TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Május 8-ig még lehet a Corvinus doktori képzéseire jelentkezni

Május 8-ig még lehet a Corvinus doktori képzéseire jelentkezni

Hírek - 2023.05.06

Meghosszabbította a jelentkezési határidőt a doktori képzéseire Corvinus Egyetem: hétfő délig még ki lehet tölteni az online felvételi űrlapot. Az egyetem négy doktori iskolájában jelenleg kilenc szakterületen kínálnak képzést, amelyre akár 300 ezer forintos ösztöndíj is elérhető.

A doktori képzések mindenekelőtt arra készítenek fel, hogy akár nemzetközileg is elismert, sikeres kutatóvá váljon a hallgató. Elsajátíthatja azokat az elméleti, módszertani és kommunikációs ismereteket, amelyek a doktori fokozat megszerzéséhez és egy sikeres oktatói, kutatói, vagy akár szakértői pályához szükségesek, többek között külföldi egyetemeken vendégdiák lehet, szakmai konferenciákon vehet részt.

A corvinusos doktoranduszok változatos területeken kutatnak a hallgatói kompetenciák mérésétől a folyó fizetési mérleg új módszertanán és a fenntartható divat kommunikációján keresztül a játékok módszertana által inspirált vezetőfejlesztésig. A Budapesti Corvinus Egyetemen négy doktori iskola működik: a Gazdálkodástani, a Közgazdasági és Gazdaságinformatika, a Nemzetközi Kapcsolatok és Politikatudományi, valamint Szociológia és Kommunikációtudomány. Az iskolákban összesen kilenc doktori program közül lehet választani: a gazdálkodástan, a közgazdaságtudomány, a világgazdaság, a gazdaságinformatika, a geopolitika és fenntartható fejlődés, a politikatudomány, a kommunikációtudomány, a szociológia, valamint a nemzetközi és biztonsági tanulmányok szakterületeiből.

Az idei meghosszabbított jelentkezési időszak május 8-ig tart a Corvinus doktori programjaiba. Az elmúlt évek alatt mintegy 1500 hallgató szerzett PhD-fokozatot, jelenleg is több százan végzik a programot, kizárólag angol nyelven, nemzetközi közösség részeként. A Corvinus Doktori Ösztöndíj 300 ezer forintra egészíti ki az állami ösztöndíjat, sőt az itt töltött évek alatt belvárosi kollégiumi férőhelyet kap a hallgató az egyetemtől mindössze néhány perc sétára.

  • Meleg Ágnes, aki a Corvinus Közgazdasági és Gazdaságinformatikai Doktori Iskolájának doktoranduszaként kompetenciamérést fejleszt a gazdaságinformatikus végzős alapszakos hallgatóknak, úgy véli: „Azért jó a PhD, mert a határterületeket le tudja fedni. Míg az alap- és mesterképzések jobban behatároltak, a PhD-kutatások lehetnek multidiszciplinárisok. Az én témám is ilyen. A Corvinuson abban támogattak, amiben jól éreztem magamat. Kifejezetten szeretek tanítani, így a második évtől kezdve folyamatosan oktatok az egyetemen.”
  • „A Corvinus azon kevés magyarországi egyetemek közé tartozik, amely angolul is kínál doktori programot a politikatudományok területén. A doktori iskolámban önálló tanulásra is lehetőségünk van, ösztönöznek minket arra, hogy konferenciákra járjunk, publikáljunk. A legnagyobb inspirációt az jelenti számomra, hogy különböző hátterű, de hasonló gondolkodású emberekkel találkozhatok, akikkel megoszthatjuk a kutatásunkat” – mondta az egyetemi honlapnak adott interjújában Hamid Ait-el-caid, a Corvinus Nemzetközi Kapcsolatok és Politikatudományi Doktori Iskolájának hallgatója, aki a migránsok beilleszkedésére vonatkozó politikát kutatja.
  • Hartyándi Mátyás Jenő, az egyetem Gazdálkodástudományi Doktori Iskolájának hallgatójának célja egyszerre kutatni, művelni és oktatni a vezetés- és szervezetfejlesztést, ebben a pszichodráma, a komoly játékok és szimulációk világa, illetve az élő szerepjátékok módszertana inspirálják. „Fejlesztői élethivatással és bölcsész háttérrel egy nagy problémám volt trénerként: eladni magamat. Itt megkaptam ehhez a státuszt. Nem vagyok öregdiák, mégis az oktatók rendkívül konstruktívan álltak hozzám”osztotta meg tapasztalatait  a Corvinus honlapján.
  • Bagi Alexandra, aki az egyetem Szociológia és Kommunikációtudomány Doktori Iskolájának hallgatójaként a Magyarországra érkező kelet-ázsiai diákközösséget kutatja, elmondta: „Amikor az ember jelentkezik, azt gondolja, csak diák lesz. A doktorin sokkal több vagy, mint diák. Ha befejeztem a doktorit, akkor vállalkozó szemlélettel szeretnék tovább menni, és esetleg saját céget alapítani. Ehhez a doktori egy nagyon jó alapot nyújthat, mert a képzés során megtanuljuk az önállóságot.”
  • Aleksandra Zivanovic, a doktori iskola egy másik hallgatója azért kezdett PhD-tanulmányokat, mert megérett benne a felismerés, hogy saját projekten szeretne dolgozni. „Ha egy vállalatnál dolgozol, akkor a vállalat misszióiért és céljaiért dolgozol. A doktori képzésben azokkal a témákkal foglalkozhatsz, amik érdekelnek. Úgy gondolom, hogy a doktoranduszképzés a profivá válást jelenti, és egyben hatalmas befektetés a jövőbe” – fejtette ki az egyetemi interjújában a doktorandusz, akinek a fenntartható divattal kapcsolatos kommunikáció a szakterülete.

Buda Gergely, a Corvinus Nemzetközi Kapcsolatok és Politikatudományi Doktori Iskolájának hallgatója az afrikai zöld iparosítást kutatja sok terepmunkával, amelyre esetenként a családja is elkíséri. Interjújában kiemelte: „Azt éreztem, hogy magyarként, tehát egy olyan országból jőve, aminek minimális történelmi és jelenlegi kapcsolata van Afrikával vagy a teljes fejlődő világgal, kell a PhD-fokozat ahhoz, hogy megnézzék a CV-det a nemzetközi szervezetekben.”

Gergely példája mutatja, hogy szülőként is lehet haladni a PhD-val. Sőt, előnyeit is látja annak, hogy idősebb korában kezdett bele a folyamatba. “Olyan dolgokon, amiken huszonéves koromban paráztam, már sokkal könnyebben túllépek”. Meleg Ágnes, aki nyárra várja gyermekét, ehhez kapcsolódóan azt mondta: Nagyon érdekesen formálja a személyiséget az is, hogy az embernek nagyon sok “kalapja” van, amit a fejére tehet. Vagyok hallgató, kutató, oktató, menedzser a céges munkahelyemen, közben feleség és most már anya is. Több szerepet ezek közül a doktori ad.
Forrás: Corvinus Egyetem

Címkék: corvinus egyetem, doktori képzés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Országos Jégkármérséklő Rendszer – mozgalmas szezonkezdés

Már az idei védekezési szezon első hetében bizonyított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett Országos ...