TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 74.108,40 Ft (tonna)
Napraforgómag: 158.653,38 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 74.122,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 64.523,19 Ft (tonna)
Repcemag: 180.144,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 224.071,64 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 590 Ft
Benzin ára: 585 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,39000
USD: 353,24000
CHF: 416,90000
GBP: 469,84000
Hirdetés
Fermentáljunk zöldségeket – de hogyan?

Fermentáljunk zöldségeket – de hogyan?

Hírek - 2023.04.25

Recepteket, gasztromagazinokat bújva egyre gyakrabban találkozhatunk fermentált zöldségekkel, amelyek fogyasztása, többek között, hozzájárul a bélflóra egészségéhez is. De mit is értünk fermentálás alatt?

A fermentálás kifejezés a latin „fermentare”, azaz erjeszteni igéből származik, illetve forr, pezsegnek is lehetne fordítani. Konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontása/erjesztése.

Aszerint, hogy az erjesztési folyamatban milyen mikroorganizmusok vesznek részt, különféle típusú fermentációkról beszélhetünk. Fermentálással jönnek létre például az alkoholok, az ecetek, a különböző savanyú tejtermékek, de a kenyér kelesztéséhez használt kovász is.

Zöldségek fermentálásakor a növények felületén, a kezünkön, vagy a használt eszközök falán is megtalálható baktériumkultúrák végzik az erjesztést. Ezt a típusú erjesztést laktofermentálásnak, azaz tejsavas erjesztésnek nevezzük.



Nevével ellentétben ennek a baktériumnak nincs köze a tejhez. A Lactobacillus nemzetségbe tartozó baktériumokat elsőként a joghurtból sikerült izolálni, nincs közük magához a tejhez, így azok is biztonsággal ehetik a segítségükkel előállított savanyúságokat, akik egyébként valamilyen okból nem fogyaszthatnak tejtermékeket.

Mikroorganizmusok számára a különféle szénhidrátok, cukrok, a zöldségekben pedig azok húsa szolgál táplálékul, melyeket savvá alakítanak át. A folyamat leginkább hőmérséklet függvénye, nyáron általában 3-7, télen 10-14 nap. A fermentálás azonban közel sem korlátozódik a zöldségfélék tartósítására, szinte végtelen azoknak a nyersanyagoknak a száma, amivel bátran kísérletezhetünk.



Címkék: fermentálás, zöldség, konyha, recept, bélflóra, egészség, erjesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az állatorvosok szerepe nélkülözhetetlen az agráriumban

Napjainkban egyre nagyobb figyelem hárul a biztonságos élelmiszer-ellátásra. Ebben kiemelt szerepük van az ...