Magyar kontra amerikai – Beszélgetés a szabadkereskedelmi megállapodás lehetséges hatásairól

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között 2013-tól zajlanak 
a szabadkereskedelmi megállapodást előkészítő tárgyalások. Magyarország kormánya 
a közelmúltban tárgyalásokat kezdeményezett a kérdésről a szakmai szervezetekkel, így többek között a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával is. A tervezett egyezmény problémáiról, várható hatásairól beszélgettünk dr. Tarcali Gáborral, a kamara elnökével.


– A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) megteremtéséhez szükséges tárgyalások 2013-ban kezdődtek az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között. Hogyan látja ezt a kérdést, milyen hatást gyakorol az egyezmény hazánkra a növényvédelem és növénytermesztés területén?
– A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara alapvetően támogat minden olyan kezdeményezést, amely Magyarország és az Európai Unió gazdasági fejlődését segíti elő. A transzatlanti kapcsolatok gazdasági szempontból a világ legjelentősebb kapcsolatrendszerét foglalják magukban. A kamara támogatja az USA és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötése érdekében zajló tárgyalásokat, ugyanakkor aggályaink vannak több, hazánk számára stratégiai fontosságú kérdéssel kapcsolatban is. Első helyen említem meg Magyarország GMO-mentességének kérdését, amelyet az egyezmény semmilyen tekintetben nem befolyásolhat és veszélyeztethet. Ehhez feltétlenül ragaszkodnunk kell. Amerika teljes erővel törekszik a GM-termékek mind szélesebb körű elterjesztésére. Ha létrejön az egyezmény, várhatóan még nagyobb nyomás helyeződik az EU tagállamaira is e témában, különösen azon országokra – így hazánkra is –, amelyek továbbra sem akarják engedélyezni területükön a genetikailag módosított növényeket. Emellett várhatóan fokozottabb mértékben érkeznének hazánkba a GMO-alapanyag-tartalmú, feldolgozott mezőgazdasági termékek, élelmiszerek is az USA-ból. Komoly kétségeink vannak tehát a megkötendő egyezmény hazánkra gyakorolt élelmiszer-biztonsági (food safety), élelmiszer-minőségi vonzatait illetően, és nemcsak a GMO-kérdés kapcsán.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Bejelentkezés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: Sz. Zs.

  • 1
  • 2
  • 3

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom