Hirdetés
Az ősz slágere

Az ősz slágere

Agrárgazdaság - 2016.10.29

Megjelent a várhatóan nagy érdeklődést és pályázati kedvet kiváltó Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása című felhívás.


A benyújtásra 2016. október 24. és 2018. október 23. között van lehetőség. A pályázat a vidéki, mezőgazdasággal foglalkozó szakembereket ösztönzi a térségben nem mezőgazdasági tevékenységek, valamint a mezőgazdasághoz nem kötődő új mikrovállalkozások indítására. A cél a munkahelyek és a foglalkoztatottak számának növelése. Két célterületre lehet támogatási kérelmet benyújtani, azonban egy pályázó csak egy területre pályázhat. Az első lehetőséget biztosít a már működő mezőgazdasági mikrovállalkozásoknak, hogy a vidéki térségekben nem mezőgazdasági tevékenységet indítsanak. Erre a célterületre 5,54 milliárd forint, míg a másodikra – amelyben a vidéki térségekben lehet új, nem mezőgazdasági mikrovállalkozást indítani – 8,31 milliárd forint áll rendelkezésre. Az összeg mintegy 1100 nyertes pályázatra lesz elegendő, az igényelhető támogatás mértéke pedig 40 000 eurónyi forintösszeg.

Az 1. célterületen belül az a mezőgazdasági termelő pályázhat, aki mikrovállalkozásnak minősül, éves árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik, vidéki/tanyás térségben él, és a fejlesztendő tevékenysége nem szerepel a bejegyzett tevékenységei között. A 2. célterület esetében az a magánszemély pályázhat, aki vidéki/tanyás térségben él, a 18. életévét betöltötte, és első ízben indít vállalkozást. Mindkét célterület esetén a pályázónak MVH-s ügyfél-azonosítóval kell rendelkeznie. A pályázat során támogathatóak a vidéki térségekben megvalósítandó kisipari, kézműves, turisztikai szolgáltató vagy bármilyen nem mezőgazdasági termelő és szolgáltató tevékenységek.

Dr. Ágoston Tamás
mezőgazdasági szaktanácsadó
agtam79@gmail.com
+36 30/292-3298

Címkék:
Kiemelt hírek