TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Békekötés vagy világháború? Kína nem nézi tovább tétlenül az oroszok ukrajnai vergődését

Békekötés vagy világháború? Kína nem nézi tovább tétlenül az oroszok ukrajnai vergődését

Hírek - 2023.04.18

Ukrán ellentámadás várható a következő napokban, amely azonban nem kecsegtet sok sikerrel. Már csak azért sem, mert Kína határozottabban az oroszok pártjára áll. Mi lesz ebből?

Senki sem gondolta volna, amikor közel 14 hónapja megindult az orosz offenzíva, hogy idén tavasszal a szorongatott ukránok még ellentámadásra is képesek lehetnek. Pedig most éppen ez a hír járja, sőt már a hadművelet időpontja is kiszivárgott: április 30-án indulhat az ellencsapás.

Elemzők állítása szerint azonban a nagy ukrán offenzíva eleve bukásra lehet ítélve – olvasható a Portfolio.hu elemzésében. Hiába ugyanis a nyugati fegyverek, az északkeleti szomszédunknál hiányzik a légi fölény, márpedig ez könnyen a támadás összeomlását, valamint óriási veszteségeket eredményezhet. Az első napokban alighanem minden el fog dőlni – írta meg a Financial Times is.Oroszország szorongatott helyzetét immár Kína sem nézi tétlenül, ami szintén aggasztó fejlemény. Az ázsiai szuperhatalom alighanem a globális erőegyensúly felborulásától tart, ezért most minden korábbinál határozottabban kiállt Putyin mellett. Fegyvereket ugyan (egyelőre) nem szállítanak Oroszországba, de szoros stratégiai kommunikációt fognak folytatni a hadseregeik, amiből idővel akár konkrét támogatás is kialakulhat.

Mindenkinek érdeke tehát, hogy rendeződjön végre ez a fegyveres konfliktus, mielőtt a világpolitikai helyzet végképp kiéleződik. Meglepetést okozva erről beszélt nemrég Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki határozottan kijelentette, hogy Oroszország az ukrajnai harcok gyors befejezését szeretné. Közeleg a háború vége? Az európai (és benne a magyar) gazdaság már eddig is alaposan megsínylette a konfliktust, de most végre felcsillanni látszik a remény, hogy a helyzet akár már hónapokon belül rendeződhet.

(Fotó: Luaks Johnns/Pixabay)

Címkék: orosz-ukrán háború, magyarország, gazdaság, kína, Putyin , támogatás, ellentámadás, kudarc
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hazánkban 541 hektáron termesztenek spenótot

A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel ...