TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 73.115,62 Ft (tonna)
Napraforgómag: 229.780,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 83.675,60 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 63.459,52 Ft (tonna)
Repcemag: 193.394,08 Ft (tonna)
Full-fat szója: 201.329,08 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 587 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 399,66
USD: 342,09
CHF: 429,01
GBP: 463,02
Hirdetés
Tiszta tehén, jó minőségű tej – A tőgyek és lábak tisztasági állapotának hatása a tej szomatikussejtszám-tartalmának alakulására

Tiszta tehén, jó minőségű tej – A tőgyek és lábak tisztasági állapotának hatása a tej szomatikussejtszám-tartalmának alakulására

Állattenyésztés - 2015.11.02

A tej teljes értékű fehérjeforrás, önmagában és feldolgozott formában is jelentős szerepet játszik a táplálkozásban. Termelése komoly szakértelmet igényel. A tej minőségéért a tehén 
és a szállítójármű közötti, sokszor rögös úton a termelő felel. A minőségi tejtermelés alapja 
a szakszerű technológia betartása, amelynek egyik pillére a higiéniás feltételek megteremtése.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


A fejőberendezések tisztasága, karbantartottsága, a fejési és tejkezelési technológia helyes sorrendjének megtartása elengedhetetlen feltétele a fogyasztásra szánt termelői nyers tej előállításának. Nem elég pusztán a berendezéseknek tisztának lenniük. A minőség megteremtése már az istállóban elkezdődik. Az istálló és a tehén tisztasága között szoros összefüggés van. Megfelelően és rendszeresen almozott padozaton, pihenőhelyen az állatok kevésbé szennyezettek. A fejés nem bonyolult folyamat, mégis szakértelmet, sok-sok megérzést és elsősorban odafigyelést igényel. A fejés szakmunka, nem dolgozhat fejéssel, aki nem látja a tőgyétől a tehenet, vagyis csak a tejleadás eszközeként tekint az állatra.
Önmagában a gépi fejés technológiája jelentős fejlődésen ment át a kezdetek óta, a kötetlen tartás elterjedésével a fejőberendezések is egyre modernebbé váltak. Ma már, ha nem is általános, de egyre népszerűbb a robottechnika alkalmazása a fejésben. Ennyire látványos változás nem történt a gépi fejés lépéseiben, kétségtelen, hogy az automata kehelylevevő készülékek bevezetése pozitív irányba befolyásolta a munka és a tej minőségét. A tőgybimbó előkészítésének, tisztításának módszere ugyancsak változott. Gyakorlati tapasztalatok és vizsgálatok sora bizonyította, hogy a vízzel történő tőgymosás nem tisztább, mint a megfelelő hatásmechanizmusú tőgyfertőtlenítő szerekkel való „száraz” előkészítés. Természetesen a nagyon piszkos, bélsárral szennyezett bimbókat ebben a technológiában is szükséges mosni. 
A mosáskor azonban ügyeljünk arra, hogy lehetőleg csak a bimbókat mossuk, ne az egész tőgyet, így nagyobb az esély a szárazra törlésre és kisebb lesz a lecsorgó víz mennyisége is.




Szerző: Mikó Józsefné – Baranyi Anita Szegedi Tudományegyetem, Mezőgazdasági Kar

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva újabb termékkel bővítette herbicid portfólióját ...

A Corteva Agriscience, globális mezőgazdasági tudományos és technológiai vállalat magyarországi növényvédelmi ...