TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Fantasztikus régészeti felfedezést tettek egy mezőgazdasági terület alatt, ahol a vetést ennek ellenére elvégezhették

Fantasztikus régészeti felfedezést tettek egy mezőgazdasági terület alatt, ahol a vetést ennek ellenére elvégezhették

Hírek - 2023.05.03

A mai modern módszerek már lehetővé teszik egy-egy régészeti terület konkrét ásás nélküli előzetes feltérképezését. Így jutottak Németországban is páratlan felfedezésre.

Az évszázadokon keresztül fennálló Római Birodalom a Földközi-tenger mentén jött létre, de a hatalma később Európa jelentős részére kiterjedt. Eljutottak északon a Brit-szigetekig, keleten pedig a mai Magyarország területére, ahol megalapították Pannonia provinciát.

Nem meglepő tehát, hogy a másfél évezrede széthullott birodalom emlékei újra meg újra feltűnnek a kontinensen. A közelmúltban Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, Németország északnyugati részén jutottak rendkívül érdekes régészeti felfedezésre.

Egy szántóföld alatt ugyanis egy komplett, elsüllyedt római várost találtak, ám a terület mostani gazdájának mégis megengedték, hogy elvégezze a tavasz egyik legfontosabb munkáját, a vetést.A hajdani római település maradványait a mai Xanten közelében lelték meg, és az máris látszik, hogy meglehetősen jelentős lakott hely lehetett az ókorban. Feltártak ugyanis egy luxuskivitelű fürdőházat benne a régészek, amely egészen óriási, 60×20 méteres lehetett. Alighanem az egész Rajna-vidék egyik leghatalmasabb ilyen építménye volt az 1. században.

A szakemberek megtalálták egy katonai tábor nyomait is, és azt gyanítják, hogy a településhez kiterjedt külváros is tartozhatott. A maradványokat egyelőre a legmodernebb módszerekkel, konkrét ásás nélkül vizsgálják. Ezért folyhat a területen még mindig mezőgazdasági munka, ám előbb-utóbb persze szükségessé válik a hely lezárása és feltárása.

(Fotó: jacqueline macou/Pixabay)

Címkék: római birodalom, ókor, város, régészet, mezőgazdaság, terület, vetés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

"Atomenergia nélkül nem lesz klímasemleges Magyarország ...

A nemzeti zöldgázstratégiákkal, a fenntartható biomassza-felhasználás felé vezető utakkal és a nem időszakos ...