Élelmiszerár-változás

Élelmiszerár-változás 2010 óta

A hazai termelés támogatásával megelőzhető lenne a drágulás

Milyen trendek várhatóak a következő években az élelmiszerárak alakulásában, és mik azok a főbb faktorok, amelyek alapvetően befolyásolják az árakat? Milyen hatásai lehetnek az Európai Unió szabadkereskedelmi egyezményeinek? Miért lenne érdemes a rugalmasan reagáló magyar gazdaságokat erősíteni?

Egyértelmű trend 2010 óta, hogy több más termék mellett az élelmiszerek egy része is jelentős dráguláson esett át az elmúlt évtizedben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a listavezető a pontyfilé, amelynek kilogrammja 2010-ben még valamivel 1000 forint alatt volt, 2019 novemberére viszont már 2200 fo­­rint fölé emelkedett, vagyis bőven a dup­­lájára drágult. Ugyancsak jelentősen nőtt a burgonya kilónkénti ára, 2010-ben ez még mindössze 140 forint volt, 2019 novemberére viszont már 238 forint fölé drágult. A narancs pedig a 2010-es kilónkénti 348 forintról 2019 végére 573 forint lett. 

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: AgrárUnió

Tags: élelmiszer, élelmiszerár, élelmiszerár-változás

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom