Hirdetés
Kié lett a föld? – Adatok és összefüggések a Földet a gazdáknak! program kapcsán

Kié lett a föld? – Adatok és összefüggések a Földet a gazdáknak! program kapcsán

Agrárgazdaság - 2017.01.19

Valamivel több mint 200 ezer hektár termőföld talált új gazdára a tavaly ősszel zárult állami földértékesítési programban, amely a kormány szándékai szerint a gazdák földéhségének enyhítését, a helyben lakó magyar gazdák földhöz juttatását célozta. Utánanéztünk, mennyiben vált valóra az elképzelés.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

A 2015. november 15. és 2016. július 15. között végrehajtott árverések során a kormány az állam tulajdonában lévő 500 ezer hektár mezőgazdasági terület 70 százalékát szerette volna gyors ütemben privatizálni úgy, hogy a három hektár alatti területeket hirdetményes, a három hektár fölötti birtoktesteket pedig árveréses úton kívánta eladni.

A kormány szerint sikertörténet

Az Országgyűlés 2016 őszén fogadta el és zárta le a 2015 késő őszén indított, Földet a gazdáknak! elnevezésű, állami termőföld-értékesítési programját. A törvényt benyújtó földművelésügyi miniszter és a nemzetgazdasági tárca vezetője sikeresnek minősítette a programot, mert közel harmincezer földművesnek biztosította piaci áron a földhöz jutást, amelyhez kedvezményes hitelt is nyújtottak. A minisztérium közleménye szerint a meghirdetett 290 ezer hektár földterület 70 százaléka talált gazdára hektáronként átlagosan 1,4 millió forintért. A földeladásokból befolyó 270 milliárd forintot az államadósság csökkentésére fordítják.
Szerző: Tóth Krisztina

Címkék:
Kiemelt hírek