A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva 2023 jan TEFLIX
AgroMashExpo

A Baromfi Terméktanács elnöke a baromfihúsra is alacsonyabb áfát szeretne

Agrárgazdaság - 2016.02.02

A baromfihúsok áfacsökkentése mellett érvelt a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke kedden reggel az M1 aktuális csatornán.

A Baromfi Terméktanács elnöke a baromfihúsra is alacsonyabb áfát szeretne


Csorbai Attila hangsúlyozta, a sertéshús és a baromfifélék helyettesítő termékek, ezért nem lehet csak az egyik esetében jelentősen változtatni az áfatartalmat, mert az kedvezőtlenül hathat más ágazatokra. A sertés tőkehúsok áfája január elsejétől 5 százalékra csökkent 27 százalékról.
Csorbai Attila megemlítette, hogy a gyümölcsök és zöldségek esetében sincs eltérő adókulcs. Felidézte, tavaly tavasszal Orbán Viktor miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy megérti a baromfiágazat problémáját, ugyanakkor a költségvetés helyzetével indokolta, hogy nem volt lehetőség mindkét termék áfacsökkentésére. A terméktanács elnöke szerint a sertéságazat egyfajta tisztulási folyamata után a baromfiágazat is sorra kerülhet az áfacsökkentésben.
Kifejtette, a helyettesítő termékeknél egy adókulcs szükséges, és a fogyasztónak kell eldöntenie, hogy melyik terméket választja.
Statisztikák szerint a magyar lakosság évente fejenként 34-35 kilogramm baromfihúst fogyaszt, ami tavaly még megelőzte a 32-33 kilogramm sertéshús-fogyasztási átlagot.
Forrás: MTI


Címkék: