Aktuális pályázatok, támogatások, jogszabály-módosítások

100 milliárd az élelmiszeriparnak

A szakmai egyeztetéseket követően 100 milliárd forint támogatást kaphat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásaiból az élelmiszeripar, mivel az élelmiszer-feldolgozást fejleszteni kell a versenyképesség javítása érdekében. Erről döntött szerdai ülésén a kormány – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az élelmiszeripar fejlesztésére 50 milliárd forint vissza nem térítendő és 50 milliárd forint visszatérítendő támogatást mobilizálnak. Megjegyezte: az elnyert forráson belül a vissza nem térítendő és a visszatérítendő támogatás aránya 49:51 százalék lesz.
A Miniszterelnökségen a jövő héten szakértői tárgyalásokat folytathat az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségével (ÉFOSZ) a pályázati kiírás gyorsítása érdekében. Ha a program eredményes, a kormány nem zárkózik el annak folytatásától sem – jelezte a miniszter. A konkrét probléma a tejágazatban meglévő gondok orvoslásának megoldása; a kormány szerint a tejtermelők megsegítésének egyik módja az élelmiszer-feldolgozás fejlesztése és versenyképességének javítása. Lázár János kiemelte: a kormány stratégiai ágazatnak tekinti az élelmiszer-feldolgozást.
Emlékeztetett: a Vidékfejlesztési Program (VP) valamivel több mint 200 milliárd forintos és a GINOP 100 milliárd forintos támogatási keretéből nem lehet megoldani a nagy magyar élelmiszer-ipari vállalatok támogatását, ehhez az unió nem járul hozzá. A mezőgazdasági tevékenységet és élelmiszer-feldolgozást végző mikro-, kis- és közepes vállalkozások a VP-ből kaphatnak támogatást, míg a kicsi és a közepes élelmiszer-feldolgozó cégek a GINOP-ból. A nagy élelmiszer-feldolgozó cégek számára a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium zárt pályázati forrásaiból igénybe vehető támogatás áll rendelkezésre.
A kormány eltökélt célja, hogy a mindennapi élethez leginkább szükséges élelmiszerek áfája csökkenjen. A cél az alacsony keresetűek és különösen a nyugdíjasok megsegítése, akiknek a nyugdíjemelés és az áfacsökkentés hozhatja meg a nyugdíjak reálértékének növekedését. Dilemma ugyanakkor, hogy az áfa mérséklése segíti-e a tejtermelőket, mivel a sertéshús áfájának csökkentése megmutatta, hogy az adócsökkentés mérséklően hat a felvásárlási árra. Ezért a termelői közösségeknek, a feldolgozói érdekképviseleteknek, valamint a kiskereskedőknek szövetségre kell lépniük, az együttműködés az érdekük az árstabilitás érdekében.
Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke rávilágított: a magyar élelmiszer-feldolgozó üzemeknek gyenge a versenyképességük, mivel 20-30 éves technológiai megoldásokat alkalmaznak, jövedelmezőségük alacsony. A múlt évben az élelmiszeripar teljesítménye ugyan 4,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest, de ez elsősorban a kivitelnek köszönhető, ami 10 százalékkal bővült, míg a belföldi értékesítés csak egy százalékkal. Vagyis folytatódik a magyar élelmiszeripar belföldi piacvesztése. A magyar élelmiszer-ipari termelés értéke éves szinten nem éri el a 3 ezer milliárd forintot – fűzte hozzá. Beszélt arról is: tavalyelőtt az ÉFOSZ elindította az Együtt a fogyasztókért elnevezésű népegészségügyi célú kezdeményezést, amelyhez eddig 28 hazai vállalat és szervezet csatlakozott, és tett önkéntes vállalást napjaink legkritikusabb, egészséges táplálkozással összefüggő kérdéseiben.

