TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Kemény szavak: a kelet-európaiak nem szeretnék, hogy az ukrán gabona náluk maradjon

Kemény szavak: a kelet-európaiak nem szeretnék, hogy az ukrán gabona náluk maradjon

Agrárgazdaság - 2023.03.30

Szolidaritás ide vagy oda, a háború sújtotta Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékeket nem látják szívesen a saját piacaikon a román, a lengyel, a bolgár és a magyar gazdák sem.

A közelmúltban adott hírt róla az AgrárUnió, hogy immár a román gazdák is bajban vannak Ukrajna miatt. A szabadkereskedelmi szerződés következtében hatalmas mennyiségű olcsó mezőgazdasági termék, elsősorban gabona érkezett vámmentesen Romániába (is) a háború sújtotta országból.

Agrárágazati érdekvédelmi szervezetek jelezték a román kormány felé azt, hogy igyekeznek szolidárisak lenni, de ez nem járhat azzal, hogy a hazai termelők, a piac és a fogyasztók közben tönkre mennek. Hasonló problémákkal szembesülnek egyébként a magyar gazdálkodók is.

Romániában úgy vélik, hogy az Ukrajna és az Európai Unió közötti, elsősorban a búza-, a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztők, valamint a hús- és tojástermelők érdekeit sértő szabadkereskedelmi megállapodás miatt mintegy 200 millió eurós kár érte a gazdálkodóikat.Újabb fejlemény, hogy a román és a lengyel miniszterelnökök immár közösen sürgetnek uniós megoldást a belső piacot elárasztó ukrán gabona ügyében – írta az MTI. Nicolae Ciuca román vezető szerint az Európai Bizottságnak (EB) gondoskodnia kell arról, hogy a kikötői blokád miatt az ukrán élelmiszerexport számára alternatív útvonalat nyitó európai uniós „szolidaritási folyosókon” érkező gabonát nyomon követhetővé tegye.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig egyértelművé tette, hogy nem szeretnék, ha az ukrán gabona az országukban maradna, és az EU-nak segítenie kell a kereskedelmi politikájuk érvényesítését.

Az EB már március 20-án közölte, hogy összesen 56,3 millió euró pénzügyi segítséget nyújt a válságalapból a lengyelországi, romániai és bulgáriai gazdáknak az ukrán gabonaimport okozta károk enyhítésére. Román gazdaszervezetek „nevetségesen csekélynek” nevezték a rájuk eső összeget, az érintett országok tehát még hatékonyabb közösségi intézkedést követelnek.

(Fotó: $uraj tripathi/Pixabay)

Címkék: Ukrajna, háború, gabona, szolidaritás, román, lengyel, magyar, piac, gazdálkodók, tiltakozás, eu
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés: A kukoricatermesztés növényvédelmi ...

A rossz emlékű 2022-es évet követően a kukoricatermesztés 2023-ban lényegesen kisebb kihívásokkal járt, ezért ...