TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Május elsején bort, tojást, szalagot virágzott a fa

Május elsején bort, tojást, szalagot virágzott a fa

Hírek - 2023.05.01

Itt van május elseje, mi pedig roppantul örülünk ennek, hiszen mindez legtöbbünknek munkaszünetet is jelent. Egykor azonban nem ezért várták sokan ezt a bizonyos napot, hanem azért, hogy látványosan hírül adják, hogy ki az, akit szeretnek.

A természet ciklikus változásai, illetve az ehhez fűződő mágikus elképzelések kapcsolódnak össze az egyházi, vallási mozzanatokkal. A vallásos magyarázat többek között Jakab apostol vértanúságát említi a májusfa-állítás magyarázataként.

Ekkor van Szent Jakab apostol napja, ezért aztán a májusfát Jakab-fának is nevezik. Erre szintén több magyarázat van, az egyik ezek közül egy 19. századi szokásgyűjteményben található:

„Szent Jakab és Szent Fülöp midőn térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevű szűz hajadon; ezt a pogányok tisztátalan személynek nyilváníták, s rágalmazták. A leány azonban, hogy elűzze a gúnyolódókat, elővette vándorbotját, letűzte a földbe, előtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, midőn a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült.”

Érthető hát, hogy ennek emlékére a legények ebben az időben „magas zöldfát” állítottak a „jó magaviseletű” hajadonok ablaka előtt. Biztos igen sok jó viseletű hajadon volt akkoriban, mert a híradások szerint a májusfaállítás igen elterjedt volt az elmúlt századokban határainkon kívül és belül egyaránt.

A májusfa sudár, a törzsén gallyaitól megtisztított, hegyén lombos fa, vagy szép növésű ág. A legények éjszaka vágták ki az erdőn, és hajnalra állították fel a helyi szokásnak megfelelően minden lányos ház elé együttesen, vagy mindenki a maga kedvesének a háza elé.

A májusfákat szalagokkal, zsebkendőkkel, virágokkal, teli üveg borral, hímes tojással stb. díszítették föl, mielőtt a földbe beásták, vagy a kapufélfára, kútágasra felszögezték volna. Erdélyben (Csík) ki is faragták a fát vagy a legény rávéste a nevét (Háromszék).

A fa kivágása, hazaszállítása inkább titokban történt éjszaka, hajnali feldíszítése is inkább a legénybanda közös, bizalmas feladata volt. A reggelre díszelgő májusfa kiállítása, nagysága stb. számos helyen szokásos magyarázatra adott okot: ki-kinek udvarol, kinek állítottak szebb fát, kinek a májusfáját csúfította el reggelre a haragosa stb.

(Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon)

Címkék: május 1, munka ünnepe, magyar, népszokás, májusfa, szerelem, szalag, bor, tojás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A generációs stafétaváltás és az üzemfejlesztések erősítése

A hétköznapi nevén „Fiatal gazda pályázat”-ként emlegetett felhívás (hivatalos nevén: Fiatal ...