TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Tiszta vízzel és virágültetéssel tudunk segíteni a méheknek

Tiszta vízzel és virágültetéssel tudunk segíteni a méheknek

Hírek - 2023.05.06

Futótűzként terjedt el néhány közösségi oldalon a kertbarátok körében, hogyha az udvarán fáradtnak tűnő méhecskét talál, azonnal itassa meg cukros vízzel. Boross Tibor Méhrajbefogó azonban óvva int ettől, mert a kristálycukorral, amit feloldunk egy kanál vízben, és kiteszünk nekik, sokkal nagy kárt okozhatunk, mind a méheknek, mind a mézzel foglalkozó szakembereknek, mint gondolnánk.

A méhészek valóban szokták a méheket sziruppal etetni, de csak ősszel és kora tavasszal, írja Tibor, és nagyon steril körülmények között, figyelve a víz hőmérsékletére és a cukor elegyére. Arra is figyelnek, hogy a méh családok külön-külön kapják meg ezt a folyadékot, ne vegyüljön több raj. A családok különböző illat mintával rendelkeznek, így, ha egyikük megérez egy másfajta illatot, más családéhoz tartozót, képes elpusztítani azt, mert betolakodónak érzékeli.

Ha kiteszünk egy tálka cukros vizet, valószínű sokféle család méhei fogják megtalálni, s mindenki a sajátjának tartja az adott innivalót. Harcolni kezdenek érte, s nagyon sok méh elhullik emiatt. Ráadásul, mivel a méhek 6 – 7 km-es távot is berepülnek, a környék méhészeteinek méhei is előfordulnak a kertjeinkben, s a nagy tolongásban egymást meg is fertőzhetik, amelyet a méhecske hazavisz a nagyjából 60-70 ezer társának, s az egész állomány lebetegszik.

Egy enyhébb fertőzést még tudnak a méhészek gyógyszerekkel kezelni, de mondjuk a költésrothadás nevű betegség esetén, amelyet elterjeszt a méh egy nagyobb méhészetben, az állatorvos jelenlétében, a jegyzőt is bevonva, a komplett családokat le kell kénezni, és elégetni, a fertőzés tovább terjedésének megelőzése miatt. Ez családonként minimum ötvenezer forint veszteséget jelent a méhésznek, az eszmei értékről nem is beszélve – meséli Tibor.

Átvételnél a kipergetett mézet is bevizsgálják, megnézik, hogy megfelelő a víztartalom, van-e benne idegen anyag, pl. kristálycukor. Ha találnak benne, akkor nem veszik át, így az egész éves munkája hiábavaló volt, még nagyobb veszteséggel számolhat a méh gazda.

Boross Tibor arra kér mindenkit, hogy csakis tiszta vizet adjon a méheknek, ha meg szeretné őket itatni. A vízért nem fogják egymást bántani, tolongani, mivel nem édes. Ha tiszta vizet kapnak kis tálakban, amelyre szintén nagy szükségük van, az is nagy segítség nekik, főleg, ha kavicsokat is teszünk a tál aljára, amire le tud szállni a méhecske, és nem fullad bele a vízbe.

De a legtöbbet, a tiszta víz kihelyezése mellett,  azzal tehetünk, ha virágos növényeket ültetünk, mert az abban található nektár sokat segít a méhek szaporodásában. Minél több nektárt hoz haza a dolgozó, annál többet petézik a királynő, nektár hordás nélkül viszont leáll a petézés, és a család nem fejlődik tovább.

Fotó: PixabayCímkék: méh
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...