Hirdetés
Földpiac, jövedelmezőség, finanszírozás

Földpiac, jövedelmezőség, finanszírozás

Agrárgazdaság - 2020.02.22

A témához kapcsolódó további információkért a Takarékbankot kerestük meg; kérdéseinkre Fazakas Péter, az Agrár Üzletág Elemzés, Termék- és Folyamattámogatási Központ vezetője válaszolt.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

 – Beszélhetünk-e napjainkra jól működő magyar földpiacról, a valós piaci érték kialakulásáról? Például a földjelzálog-hitelezésnél miként szolgálnak alapul az aktuális földárak?

 – Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy „gyengébb” évben is megfordul 50-60 ezer hektár a piacon, erősebb években (például Földet a Gazdáknak program időszaka) ez több százezer hektár is lehet. A tranzakciós darabszám nagyságrendileg évente így lefedi a teljes mezőgazdasági terület legalább 1%-át, de akár 5%-át is, ami megfelelően nagy volumen, alkalmas a valós piaci folyamatok leképezésére. Tapasztalataink szerint a gazdálkodók is azonnal meg tudják mondani, hogy környékükön mennyi a földek reális ára, jó eséllyel konkrét eladó vagy éppen gazdát cserélő földdarabokat is tudnak említeni. A jól működő piac transzparens, vagyis a „termék” fő ismérvei alapján jó becslést tudunk adni a piaci árra; véleményünk szerint a földpiacon ez nagyrészt teljesül, egy adott földrajzi régióban a művelési ág, a táblaméret és a földminőség ismeretében a reális piaci érték egy nem túlságosan széles sávban becsülhető. További jellemző, hogy a földárak beilleszthetőek egy tágabb kontextusba, az ingatlanpiacon általánosan jellemző vagyonérték – bérleti díj – piaci hozam rendszerébe. Konkrétan a piacon kialakuló földhaszonbérleti díjak és a földárak hányadosa az elmúlt években meglehetősen stabilan 4-5% között alakult, lassan csökkenve, alapvetően a hozamszintekkel párhuzamosan.

Címkék: föld, termőföld, földpiac, termőföldpiac, finanszírozás
Kiemelt hírek