TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Omega-3 zsírsavkapszulákat teszteltek, rákkeltő anyagokat is találtak bennük

Omega-3 zsírsavkapszulákat teszteltek, rákkeltő anyagokat is találtak bennük

Hírek - 2023.05.02

Az étrend-kiegészítők, köztük az omega-3 zsírsavkapszula egyre keresettebb a fogyasztók körében. Mindezzel nincs gond, azonban érdemes szem előtt tartani azt, hogy nem helyettesítik a változatos étkezést, valóban arra valók, amire nevük is utal: a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják.

Az omega-3 zsírsavak ugyanis igen fontosak ahhoz, hogy anyagcserénk normális legyen, ezen túl a betegségmegelőző hatásaik sem elhanyagolhatóak. Szervezetünk sajnos nem képes önállóan előállítani, ezeket ezért van arra szükség, hogy ezt tartalmazó ételeket vagy/és étrend-kiegészítőket fogyasszunk.

Kiemelkedő EPA és DHA pótlásként szolgálnak az ún. olajos húsú halak, amelyeket, valljuk be, közel sem fogyasztunk heti rendszerességgel. Szerencsére szintén megfelelő pótlást jelentenek az olajos magvak és az azokból sajtolt olajok is. Mindössze 1 dkg dió elegendő ahhoz, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavhoz jusson.

A Szupermenta (a Nébih terméktesztelő oldala) az omega-3 zsírsavkapszulákat tesztelte különböző szempontrendszer alapján. Összesen 21 olyan étrend-kiegészítőt vizsgáltak, amelyeken feltüntették az omega-3 zsírsavak mennyiségét. A tesztelt termékek között egy lenmagolaj alapú, egy algát tartalmazó és 19 halolajból nyert étrend-kiegészítő szerepelt.A PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) főként a szerves anyagok tökéletlen égésekor keletkeznek. Stabil vegyületek, rendszerint különböző összetételű keverékekben fordulnak elő. A csoport egyes vegyületei rákkeltő hatásúak, de vegyületeinek karcinogén aktivitása különböző. Legfontosabb képviselőjük az erősen rákkeltő benzo(a)pirén.

Ezek a friss halban gyorsan metabolizálódnak, nem halmozódnak fel a színhúsban. A közvetlen emberi fogyasztásra szánt, vagy élelmiszer-összetevőként használt olajokra és zsírokra, így a halolajokra van határértékek, ez az, amely a tudományos ismeretek szerint még nem jelent egészségügyi kockázatot.

Megnyugtató, hogy a benzo(a)pirén minden vizsgált termékben határérték alatt volt. A benzo(a)pirént, a benz(a)antracént, benzo(b)fluorantént és a krizén összmennyiséget mindössze hét termék esetében lehetett kimutatni, ezek határérték alattiak voltak.

(Fotó: Steve Buissinne/Pixabay)

Címkék: szupermenta, nébih, teszt, omega-3, zsírsav, kapszula, rákkeltő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A mezőgépek veteránjai – A legendás Dutra méltatlan sorsa

Alig akad túlhasználtabb és elcsépeltebb szó a médiában, mint a legenda és a legendás. Kivételesen mégis illik a ...