TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 92.132,85 Ft (tonna)
Napraforgómag: 216.757,95 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 75.599,50 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 76.493,55 Ft (tonna)
Repcemag: 216.353,42 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.562,27 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 588 Ft
Benzin ára: 585 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 405,05000
USD: 363,66000
CHF: 432,05000
GBP: 479,85000
Hirdetés
Fermentáljunk zöldségeket – de hogyan?

Fermentáljunk zöldségeket – de hogyan?

Hírek - 2023.04.25

Recepteket, gasztromagazinokat bújva egyre gyakrabban találkozhatunk fermentált zöldségekkel, amelyek fogyasztása, többek között, hozzájárul a bélflóra egészségéhez is. De mit is értünk fermentálás alatt?

A fermentálás kifejezés a latin „fermentare”, azaz erjeszteni igéből származik, illetve forr, pezsegnek is lehetne fordítani. Konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontása/erjesztése.

Aszerint, hogy az erjesztési folyamatban milyen mikroorganizmusok vesznek részt, különféle típusú fermentációkról beszélhetünk. Fermentálással jönnek létre például az alkoholok, az ecetek, a különböző savanyú tejtermékek, de a kenyér kelesztéséhez használt kovász is.

Zöldségek fermentálásakor a növények felületén, a kezünkön, vagy a használt eszközök falán is megtalálható baktériumkultúrák végzik az erjesztést. Ezt a típusú erjesztést laktofermentálásnak, azaz tejsavas erjesztésnek nevezzük.



Nevével ellentétben ennek a baktériumnak nincs köze a tejhez. A Lactobacillus nemzetségbe tartozó baktériumokat elsőként a joghurtból sikerült izolálni, nincs közük magához a tejhez, így azok is biztonsággal ehetik a segítségükkel előállított savanyúságokat, akik egyébként valamilyen okból nem fogyaszthatnak tejtermékeket.

Mikroorganizmusok számára a különféle szénhidrátok, cukrok, a zöldségekben pedig azok húsa szolgál táplálékul, melyeket savvá alakítanak át. A folyamat leginkább hőmérséklet függvénye, nyáron általában 3-7, télen 10-14 nap. A fermentálás azonban közel sem korlátozódik a zöldségfélék tartósítására, szinte végtelen azoknak a nyersanyagoknak a száma, amivel bátran kísérletezhetünk.



Címkék: fermentálás, zöldség, konyha, recept, bélflóra, egészség, erjesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mintegy 160 millió facsemetével biztosított az ...

A magyar erdészeti csemetetermelés felkészült az erdőtelepítések kiszolgálására, jelenleg csaknem 500 ...