Szarvasi vetőmagszakmérnök-képzés

Szarvasi vetőmagszakmérnök-képzés

Immár négy évtizede kerülnek ki a campusról kiváló szakemberek

A Tessedik Sámuel által 239 éve Szarvason elindított iskola szellemi örökösének tekinthető Szent István Egyetem Szarvasi Tessedik Campus már több évtizedes hagyománnyal rendelkezik a vetőmag-gazdálkodási szakmérnök képzésben is. A mai napra a vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki képzés és Szarvas neve gyakorlatilag összeforrt.

A képzés helye, Szarvas nagy múltú növénynemesítő hely, és ebben a régióban koncentrálódik a hazai vetőmagtermesztés jelentős része is. Az elmúlt negyven évben kisebb megszakításokkal ugyan, de folyamatosan folyt itt a vetőmag-gazdálkodási szakmérnök képzés, sokszor kizárólag egyedüliként az országban. A szarvasi szakmérnökképzésnek a folyamatosan változó körülmények között is versenyképesnek kellett maradnia, hiszen csak így lehetett szakembereket beiskolázni és értékes diplomákat kiadni. Ezt úgy lehetett elérni, ha a képzésben részt vevők elmélyült és biztos elméleti és gyakorlati szaktudással és szakmai alázattal végezték és végzik a mun­­­­kájukat. Ennek köszönhető, hogy mára a Szarvason szerzett vetőmag-gazdálkodási szakmérnök diploma a legelismertebb végzettség ezen a szakterületen.

Naprakész ismeretek

A cél mindig ugyanaz volt és maradt; 
a szakemberek ismereteit megújítani, fejleszteni és a legújabb szakismereteket átadni részükre. Ez a feladatunk, erre törekedtünk, és reményeink szerint sikerült a hallgatóinknak (a szakembereknek) folyamatosan olyan naprakész tudásanyagot átadni, hogy képesek legyenek a magyar vetőmag ismert és elismert kiválóságát, rangját megőrizni.

A karon folyó vetőmagszakmérnök-képzés mérföldkőhöz érkezett, immár négy évtizedes, és ez az ünnepi alkalom lehetőség adott arra, hogy a képzés jelentőségét, eredményességét – egy jubileumi rendezvény keretében és egy kiadvány elkészítésével – 2019. szeptember 19-én megünnepeljük, bemutassuk.


Büszkék vagyunk 
az elmúlt 40 évre

A jubileumi rendezvény és az elhangzott előadásokat összefoglaló kiadvány teljes képet adott és ad a vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki képzésről, a kiváló magyar biológiai alapokról (fajta és vetőmag), 
a szaporítóterületi és vetőmagpiaci trendekről és a magyar növénynemesítésről is, amely a szaporítókkal közösen jelentős piaci kihívásokkal küzd, és a versenyképesség érdekében folyamatos fejlesztéseket igényel. A rendezvényen részt vevő közel 150 szakember – és a kiadvány birtokosai – áttekintést kaptak és kapnak a Tessedik-campus történetéről, az itt folyó mérnök- és szakmérnökképzésről, kiemelten a vetőmag-gazdálkodási szakmérnök képzésről, a biológiai alapjainkról – kiváló magyar fajtáinkról és abból előállított vetőmagról, amelyet a szakmérnökeink munkájuk során használnak, előállítanak.

Bízunk benne, hogy mindig lesznek – és azt tapasztaljuk, hogy szerencsére napjainkban is vannak – Tessedikhez hasonló „tenni akaró” emberek, akik bölcsen jobbá akarják tenni és felfedezni a világunkat, annak minden rejtélyét – segítve ezzel az emberiség fejlődését. Ilyen újat alkotó, jobbító tevékenység a növénynemesítés is, és a „nemes” fajta új és jobb tulajdonságait a vetőmag (szaporítóanyag) hordozza, amelyet kiváló vetőmagtermesztő szakembereink állítanak elő. Egy azonban biztos; van mire büszkének lennünk, és volt mit ünnepelnünk 2019. szeptember 19-én – a négy évtizedes, sikeres szarvasi vetőmagszakmérnök-képzést. Jelenleg 
a vetőmag-gazdálkodási szakmérnök képzés a Tessedik Campus egyik legstabilabb, megbízható módon induló és indítható képzései között szerepel. Az elmúlt évek alatt kialakult színvonalas szakmai képzés jó alapot ad arra, hogy egy tovább erősödő, magas szintű szakmai központ alakulhasson ki Szarvason.

 

Dr. Futó Zoltán
egyetemi docens, dékán
Dr. Czinkoczky Mihály
főiskolai docens, szakvezető
Dr. Kruppa József
címzetes egyetemi tanár

Tags: képzés, Szarvas, vetőmagszakmérnök

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom