A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Füstbe ment állami támogatás – Bért sem kaptak, fel sem mondtak a szövetkezet munkavállalóinak

Agrárgazdaság - 2016.01.13

Év végéhez közeledve kijelenthető, hogy idén is jó néhány, kevéssé átlátható ügy borzolta a kedélyeket a mezőgazdaságban, és ezek közül is kiemelkedik az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezeté (ESZOSZ).

Füstbe ment állami támogatás – Bért sem kaptak, fel sem mondtak a szövetkezet munkavállalóinak


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

szövetkezetAz Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tavaly év végén írt alá támogatási szerződést az ESZOSZ-szal a „Komplex térségfejlesztési környezettudatos munkáltatói program a hátrányos helyzetű, alulképzett munkaerő tömeges foglalkoztatása érdekében” című projekt megvalósítására. Az ESZOSZ 2840 munkavállalót vett fel, ám 2015. július 20-án a cég megszüntette több mint 700 alkalmazott munkaviszonyát. Azok pedig, akiknek a munkaviszonya megmaradt, júniustól nem kaptak munkabért, bár a munkaszerződésben vállalt kötelezettségeiknek eleget tettek. A helyzet átláthatatlanságát tovább növeli, hogy korábban többen kaptak úgy munkabért, hogy ténylegesen nem dolgoztak.
2015 szeptemberében a folyamatos demonstrációk hatására a projekthez támogatást nyújtó Emmi, illetve a Miniszterelnökség is elrendelt egy-egy ellenőrzést, amelynek az volt a célja, hogy megbizonyosodjanak arról, a projekt folytatható-e az eredeti vállalások szerint, vagy sem. A vizsgálat során többek között megállapították, hogy bár az ESZOSZ a pályázat benyújtásakor igazolta a minisztériumnak a szükséges, több mint kétmilliárd forintos önerő meglétét, a projekt eddigi finanszírozásában egyetlen forint önerőt nem teljesített. A megállapítások miatt az Emmi felmondta a támogatói szerződést a szövetkezettel. Közben felmerült a lehetősége annak, hogy a projekt sikertelenségében az erdőgazdaságok is szerepet játszhatnak, mert nem megfelelő mennyiségű területet biztosítottak munkavégzésre.

Szerző: Fotó: Balázs Attila/MTI, Szöőr Bea

Címkék: