TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,26
USD: 369,47
CHF: 405,17
GBP: 457,03
Hirdetés
Engedély nélküli kutat használ öntözésre? Ezt jövőre már nem lehet eltitkolni, műhold fogja vizslatni a földeket

Engedély nélküli kutat használ öntözésre? Ezt jövőre már nem lehet eltitkolni, műhold fogja vizslatni a földeket

Agrárgazdaság - 2023.03.27

A természetes vizeinket egyszerre kell védeni és használni. Ezt szolgálja az az uniós előírás is, miszerint 2023 végéig a magyar gazdáknak is be kell jelenteniük az engedély nélkül létesített kutakat.

A tavaly nyári súlyos aszály tanulságaként is bebizonyosodott, hogy komoly öntözésfejlesztés nélkül nem sok babér fog teremni a jövőben a magyarországi növénytermesztőknek. Jelenleg még a 100 ezer hektárt sem éri el a hazai öntözött területek nagysága, ami az országos mezőgazdasági területek szűk 2 százalékát jelenti.

Ezen nyilvánvalóan emelni kell, mégpedig gyors tempóban, de szerencsére mindezzel egybevág az Európai Unió törekvése is. Persze, jó néhány magyar gazda most úgy érezheti, hogy ez nem kifejezetten szerencse, mert hamarosan nagy szigorítással kell szembenézniük ezen a téren.

Idén lejár a „kútamnesztia”, vagyis nem tolerálják tovább az engedély nélkül létesített, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutakat. A bejelentésüket 2023. december 31-ig meg kell tenni a Nemzeti Földügyi Központhoz, addig bírságmentes az eljárás. Ha egy kút csak a háztartási igények kielégítését szolgálja, akkor a fennmaradásához elég az önkormányzat jegyzőjének engedélye – tudhatjuk meg a Délmagyar című lap összefoglalójából.Nem minden tulajdonos „sumákolt” eddig ezen a téren, 1992 előtt ugyanis nem kellett engedély, illetve bejelentés kútfúráshoz. A mostani engedélyezési eljárás illetékmentes, a megadásához azonban kell a kút összes lényeges paraméterét rögzítő szakvélemény, mégpedig képesített és hivatalosan regisztrált vízmérnöktől vagy kútfúrótól. Ennek az árát legalább 50 ezer forintra becsüli a lap.

2025-től műholdak segítségével ellenőrzik majd, hogy valakinek van-e kútja, és öntöz-e. Ötnaponta végigfényképezik a földeket, vagyis nem lehet behúzott nyakkal arra várnia senkinek, hogy esetleg megússza a felelősségre vonást. Ha valaki megpróbál „trükközni”, és lebukik, annak 2024. január 1-től vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie. Ennek mértéke akár 1 millió forintig terjedhet.(Fotó: ra_na1812/Pixabay)

Címkék: öntözés, magyarország, európai unió, engedély nélkül, kút, bírság, műhold
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

JDLink™ modulok a John Deere-on túl

A JDLink™ már több mint 10 éve biztosítja a John Deere gépek adatainak elérhetőségét. Az első MTG ...