TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Dél-Palócia-mintaprogram – Új kezdeményezés a termelői közösségek elterjesztéséért

Dél-Palócia-mintaprogram – Új kezdeményezés a termelői közösségek elterjesztéséért

Agrárgazdaság - 2016.01.13

Tejtermelők, sajtkészítők, sertés-, szürkemarha-, nyúl- és baromfitenyésztők, méhészetek, valamint gyógy- és fűszernövény-termesztők összefogásával, uniós forrásokra támaszkodva alakult termelői közösség Dél-Nógrádban. Az agrárkamara támogatását is élvező kezdeményezés amellett, hogy új szemléletet szeretne elterjeszteni a vidéki gazdálkodásban, a kistermelőket kívánja helyzetbe hozni.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


A helyi termékek fogyasztását ösztönző és népszerűsítő civil termelői és vásárlóközösségek már jó néhány éve működnek Magyarországon, azonban a Nógrád megyében 2015 októberében megalakult szerveződés az első olyan termelői közösség az országban, amely mögött határozott kormányzati és agrárszakmai támogatás áll. Ez az irány tökéletesen illeszkedik az uniós pályázati struktúrába is, mivel a 2014–2020 közötti költségvetési időszak vidékfejlesztési forrásai lehetőséget adnak a különböző együttműködési formák szervezésének és megvalósulásának támogatására. Ilyen például a Rövid Ellátási Lánc program, amely a kistermelőket segíti az együttműködéseken keresztül a piacra jutásban és a piaci lehetőségek bővítésében.
A termelői közösség megalakulását kezdeményező és koordináló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnöke, Csizmadia László az alakuló ülésen arról beszélt, hogy a következő két-három évben több száz kistelepülésen jöhetnek létre ilyen közösségek, amelyek szándékaik szerint segítenék a családok és települések boldogulását, a közmunka kiváltását. A mezőgazdasági termelés és élelmiszer-feldolgozás helyi erőforrásaira támaszkodva olyan vidékfejlesztési programot kívánnak létrehozni, amely önkéntes alapon, regionális szinten szervezi gazdasági-társadalmi egységgé a kistérségeket. A CÖF–CÖKA jogi, közgazdasági, szakmai tanácsadással, a felvásárlás koordinálásával, szerződéses rendszerek kidolgozásával, információkkal, pályázatírással, regionális kapcsolatok szervezésével segíti a termelői közösségeket..
A Földművelésügyi Minisztérium szerint is fontos dolog indult el a kezdeményezéssel, ezért stratégiai együttműködést alakítottak ki a szervezőkkel.
Szerző: Tóth Krisztina

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az évjáratot nem, a jó teljesítményt viszont garantálják a ...

Portfóliónk a megbízható, bevált hibridek mellett 2024-re is tartogat olyan újdonságokat, amelyek mellett nem ...