TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Bérbe adná a traktorát jó pénzért idegeneknek? Van, ahol ez már működik

Bérbe adná a traktorát jó pénzért idegeneknek? Van, ahol ez már működik

Agrárgazdaság - 2023.05.22

Földünk legelmaradottabb térségeiben segít javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát egy pár éve született szolgáltatás, amelynek talán Magyarországon is lehetne létjogosultsága.

Magyarország kapcsán is meg szokták említeni, hogy a hazai gazdaságok sokszor „túlgépesítettek”, vagyis a termelők nagyobb teljesítményű erőgépekkel rendelkeznek, mint amit a birtokméretük indokolttá tenne.

Az elmaradottabb térségekben nem jelenik meg ez a „kellemes” probléma, Afrikában például sok esetben a traktorok és munkagépek hiánya akadályozza a hatékony termelést és a nagyobb hozamok elérését. Erre jelenthet azonban megoldást egy viszonylag új rendszer.

A mezőgazdasági gépek megosztásáról van szó, amit agrár-Ubernek is szoktak nevezni az utazásmegosztó szolgáltatás után. Ez pedig „életmentőnek” bizonyulhat például a szubszaharai térségben, ahol csupán 13 traktor jut egy hektár szántóföldre, miközben a globális átlag 200.A Hello Tractor nevű rendszer ezen a helyzeten próbál tehát javítani, a vállalkozást még 2014-ben alapították Nigériában. Ma már 13 afrikai, illetve 3 ázsiai országban van jelen, és eddig mintegy félmillió gazdálkodónak tudott segíteni a termelésben.

A működése egyszerű, hiszen egy applikáción keresztül köti össze a traktortulajdonosokat a gépigénylőkkel, vagyis ezáltal hozzá tud járulni a fölös kapacitások lekötéséhez. A Hello Tractor az erőgépek tulajdonosainak rögtön egy GPS-eszközt is a rendelkezésükre bocsát, amit a traktorukra szerelhetnek, ezáltal meg tudják adni a bérelhető masinájuk koordinátáit, illetve folyamatosan figyelemmel tudják kísérni, hogy éppen merre jár a gépük.

Amikor egy gazda bejelentkezik, hogy traktorra volna szüksége, akkor automatikusan összekötik a legközelebbi tulajdonossal. Mérések szerint a vetést például erőgép segítségével 40-szer gyorsabban tudják elvégezni, ráadásul harmadakkora költséggel, vagyis a módszer egyértelműen a hatékonyságnövelés irányába mutat.

Címkék: afrika, ázsia, mezőgazdaság, termelés, hatékonyság, traktor, bérbeadás, applikáció
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miért válaszd az AÖP-ben a BiogeN-t

Zöldebb állomány, nagyobb terméshozam, egyenletesebb növekedés