26 milliárd termelői csoportoknak, szervezeteknek

A 2014–2020-as vidékfejlesztési programban a jogszabályoknak megfelelő termelői csoportok, szervezetek támogatására 26 milliárd forintot különítettek el – mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára azon a NAK-konferencián, melyet a mezőgazdasági szövetkezetek lehetőségeiről rendeztek. Elmondta, hogy a támogatás során igyekeznek a látszat termelői csoportokat kizárni, ugyanakkor a jövőben is forrást biztosítanak a termelői csoportok, szervezetek alakításához, működéséhez, és új eszközök is rendelkezésre állnak majd az együttműködés segítésére. A kormány 2004 óta támogatja a mezőgazdasági termelői csoportok alakulását, Magyarországon 2015-ben 51 zöldség-gyümölcs termelő szerveződés, 24 zöldség-gyümölcs termelői csoport működött, az általuk értékesített termékek értéke47 milliárd forintot tett ki.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a vidékfejlesztési programban 2014–2020 között 1300 milliárd forint áll rendelkezésre, kiemelt cél a munkahelyteremtés, a gazdák versenyképességének támogatása, a termelőcsoportok, szervezetek létrehozása, erősítése. A pályázatokat minél hamarabb az agrárvállalkozások rendelkezésére kell bocsátani – jelentette ki az államtitkár. Nem lehet tudni, hogy 2020 után milyen támogatási rendszer lesz, sok függ majd attól, hogy az eddigi lehetőséggel hogyan éltek az érintettek, ezért elemi érdek az országnak az uniós források megfelelően felhasználása.
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke, az Országgyűlés alelnöke a konferenciát köszöntve szólt arról, hogy az agráriumban korábban a termelőkre, a feldolgozókra a decentralizáció, a kereskedőkre a koncentráció volt a jellemző, a jövedelem leginkább a kereskedőknél csapódott le. A szövetkezésről készült 2012-es európai átfogó tanulmány szerint Magyarország a 28 uniós tagország közül a 19. helyen állt a szövetkezeti szervezettségben. Az összefogás ügye kiemelt feladat – hangsúlyozta Jakab István. Ha létrejön az Európai Unió és az Egyesült Államok között a szabadkereskedelmi megállapodás, az európai termelők akkor lesznek versenyképesek, ha összefognak.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kiemelte: fontos fejleszteni az együttműködési hajlandóságot és megtartani a meglévő kooperációkat. Az MTA-val közösen végzett felmérésüket idézve elmondta, hogy az agráriumban alacsony fokú a kooperációs készség, hiányzik a bizalom. Sok a látszat-együttműködés a pályázatoknak való megfelelés miatt, ezek torzítanak, a kamara meggyőződése, hogy az európai agrárium versenyképessége, jövője függ attól, mennyire épít az integrációra. A kamara feladata pedig támogatni az összefogásokat.

Uniós segítség

Rendkívül súlyos helyzet alakult ki az európai tej- és sertéspiacon az alacsony felvásárlási árak, továbbá az ukrán és az orosz embargó miatt, az uniónak sürgősen be kell avatkoznia – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki kétnapos találkozón vett részt Prágában, ahol a visegrádi országok (V4), valamint Bulgária, Románia, Szlovénia és Ausztria agrárminiszterei voltak jelen. A magyar álláspont szerint a jelenlegi kritikus helyzetért nem a gazdák felelősek, azonban ők fizetik meg például az ukrán és az orosz válság árát. A gazdák veszteségét pedig a multik nyereségként könyvelik el, ezért az uniónak sürgősen be kell avatkoznia – jelentette ki a miniszter. Felvetette, hogy Magyarországon is működhetne az a rendszer, amelyben a kiskereskedelmi láncok a saját márkás termékeknél visszatérítést adnak a tejtermelőknek. Hozzátette: meg kell fontolni, hogyan lehet elérni, hogy valamennyi termelő részesüljön ilyen segítségben. A tej- és sertéspiaci alacsony felvásárlási árak ellensúlyozására a V4-ek szerint fontos lenne a közös agrárpolitikán kívüli forrásokat, exporttámogatást is igénybe venni – mondta.

Hosszabbítás

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) meghosszabbította a jégkár sújtotta mezőgazdasági termelők részére az agrár-Széchenyi-kártyában biztosított magasabb összegű támogatás igénybevételi határidejét – közölte a Széchenyi-kártya-programot lebonyolító KAVOSZ Zrt. A korábbi 2016. március 31-i határidő helyett 2016. június 30-ig van lehetőség a teljes hiteldíj-támogatást biztosító hitelszerződés megkötésére, illetve a hitelszerződés hatályba léptetésére.
A KAVOSZ közleményében emlékeztet arra, hogy a kormány 100 százalékos kamat-, kezesidíj- és kezelésiköltség-támogatással, valamint egyéb költségtámogatásokkal segíti a kárt szenvedett gazdák finanszírozáshoz jutását. További változás, hogy a korábban meghatározott több mint 200 település mellett további 160 új település esetében is élhetnek a gazdálkodók a kedvező lehetőséggel, ezzel számos, agrár-Széchenyi-kártyával már rendelkező vagy azt újonnan igénylő agrárvállalkozás vált jogosulttá a magasabb összegű támogatásra, meghatározott feltételek esetén.

