TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Felfüggesztett börtön és komoly pénzbírság járt feketevágásért Angliában

Felfüggesztett börtön és komoly pénzbírság járt feketevágásért Angliában

Állattenyésztés - 2023.06.04

Feketevágás miatt kapott pénzbüntetést és felfüggesztett börtönt egy angol gazda. Két pontban is megsértette a helyi állatjóléti törvényt, ezért statuáltak példát vele.

A házi disznóvágás nem mindenhol számít legális eljárásnak, az Európai Unióból frissen kilépett Egyesült Királyságban például a közelmúltban statuáltak példát azon a gazdálkodón, aki erre vetemedett.

Az állattartásáról híres Leicestershire megyében törvényt sértő farmert 1500 fontra (közel 650 ezer forintra) büntették, és ráadásul még 5 hónapos börtönt is kapott, 12 hónapra felfüggesztve. Döbbenetesen komoly tételek ezek számunkra, hiszen Magyarországon a disznóvágásnak komoly hagyományai vannak, bár ma már ennek is EU-konform módon kell történnie.

A legfontosabb változás az uniós csatlakozásunk előtti időszakhoz képest, hogy ma már a sertés leszúrása állatkínzásnak minősül. Éppen ezért fájdalommentesen kell történnie, amit leggyakrabban kábító pisztoly alkalmazásával szoktak elérni.

Az angliai eset még 2021 decemberében történt, de csak most született benne bírósági ítélet. A peches gazdát egy szolgálaton kívüli rendőr leplezte le, aki éppen azon a környéken járt, és előbb azt hitte, hogy illegális kannabiszültetvényre bukkant. De az illegális vágás is ugyanúgy törvénybe ütközőnek bizonyult, ezért nem hiába riasztotta a szolgálatban lévő kollégáit.A gazda nem kis tételben dolgozott, a „tetthelyen” 130 disznóra bukkantak. Úgy gondolta, hogy karácsony előtt jó kis bevételre tesz majd szert a kiárusított húsból, bár eleinte 170 fontért (73 ezer forintért) az élő jószágokat kínálta.

A rendőrök négy levágott állatot találtak, ami bőven elegendő bizonyítékként szolgált, ráadásul egy sertés teteme már egy kocsi csomagtartójában pihent. Az állatjóléti szakértő szerint a hely alkalmatlan volt az állatok megfelelő tartására, ezért az életben maradtakat egy másik istállóba szállították át.

A 73 éves gazda két pontban is megszegte a 2006-os állatjóléti törvényt, ezért kapott súlyos büntetést. A védője szerint férfiak egy csoportja kényszerítette feketevágásra, ám végül a farmer is elismerte bűnösségét abban, hogy a területét átengedte használatra azoknak, akik kegyetlenkedtek az állatokkal, majd az eltávolított belső szerveket sem megfelelően tárolták, kezelték.

(Fotó: ivabalk/Pixabay)

Címkék: disznóvágás, tiltott, anglia, állatjólét, pénzbüntetés, börtön, magyarország, hagyomány
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Teljeskörű talajfertőtlenítés: piretroid rovarölő ...

A talajfertőtlenítés szántóföldi és kertészeti kultúrák esetében is alapjaiban meghatározza ...