TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Ne használjon öblítőt, van helyette jobb megoldás

Ne használjon öblítőt, van helyette jobb megoldás

Hírek - 2023.05.03

A hagyományos öblítők úgynevezett kationos felületaktív anyagokat tartalmaznak. Ezek a szintetikus anyagok viszont nem bomlanak le maradéktalanul a környezetben, és jócskán terhelik az élővizeket is.

A felületaktív anyagok rárakódnak a textilszálakra, ettől érezzük puhábbnak az anyagot, és emiatt csökken a sztatikus feltöltődés is. Ezek a jó tulajdonságok, amelyek miatt szeretjük őket.

Legalább ilyen fontos tulajdonságuk azonban az is, hogy bőrirritációt okozhatnak, lebomlásuk lassú, és terhelik az élővizeket. A textilöblítők márkái leginkább az illatokkal versenyeznek egymással: melyik finomabb, melyik tartósabb. Ennek az eléréséhez a legkülönbözőbb fixáló anyagokat használják, így a szintetikus illatanyagok tovább őrzik meg az „erejüket”.Ezzel együtt jár az is, hogy mivel később párolognak el, annál nagyobb eséllyel váltanak ki irritációt, allergiát is. Mivel bevonják a textilszálakat és gátolják a víz felszívódását, ezért az öblítők csökkentik a textilek nedvszívóképességét, mosható pelenkákat, törülközőket, sportruházatot lehetőség szerint ne öblítsünk velük!

A környezetbarát megoldás a mosószer semlegesítésére és a vízkőlerakódások feloldására: az ecet, vagy egy kevés citromsav. Ezek ugyanis teljesen ártalmatlanok az élővizekre, természetes alapanyagúak, gyorsan lebomlóak.

Az ecet ráadásul a mosógépet is vízkőteleníti, a ruhák színeit pedig stabilizálja és élénkíti. A textilszálakra tapadt vízkő fátyolossá teszi a színeket és keménnyé az anyagot, ezt segítenek eltávolítani. Aki illatok nélkül nem tud meglenni, az pedig választhat egy neki tetsző illóolajat a boltok bőséges kínálatából.

(Fotó: Steve Buissinne/Pixabay)

Címkék: mosás, ruha, öblítő, szintetikus, lebomlás, környezetszennyezés, természetes, ecet
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan segítik a korszerű mezőgazdasági technológiák a ...

Ezen a héten ünnepli a világ a biológiai sokféleség nemzetközi napját, amelyet az ENSZ azért hozott létre, hogy ...