-takarmányozási szaktanácsadó is megosztotta tapasztalatait a hallgatósággal, és a pulykák takarmányozásának új irányvona-lait elemezte előadásában. A prezentáció során ismertetett egy kimutatást, amely 
a szójadara és a repcedara emészthetőségi együtthatójának százalékos összehasonlítását tartalmazta pulyka és brojler esetében. Az adatokat elemezve rámutatott például arra, hogy a tenyésztőnek és a termelőknek semmiféleképpen nem szabad csupán „nagytestű csirkeként” kezelnie a pulykát, hiszen egészen máshogy reagál bizonyos takarmányokra, mint például a brojler. Emellett beszélt arról is, hogy a különböző mennyiségben bekevert repcedara milyen hatással van a pulykák növekedésére, húskihozatalára és húsminőségére és a mell kémiai összetételére.

Fontos a telepi menedzsment

A megfelelő genetikai alap és takarmány mellett a sikeres pulykanevelés további fontos eleme a telepi menedzsment, amelynek aktualitásait a Turkey Experts főállatorvosa vette sorba a Biomin szakmai napján. Sándor Gergely úgy véli, 
a tiszta, fertőtlenített környezet a sikeres nevelés alapja, így nem mellékes a szervizperiódus hossza, hatékony szervezése az állatok ki- és betelepítésekor. Szerinte igen fontos a dolgozók hozzáállása is a biobiztonság kérdéséhez, hiszen a járványvédelem annyit, ér amennyit betartanak belőle. A járványok, betegségek megelőzésében nagy szerepe van az úgynevezett védelmi vonalak és intézkedések betartásának, így például a telepre behajtó gépkocsikat minden esetben fertőtleníteni kell, télen is, és mindezt dokumentálni is szükséges, járvány kitörésekor pedig a látogatási és fertőtlenítési napló vezetése elengedhetetlenül fontos. A megelőzés terén kiemelt szerep jut a pre- és probiotikumok, egyéb takarmánykiegészítők, vitaminok, immun-stimulánsok etetésének, valamint a folyamatos monitoringnak (Salmonella, ND, Adeno, TRT, enterális vírusok, coccidiosis stb.) a doktor szerint. A nyári brojleres tanácskozáson előadó Nataliya Roth ezúttal is meghívást kapott a szervezőktől, a BIOMIN GmbH tudományos kutatója most is az antimikrobiális rezisztencia csökkentésének stratégiáit ismertette. Az előadó újra megerősítette azt a kutatási eredményüket, amely szerint az antibiotikum-rezisztenciát manapság az antibiotikumok túlzott használata okozza.

A takarmánykiegészítők szerepe

Elgondolkodtató volt az a grafikon, amely az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciát mutatta a kiskereskedelmi pulykahúsból származó E. coli-izolátumokban százalékban. Az adatok az amerikai piacról származtak. A minták 80 százaléka rezisztenciát mutatott a tertraciclynnel szemben, de igen magas, 60 százalék feletti volt streptomycin esetében is. 
A bécsi egyetem kutatója szerint az integrációs lánc valamennyi partnere felelős az állatok egészségének megőrzéséért és az antimikrobiális szerek körültekintő alkalmazásának biztosításáért. Ennek a megelőzési stratégiának fontos szereplői a takarmánykiegészítők. Tapasztalataik szerint a BIOMIN termékei csökkentik baromfiban az antibiotikum-rezisztens E. coli szintjét az antibiotikumokkal összehasonlítva. A cég PoultryStar® ne-vű termékét kifejezetten naposcsibék és különböző korú madarak bélegészségének javítására, valamint 
a kórokozókkal szembeni nagyobb ellenálló képesség érdekében fejlesztették ki. 
A PoultryStar® a leghatékonyabbnak bizonyult a kórokozó mikroorganizmusok gátlásában, ami az alábbi mechanizmusokon alapul: bél savanyítása, pH csökkentése, antimikrobiális anyagok termelése, versengés a patogén baktériumokkal az élettérért, a bélbeli tapadási helyekért és a tápanyagokért, illetve az immunrendszer modulációja. A termék megalapozza az egészséges bélflóra kialakulását és támogatja az immunrendszer fejlődését, és ez különösen fontos az antibiotikumok használatának minimalizálása szempontjából.






Szerző: Tóth Krisztina

Címkék: takarmányozás, Biomin, takarmánykiegészítők, pulyka, egészségmegőrzés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Újabb telepen igazolták a ragadós száj- és körömfájás ...

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Levél településen egy tejelő szarvasmarha-állományban igazolta a ragadós száj- és ...