TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Nagy változás következik júliustól a magyar boltokban

Nagy változás következik júliustól a magyar boltokban

Agrárgazdaság - 2023.06.12

Elsősorban a kisebb településeken élők számára jelent majd nagy segítséget, hogy júliustól a boltokban is lehetőség nyílik ingyenes készpénzfelvételre. A mikéntre most kaptunk választ.

Ha csak a bankokon múlik, akkor minden magyar bankkártyás felvehet majd havonta kétszer maximum 40 ezer forintot a boltok kasszáiban ingyen, olvasható a Bank360.hu oldalon. Kérdés, hogy a kereskedők belemennek-e a készpénzkiadásba, de a kistelepüléseken élők számára jól jönne ez a könnyítés.

Júliustól tehát valószínűleg elindul az ingyenes készpénzfelvétel (cash-back) a bankkártyások számára, a bankok már gőzerővel készülnek rá, bár a vonatkozó jogszabályt még nem léptették hatályba. A gyakorlatban mindez úgy fog kinézni, hogy a kereskedő készpénzfelvétel esetén nem csupán a megvásárolt áru értékét, de a kasszából felvett készpénz értékét is zárolja a bankkártyán, a vásárló pedig az áru mellett a bankjegyekkel együtt távozhat a boltból.

Némi szépséghiba, hogy efféle szolgáltatást egyelőre csak az OTP nyújt Magyarországon, mégpedig a Mastercard típusú betéti kártyával rendelkező klienseknek a Penny üzleteiben. Természetesen a többi bank sem akar jogszabályt sérteni, ezért már régóta megkezdték a felkészülést a változásra.

Egyelőre nem világos, hogy a kereskedőknek kötelező lenne-e csatlakozniuk a rendszerhez, vagy mindez önkéntes alapon történne. Mivel a magyarországi bankok a koronavírus-járvány óta több száz készpénz-automatát leszereltek, ez a megoldás sok vidéki ember számára jelentene nagy segítséget.

A statisztikák szerint egyébként a legtöbb bankkártyás nem használja ki a havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi limitet, amelyet már kilenc éve vezettek be, és azóta sem emeltek. Évi 24 helyett átlagosan évi 10-re rúg a bankkártyás készpénzfelvételek száma Magyarországon, az átlagos érték pedig 105 ezer forint.

(Fotó: Nagy Csaba/Pixabay)

Címkék: magyarország, bolt, ingyenes, készpénzfelvétel, atm, bank, kereskedő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent a fiatal erdők állománynevelését támogató pályázati ...

Csaknem 4 milliárd forint keretösszeggel megjelent a Fiatal erdők állománynevelésének támogatása elnevezésű ...