TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
100-ból 6 magyar gazda a tevékenysége felhagyásán gondolkodik a tavalyi katasztrofális év után

100-ból 6 magyar gazda a tevékenysége felhagyásán gondolkodik a tavalyi katasztrofális év után

Agrárgazdaság - 2023.06.30

A 2022-es év rengeteg kihívást tartogatott a magyar gazdák számára is. Páratlan mértékű aszály, elképesztő termésveszteség, háború, energiakrízis, elszabadult infláció – csoda, ha sokan a gazdálkodás felhagyásán gondolkodnak?

Hirdetés

Az Agroinform juttatott el egy sajtóközleményt a közelmúltban az MTI-hez, amely a bevezetőben sorolt állítást alátámasztja. A szaklap AgroFeeling 2023 című felméréséből kiderült, hogy a legtöbben a felvásárlási árak alakulásától, a termeléshez kapcsolódó költségek megugrásától, valamint az új támogatási rendszerhez kapcsolódó adminisztráció vélt nehézségeitől tartanak leginkább.

A válaszadók háromnegyede 150 hektár alatt gazdálkodó személy volt. 51 százalékuk kifejezetten rossz évnek tartotta a tavalyit, 19 százalékuk az átlagosnál gyengébbnek, és csupán 23 százalékuk vélte megfelelőnek, 7 százalékuk pedig jónak.

A többség kedvét azonban nem vették el a gazdálkodástól a kihívások, és az idei esztendő őket igazolta, hiszen akadt csapadék bőven (néhol talán túl bőven is), a kultúrnövények szépen fejlődtek. 6 százaléknyian ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy a sok mindent megrengető 2022-es esztendő után idén gyökeres változtatást eszközölnek, sőt akár fel is hagynak a gazdálkodással. 19 százalék visszafogja ezt a tevékenységét, míg 75 százalék a korábban megszokott módon folytatja. Ez utóbbi a természetes, hiszen aki a mezőgazdaságban dolgozik, az pontosan tudja, hogy nem egyik évről a másikra, hanem legalább 5 éves intervallumban érdemes értékelni a jövedelmezőséget.

Az idei feltételek ráadásul nem egyforma lehetőséget teremtettek a magyar gazdáknak, aki például óvatosságból még tavaly megvásárolta a szükséges műtrágya-mennyiséget, az rosszabbul járt annál, mint aki inkább kivárt, hiszen idén tavasszal már fele akkora áron lehetett beszerezni ezt az inputanyagot.

Búza esetében ugyanakkor a jelenlegi, 60 ezer forint/tonna felvásárlási ár mellett a válaszadók 51 százaléka szerint kiugró, hektáronként átlagosan 7 tonna feletti terméshozamot kellene ahhoz elérni, hogy a magas költségek mellett is legalább nullszaldó legyen az eredmény.

A magyar termelők számára messze a legnagyobb kihívás a felvásárlási árak alakulása, 87 százaléknyian jelölték ezt meg valódi nehézségnek a gazdálkodásukat érintően. A költségek emelkedése (gépek, inputanyagok drágulása) 48 százalék számára probléma. A kiszámíthatatlan időjárás 40 százalék számára jelent komoly kihívást, míg 45 százaléknyian vannak azok, akik az új támogatási rendszertől tartanak elsősorban. Az AÖP-ben való részvételi szándékát ugyanakkor a válaszadók körülbelül háromnegyede jelezte.

(Fotó: Fotózás a mezőgazdaságban/Facebook – képünk csak illusztráció)

Címkék: magyarország, mezőgazdaság, felmérés, 2022, aszály, felvásárlási ár, energiakrízis, infláció, inputanyag, drágulás, aöp
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Érdemes-e manapság szamarat tartani?

A szamarak teherhordók voltak. Fajtánk a magyar parlagi szamár. Szerepe a tej és hústermelésben lehet.