TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A magyar borászok mindig számíthatnak a kormány együttműködésére

A magyar borászok mindig számíthatnak a kormány együttműködésére

Hírek - 2023.05.02

Az Agrárminisztérium kiemelt kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, és ezzel összefüggésben az ökológiai gazdálkodás támogatását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a III. Natúr Sümeg borászati rendezvényen.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a natúr borok a 2021-ben megjelent új borjogi szabályozással kerültek be a magyar borjogba. A szabályozás meghatározza, milyen feltételek esetén lehet a címkén jelölni a natúrbor, natúr pezsgő, pétnat kifejezéseket. A szigorúnak mondható szabályozás kifejezetten az érintett borászok kérésére, javarészt az ő szakmai kidolgozásukban született meg, hangsúlyozta. Nagy István hozzátette, a Sümeg elnevezés is 2021-ben kapott önálló eredetvédelmet, azaz külön oltalom alatt álló eredetmegjelölés státuszt. Ezzel a sümegi borok és pezsgők jog által védett egységes stílust és minőséget kaptak, aminek köszönhetően kiemelten lehet bemutatni őket a piacon. A Natúr Sümeg borászati rendezvény évről évre hitet tesz az ökológiai szőlőművelés, a természetes borkészítés és a fenntarthatóság mellett, húzta alá.

A magyar borok sikerével kapcsolatban a miniszter megjegyezte, a borász szakma nem egyszer megmutatta, hogy élen jár a szenvedély, az elhivatottság, a szakértelem tekintetében, és abban a képességben, hogy igazodni tud az új kihívásokhoz. A magyar borászok mindig számíthatnak a kormány együttműködésére és segítségére. A kormányzati segítségnyújtás mellett szükség van az ágazati összefogás erősítésére, a minőség folyamatos javítására, a versengés mellett az együttműködésre, eredményes bormarketing-programok végrehajtására is. A közös cselekvés ugyanis hatványozza az erőnket, hangsúlyozta a tárcavezető.


Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Vermes Tibor

Címkék: bor, borászat, borászok, biológiai sokféleség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A nyúltenyésztés alapjai

Legyen szó hobbiról vagy kereskedelmi célú tenyésztésről, a nyulak gondozása tudatosságot és odafigyelést ...