Változó támogatások

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a Magyar Közlöny 49. számában megjelent, az egyes agrártámogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról szóló rendelettel lehetővé tette, hogy még hatékonyabban érvényesülhessenek az állattartók érdekei. Módosul a baromfi, a sertés, és a koca állatjóléti rendelet. A jelenlegi uniós szabályok változásán alapuló módosítások értelmében az állattartóknak a kérelmükben továbbra is meg kell becsülniük a támogatási összeget, amelyet az adott támogatási évben igénybe kívánnak venni, de döntésében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) csak a támogatható állatlétszámról és nem az éves támogatási összegről fog rendelkezni. Ezáltal továbbra is biztosítható, hogy az állattartók az állatjóléti kötelezettségekből eredő valós többletköltségek teljesítése után vegyék igénybe a támogatást a negyedévente benyújtott kifizetési kérelmekkel. Jelentős módosítás, hogy az állattartóknak ezentúl a támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumok eredeti példányát kell az MVH-nak csatolniuk annak érdekében, hogy a támogatási jogosultságok teljes bizonyossággal megállapíthatók legyenek.
Az FM meghirdeti a minőségi pontytenyésztés és a tenyésznyúl tenyésztésbe állításának 2016. évi támogatási keretösszegét. A minőségi pontytenyésztési programban való részvétel csekély összegű támogatás 2016. évi keretösszege 95 millió forint. A tenyésznyúl tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatása 100 millió forint.

Forrás: MTI, FM-sajtóiroda

A tejtermelők nem támogatják

A sajtóban megjelent hírek szerint a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) újra a munka törvénykönyve (Mt.) módosítását tárgyalja. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége elfogadhatatlannak tartja, hogy az ágazatot érintő jogszabályt sem a mezőgazdasági munkaadók, sem a mezőgazdasági munkavállalók képviselőivel nem egyeztették. A legproblémásabb a napi pihenőidő szabályainak drasztikus változtatása. A hatályos törvény szerint bizonyos munkakörök esetében a munkáltatónak lehetősége van 11 óra helyet 8 óra napi pihenőidőt biztosítani két munkavégzés között a munkavállalónak, amelyet később kompenzálnia kell. A módosítás kétnapos váltásokra kötelezné a tehenészeteket. A törvényjavaslat uniós jogszabályra hivatkozik, holott az csupán kompenzáló pihenőidő biztosítását írja elő. A kétnapos váltás előírása amellett, hogy kedvezőtlenül érinti a munkavállalók saját időbeosztását és egészségét, még indokolatlan adminisztrációnövekedést is jelent a tehenészeteknek.

Forrás: MOSZ

Indítvány a tenyésztési támogatások emelésére

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnökségi ülést tartott május 5-én Fábiánsebestyénben. A szervezet – amely felöleli a hazai sertés, szarvasmarha, ló, juh, kecske, baromfi, méh, csincsilla, valamint őshonos állatfajok tenyésztőit és tartóit, így az állattenyésztési ágazat szereplőinek egy igen tekintélyes részét – legutóbbi tisztújító közgyűlésén Farkas Sándort választotta elnökké. A fábiánsebestyéni ülésen a hazai állattenyésztés helyzetét befolyásoló kérdéseket vitatott meg: kiemelten foglalkozott a tejágazat válságos helyzetével.
A megbeszélésen szó esett az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból folyósított Agrár-környezetgazdálkodási Támogatásról (AKG) is. Az alapból lehívható forrást sokszorosan meghaladó igény érkezett be, ezért sok pályázó eleshet a támogatástól. Az országgyűlési képviselő bejelentette, egyéni módosító indítványt nyújtott a be a jövő évi költségvetéshez az előirányzat érdemi növelésére. Az állattenyésztők kérését azért tartja indokoltnak Farkas Sándor, mert a szövetség tagszervezetei rendkívül sokat tettek az elmúlt években a magyar állattenyésztés genetikai hátterének fenntartásáért. Ennek is köszönhető, hogy örvendetes mértékben nő a törzskönyvezett állatállomány Magyarországon.


Mindig friss hírek pályázatokról, támogatásokról, jogszabály-módosításokról, piaci információk:
http://www.agrarunio.hu/index.php/tamogatasok
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
http://www.agrarunio.hu/index.php

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom